Петък, 29 Март 2024, 10:30

Жельо Бойчев пита вътрешния министър за случая с Абдуллах Бююк

16 Август 2016, 20:30
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 808 0


Каква е наложената мярка и спазено ли е българското законодателство и правото на ЕС в случая с Абдуллах Бююк - това пита народният представител от БСП лява България и говорител на ПГ Жельо Бойчев, министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.
България предава на турските власти Абдуллах Бююк, въпреки че през месец февруари Софийският градски съд и Софийският апелативен съд отказват да уважат искането на турската държава с мотива, че „молбата за екстрадиция за престъпления от общ характер има за цел преследване на исканото лице на основание политическите му убеждения“ - коментира Жельо Бойчев.

В депозирания в НС въпрос народният представител пита Бъчварова как така няколко месеца по-късно решенията на българските съдилища се оказват излишни, а тя започва да нарича Бююк „заплаха за националната сигурност“, полицията го задържа след „рутинна проверка“, а служителите на дирекция „Миграция“ го товарят на един автомобил и го предават на дежурните на турския граничен пункт Капъкуле.

Срещу скандалното решение на МВР за експулсирането на Бююк се обявиха и други представители на левицата. Поведението на вътрешния министър показва, че такова нещо като „върховенство на закона” при това управление просто няма. Имаме драстично неспазване на българското законодателство и процедури, продиктувано от некомпетентност и незачитане на основни човешки права. Това написа във фейсбук Кирил Добрев. Незабавна оставка на министър Бъчварова пък поиска колегата им Стоян Мирчев.
Вече се сдобихме с още един голям началник - Турция, чиято воля изпълнява безпрекословно и нарушавайки български съдебни решения. Тези хора превърнаха външната ни политика в абсолютен слугинаж на чужди интереси и лишиха българите от национално самочувствие, коментира председателят на БСП Корнелия Нинова.

Връщането на Бююк предизвика множество негативни реакции в публичното пространство, което предизвика премиерът Бойко Борисов да се оправдае с трагичното положение, в което се намира страната ни по повод бежанската криза.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete