Четвъртък, 4 Юни 2020, 05:12

Здравният министър издаде заповед за работата на кооперативните и фермерски пазари, за обработването на земеделските площи, за непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопански животни и производство на фуражи

7 Април, 00:13
(1) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1365 6


Със своя заповед министърът на здравеопазването издаде нареждания във връзка с работата на кооперативните и фермерски пазари, за обработването на земеделските площи, за непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопански животни и производство на фуражи.

Заповедта на здравния министър гласи:

Всяка община да създаде организация за функционирането на кооперативните и фермерски пазари, като се отчете конкретната специфика като разположение, капацитет и брой на участващи производители за директни доставки на малки количества суровини и храни до краен потребител.

Въз основа на анализа по т. 1 и с цел опазване на всички участници във веригата от продавач до купувач могат да се прилагат допълнително следните практики:

-Разширяване площта на фермерските пазари и поставяне на информационни табели за спазване на мерките;

-Въвеждане на заграждания, с цел предотвратяване струпването на хора и определяне на задължително еднопосочно движение в рамките на пазара;

-Осигуряване на персонал, който да предоставя и осигурява контролиран достъп на клиенти;

-Предпазване на храните от вторично замърсяване при предлагането им;

-Спазване на дистанция от минимум 2 м. между продавачите, предлагащи продукция и между клиентите;

-Ползване на предпазни средства от продавачи и потребители;

-Спазване на лична хигиена и дезинфекция.

Да се даде възможност за достъп на стопаните до обработваемите земеделски площи. Да се даде достъп на земеделските производители за реализация на пазара, на произведената от тях продукция (зеленчуци, плодове, посевен и посадъчен материал и друга готова продукция) при спазване на всички изисквания, целящи намаляване на риска от COVID-19.

За осигуряване непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопанските животни, по преработката на суровини и производство на фуражи, при налагане на карантина на контактните здрави лица, работещи в животновъдните ферми, преработвателните предприятия, същите могат да продължат работа с нарочно предписание, като могат да напускат дома си с цел придвижване до работното място, което гарантират с лично подписана декларация, като работодателят осигурява условия на работа, които не застрашават околните лица. Задължително е спазването на всички изисквания за лична хигиена, използване на лични предпазни средства и дезинфекция.

Да се преустановят или отменят всички допълнителни ограничения, въведени от органи на местната власт, които не са в съответствие със Закона за здравето и със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Заповедта да се съобщи на областните управители и кметовете за изпълнение, както и на МВР, директорите на регионалните здравни инспекции и областните дирекции по безопасност на храните за осъществяване на контрол по изпълнението.Източник: Министерство на здравеопазването

Коментари (6)

 • Отговори (0) (2)
  1. добавен от: Анонимен 7 Април, 12:19

  В неделя ще има. ли пазар в Етрополе?

 • Отговори (2) (0)
  2. добавен от: Анонимен 7 Април, 14:16

  Nai smotaniq pazar

 • Отговори (2) (0)
  3. добавен от: Анонимен 7 Април, 14:16

  Dano nqma

 • Отговори (1) (0)
  4. добавен от: Анонимен 7 Април, 20:23

  Няма пазар

 • Отговори (1) (1)
  5. добавен от: Анонимен 7 Април, 21:22

  Преместете пазара за плодове и зеленчуци в някой заграден училищен двор с възможност за контрол на достъпа за срока на извънредното положение защото заповедта на министъра отменя въведените от Кмета ограничения

 • Отговори (0) (0)
  6. добавен от: Анонимен 8 Април, 23:06

  Стана ясно че не е възможно да се случи това

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (13)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

Анкета » коментари (13)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

отговори
Здраве, защото то е най-важното (1076)
70% Complete
Пари, че сме заникъде без тях (114)
70% Complete
Любов, за да е по-красив всеки наш ден (81)
70% Complete
Мир по Земята (165)
70% Complete