Петък, 19 Април 2024, 13:19

Здравният министър предлага удължаване на епидемичната обстановка

21 Януари 2021, 18:21
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2144 22


Ще се предложи на Министерския съвет извънредната епидемична обстановка да се удължи с три месеца. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване.

Има лоши тенденции, свързани с разпространението на новия щам, който се разпространява много по-лесно и много по-бързо. Това, ако се случи в България, а според наши предварителни данни, у нас с голяма вероятност допускаме, че вече е тук, това поставя пред изключително сериозна опасност бъдещите протипоепидемични мерки, добави той. В държавите с приложени строги противоепидемични мерки резултатите не са много добри, каза още министър Ангелов.

Мерките ще бъдат продължени и след 31 януари, но част от тях може да се отхлабят - в областта на образованието, на здравеопазването, на спорта и на културата, допълни министър Ангелов.

Той отчете, че националният ваксинационен план се изпълнява добре, с изключенията, които бяха обществено огласени и за които са наложени санкции.

Когато първите 35 хиляди дози ваксина пристигнаха в България, сериозно обсъждахме дали всички те да бъдат направени като първа доза или да гарантираме и втора доза от тях, обясни здравният министър.

По думите му, анализирайки ситуацията с регулярността на доставките и стъпвайки на минал опит, е допусната възможността, че може да има забавяне на доставките.

Оказахме се прави, каза още министър Ангелов и обясни, че ако всички дози са били направени, сега 17 хиляди българи нямаше да могат да получат втората доза от ваксината. Заради забавяне на доставките от първата фирма в Италия, например, сериозно е нарушен ваксинационният план и втората доза не може да се направи навреме, което компрометира изграждането на имунитет.

Това, на практика, е провал на ваксинацията, добави още той.

Когато се регистрира и третата ваксина - от екипа в Оксфорд, очакваме много големи доставки в България и ще започнем да ваксинираме масово, допълни министър Ангелов и посочи, че до края на този месец се очаква да има решение за третата ваксина.



Източник: nova.bg

Коментари (22)

  • Отговори (1) (7)
    1. добавен от: ДГГ 21 Януари, 23:39

    В Турция за два дни имунизираха 500 000 човека. Това са половин МИЛИОН!!! Да не говорим за Израел, Русия, Китай, Сърбия и т.н. А къде сме ние? Смях!!!

    • (6) (2)
      1. добавен от: Анонимен 22 Януари, 00:16

      Защо да не ги имунизират в Турция? Та те са 80 милиона души. Ще има да се имунизират, докато са живи. И какво те интересува Турция? Заминавай за там, като ти харесват турците!

    • (0) (3)
      2. добавен от: 1/1 23 Януари, 19:38

      Турция започва да произвежда "Спутник"5 на собствената си фармацевтична база,не само за собствени нужди,но и за износ по договори на Русия.Беееееееееееееее!

    • (3) (0)
      3. добавен от: Анонимен 24 Януари, 22:16

      Турция "не започва да произвежда "Спутник" 5, а ВЪЗНАМЕРЯВА да произвежда............ Има разлика, №1/2. Дотогава ти е разрешено да блееш.

  • Отговори (6) (5)
    2. добавен от: Анонимен 21 Януари, 23:43

    Айде един личен лекар да излезе и публично да каже какъв процент от пациентите му е преболедувал вируса и да спира този цирк! Тези 500 човека, които излизат положителни всеки ден са или пътуващи, или хора, работещи в предприятия, където тестват персонала регулярно.

  • Отговори (1) (1)
    3. добавен от: Анонимен 21 Януари, 23:44

    По-добре иди и си направи тест за антитела!

  • Отговори (1) (1)
    4. добавен от: Анонимен 22 Януари, 00:37

    Така ще е до изборите.
    После ще видим.

    • (2) (1)
      1. добавен от: .. 22 Януари, 09:56

      Стига с тия избори бе, то и като минеха изборите в САЩ всичко щеше да свърши! Хващате си някъкъв глупав аргумент и дъвчете. Къде ви изчезна първата опорка за 1800лв. дето раздаваха на заразените?! После бяха протестите, сега избори! Как не ви вдена, че сме във биологична война и че рано или късно вирусът ще окаже влияние върху всеки по един или друг начин!

    • (3) (1)
      2. добавен от: Анонимен 22 Януари, 10:22

      Чак пък биологична война?
      Армията в казармите,
      хората в къщи - ядат и пият!

      ...
      Е, само хотелиерите и малко кръчмарите, но пък аптеките с печалбата компенсират останалите.

  • Отговори (1) (1)
    5. добавен от: Анонимен 22 Януари, 01:12

    Майката си е ебало казваше дядо навремето когато положението се натопорчи.

  • Отговори (0) (6)
    6. добавен от: Анонимен 22 Януари, 01:13

    Затова на 4.4.21 никой да не гласува...да накажем престъпната политическа мафия.

    • (3) (1)
      1. добавен от: Анонимен 22 Януари, 11:40

      Ти ако не гласуваш, ДПС си имат твърд електорат и ще гласуват масово. Тогава пак Доган и Пеевски ще са начело на държавата. Али, Юсуф и Дормуш ще ти решават съдбата, а ти ще си мислиш, че наказваш мафията, като не гласуваш. Коя мафия? Нали това са те -Доган, Пеевски и протежето им Бойко.

    • (4) (1)
      2. добавен от: Анонимен 22 Януари, 12:44

      Който и да дойде на мястото на Бойко, №6/1, ще се наложи също да бъде протеже. Няма как. Това е партия в България, колкото на нас да не ни харесва. Мафиотите са в Дубай, Сърбия, Испания, ЮАР и т.н.

  • Отговори (3) (1)
    7. добавен от: Анонимен 22 Януари, 10:09

    Ако не са тези ще са други нищо не се променя...

  • Отговори (2) (0)
    8. добавен от: Анонимен 22 Януари, 22:58

    Да ги удължават мерките! Не ходя по заведения, не пия кафенце навън, не посрещам гости, а и не ходя на гости, няма културни мероприятия и всъщност спестих доста пари. Чакам да ми дойде ред за ваксината и май доста ще има да чакам, така че спестяванията ми още ще се увеличат.

    • (0) (0)
      1. добавен от: Анонимен 23 Януари, 16:17

      Значи сте станал социопат с пари :-)

  • Отговори (1) (2)
    9. добавен от: Анонимен 23 Януари, 16:36

    Стига те льгали хората с пандемии на бабави тутурудката

  • Отговори (2) (0)
    10. добавен от: Анонимен 24 Януари, 17:53

    На №9:Ти си абсолютен ИДИОТ.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete