Вторник, 23 Април 2024, 23:41

„ЗАВЕТЪТ НА КАН КУБРАТ“- въздигане на бългаския дух чрез историята

22 Септември 2017, 08:35
(0) (1)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1585 0


„Човек на човека е нужен“ - с тези думи от Етичния кодекс на българите – „ЕЗ ДЕН АДЕТ“ и на фона на националния химн започна днес един от часовете за третокласниците в СУ“Христо Ясенов“.
Поводът за тържественото начало бе раздаването на книжките-комикси „Заветът на Кан Кубрат“ , а часът се превърна в празник за малките ученици.
Всички знаем древната легенда за Кубрат и завещанието към синовете му. На смъртния си одър Канът наредил да донесат сноп стрели. Когато те били в сноп, никой от синовете му не успял да ги пречупи. Но когато разпръснали стрелите, много лесно се чупели една по една.
Така Кубрат им завещал винаги да са заедно, за да са силни и непобедими, защото иначе поединично ще са слаби и всеки враг може да ги сломи.
Тази легенда ни разказаха и самите третокласници, когато ги попитахме знаят ли нещо за Кан Кубрат.
И, за да стане часът още по-интересен, пред малките ученици оживя образа на български воин –пратеник на великия Кан, който лично връчи на всеки третокласник книжката –завет.
Ролята на воина бе поверена на Николай Пушкаров, ученик от 11 г клас, който завладя детската аудитория с неподправения си младежки чар и ентусиазъм.
На видеостената третокласниците имаха възможност да прочетат отделни цитати от Етичния кодекс на древните българи, а на финала всички присъстващи си направиха снимка за спомен от интересното преживяване.
Книжката – комикс, на която бе посветен празничният час в СУ“Христо Ясенов“ е дарение от Фондация „Въздигане“ послучай 15 – ти септември .
„Целта на комикса е децата да възприемат този завет, да бъдат захранени с него и да се изграждаме като общество“ – споделят от „Въздигане“.
Фондацията от години работи активно за съхраняването на българския дух и опресняване на историческата ни памет, като възстановяват историята ни в комикси, картини, реплики на съкровища, скулптури, тениски и др.
В рамките на тазгодишната национална кампания притчата за владетеля на Велика България и снопа с пръчки ще достигне до 60 хиляди деца. Те ще се запознаят по най-увлекателния и достъпен начин с нея, тъй като историята е разказана в комикси.
Комиксът за Кубрат е част от цяла поредица с рисувани книжки, представящи забележителните наши владетели като кан Аспарух, кан Крум, кан Омуртаг, спасителят на цяла Европа – кан Тервел, и т.н.
"Посланието е да сме единни и обединени. Само така нашите прадеди са успявали в своите начинания. А идеята е децата да се научат да се асоциират с реални, истински български герои и исторически личности, а не с американски като Батман, Спайдърмен и т.н. "- пояснява Цветомир Цонев, активист от фондацията.
"Въздигане" има няколко знакови патриотични каузи зад гърба си, като занапред се подготвят нови приятни изненади за истинските патриоти.
Включването на СУ“Христо Ясенов“ в инициативата на фондация „Въздигане“ бе по инициатива на педагогическия съветник Петя Цекова в съдействие с училищното ръководство и класните ръководители на трети клас – Ваня Колева, Валентина Кусева и Румяна Николова. Гости на тържеството бяха г-жа Мария Транчева – помощник директор, г-жа Наталия Дочева –учител по история, г-жа Стефка Станева –учител по английски език и фелдшера на училището – Галя Пешева.
Благодарим на родителите, които съдействаха за инициативата, като облякоха децата си като за празник!









Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (181)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete