Вторник, 16 Април 2024, 22:29

Защо празнуваме Коледа с бъклица и дрян?

19 Декември 2011, 18:02
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3917 3


Народните традиции „оживяха” в експозиции на Историческия музей в Ботевград, които бяха представени тази вечер от 17 ч. С две изложби  в навечерието на Игнажден, музеят постави началото на коледните празници. Едната изложба е под наслов „С бъклица и дрян” и по думите на  директорката Тодорка Коцева, това е първата стъпка към популяризиране обичаите на ботевградчани в по-голяма степен. „От време на време по различни поводи ние ще изваждаме от наличните експонати, та макар и временно  за един или два месеца” каза още тя. Експозицията е наречена „С бъклица и дрян”, защото  бъклицата присъства на трапезата от днес, та чак до Коледа. Коледарите я носели със себе си, а домакинът също посрещал с бъклица. Според народните предания от днес се отивало при най-знатния, най-имотния и най-добрия човек и са го канели на гости. Смятало се, че който влезне пръв в дома на Игнажден, това било знак, че ще бъде хубава годината- разказа още Тодорка Коцева. Според вярванията на този ден започват родилните мъки на Дева Мария и продължават до нощта на 24-ти декември. Г-жа Коцева обясни,че дрянът пък е символ за плодородие и издръжливост. Той е първото дърво, което разцъфтява като предвестник на пролетта и е носител на живителната сила през цялата година. От него се прави сурвачката.
На изложбата бе показана импровизация на трапезата за Бъдни вечер с традиционните за празника ястия.
По  повод предстоящите празници,  директорката на ПМГ „Акад.Ас.Златаров” Даниела Колева и ученички от учебното заведение поднесоха подарък на музея. Това е коледна къща, изобразяваща плевнята в която се  ражда Исус. Тя е изработка на ученици от пети клас с класен ръководител Теменужка Христова по повод традиционния коледен базар на учебното заведение. В периода от 5-ти до 9-ти декември там се  изработват освен лакомства, всякакви изненади, свързани с Коледа и Нова година- припомни г-жа Колева.
Мика Борисова, потомка на модния шивач Тодор Цолов пък дари снимка на дядо си. Г-жа Борисова я предоставя на музея като допълнение към почетния диплом на прочутия орханийски шивач,  който му е присъден от „Първата царска фабрика за вълнени платове”.
Втората изложба „Празничен колорит” бе представена в  салона на изкуствата. В нея са включени  19 картини от фонда на Историческия музей, които са дарени по различен повод. По-голяма част от тях са тематично подбрани за зимата и Коледа. Сред картините са „Зимен пейзаж” на Д.Бонева, „Пейзаж” на Св.Стефанов, четири натюрморта на В.Коларски, „Смешното дърво” на Ив. Мирчев, „Надпяване” на Вл.Ганецовски и др.
Поетът Пейо Пеев от литературен клуб „Стамен Панчев” поздрави всички присъстващи с авторски стихотворения - „Бъдни вечер”, „Бъдник” и монологът на сирачето в „Коледно писмо”. Накрая  Тодорка Коцева пожела на всички весели коледни празници.

Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Даниела Колева , Историческия музей

Подобни новини

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 19 Декември, 20:06

    Много събития е този музей, браво браво

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 19 Декември, 20:28

    Бъклицата е характерна за българските обичаи. Много е добре да се пазят и съхраняват.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: ей 20 Декември, 03:10

    Без бъклица на село не можем нищо да направим.Като дойдохме у града ,шишето у джобето и айде напреде!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (118)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (47)
70% Complete