Четвъртък, 23 Септември 2021, 14:47

Здравният министър: Маските трябва да са задължителни и на открито

20 Октомври 2020, 14:07
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1476 5


Официалното решение се очаква на брифинг в 17 часа днес

Маските да станат задължителни и на открито. Това предложение, отправено в доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев беше подкрепено и от здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Новината дойде след двучасов видеоконферентен разговор между министъра, зам.-министър Бойко Пенков, експерти от МЗ и членове на Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести.

Сред обсъжданите теми били и продължителността на карантината, въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да нямат рестриктивен характер, засилването на държавния здравен контрол чрез учестени проверки, критериите за дехоспитализация на пациенти с доказан COVID-19, кадровата обезпеченост с легла и медицински специалисти.

По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито“, коментира проф. Ангелов. В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито.

Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим“, допълни здравният министър, цитиран от пресцентъра си.

В рамките на срещата членовете на експертните съвети и здравният министър коментираха и хипотезата за намаляване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни.

Главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни болести, съответно - проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на катедра "Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации" на МУ-Пловдив и проф. д-р Татяна Червенякова, професор в Катедрата по инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина на МУ-София, изразиха категорично одобрение както за носенето на маски на открито, така и за намаляване продължителността на карантината при контактни лица на 10 дни, като условие за последното трябва да бъде липсата на клинични симптоми.

По отношение правилата за дехоспитализация експертите посочиха, че критериите следва да бъдат преосмислени в частта образни данни, за да имат медиците по места по-голяма гъвкавост при оценка на индивидуалното здравословно състояние на пациентите.
Общата ни цел е да намалим разпространението на COVID-19 без да налагаме рестриктивни мерки и да повлияваме върху социалния живот и психическото здраве на българите“, посочи зам.-здравният министър Бойко Пенков.

Източник: nova.bg

Коментари (5)

 • Отговори (4) (2)
  1. добавен от: Анонимен 20 Октомври, 14:34

  Да отидат на проверка вечер в салона на СПТУМ когато има танци,а това е всяка вечер.Ще си отпишат..Никакви маски,дистанция и т.н... Абсолютно никакви мерки!

 • Отговори (11) (7)
  2. добавен от: Анонимен 20 Октомври, 14:53

  Дано да стане, да ги видя "баровците" дето се хвлят, че такова нещо не ползват. Ма да ги хванат и глоба след глоба и като му бръкнеш на Ганьо в джоба хем хазната пълна хем ще се научи да спазва правила. Заради такива лумпени, правещи се цяло лято на отворено сега ще затворят всичко и ще носим маски и на открито! Да затварят и кръчми и ресторанти и зали за спортове щом не спазваш правила....приключваш точка!!!! И ще завииете на гладно, ма ще е късно тогава!

 • Отговори (3) (2)
  3. добавен от: Анонимен 20 Октомври, 16:46

  Номер 2 ,мн. си прав. Тези неверници са подвластни на уж президента и уж доцента мангалов,пардом мангъров!

 • Отговори (0) (4)
  4. добавен от: Анонимен 20 Октомври, 18:47

  Ми стойте си вкъщи и чакайте да мрете като гниди , вместо да си вземете живота в ръце и да помислите как да заздравите тялото и духа. Всичката болест идва от краката, а глупостта на човек от главата.

 • Отговори (0) (0)
  5. добавен от: Анонимен 21 Октомври, 17:51

  Болни не годят на спорт,танци,кръчми,ресторанти,зали,а стоят в болница . Живота продължава , да умираме така ли , че някой печели от цялата работа .

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (1)

Смятате ли, че днес България е независима държава?

Анкета » коментари (1)

Смятате ли, че днес България е независима държава?

отговори
Да, напълно независима е (4)
70% Complete
Не, не е независима (51)
70% Complete
Частично независима е (9)
70% Complete
Нямам мнение по въпроса (2)
70% Complete