Петък, 19 Април 2024, 13:06

Жертвите на българския геноцид почита Елин Пелин

17 Май 2020, 15:22
(2) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 2628 3


17 май остава като една от най-мрачните дати в българската история. Денят, в който почитаме жертвите на Баташкото клане, вече е част от културния календар на Община Елин Пелин, като ден за признаване и осъждане изтреблението над българите в Османската империя през периода 1396г. - 1878г. и 1903г. – 1922г.

По предложение на председателя на Общинския съвет в Елин Пелин Николай Плещов и съветниците Венцислав Тоцев и Богомил Бранков, Общината се превърна във втората такава след Бургас, признала и осъдила историческите факти. Решението беше подкрепено единодушно от всички общински съветници. Сред мотивите са изброени неравноправното положение на българите през този период, което се поддържа и насажда от Османската империя чрез насилствени методи, най-разпространени сред които са: потурчването, изразяващо се в насилствена ислямизация и турцизиране чрез убийства, заплахи, кръвен данък /еничарство/, отвличания на момичета и момчета, политически и икономически репресии и дискриминацията чрез закони, гарантиращи обезправяването на християнския български етнос спрямо турците и мюсюлманите в империята. Унищожаването на българската нация се извършва през целия пет вековен период на робството, като според становището на различни учени броят на жертвите е около 5 000 000 души.

Balkanec.bg публикува текста на цялата декларация.

Д Е К Л А Р А Ц И Я

за признаване и осъждане изтреблението над българите в

Османската империя през периода 1396г. - 1878г. и 1903г. – 1922г.

Общински съвет Елин Пелин признава неравноправното положение на българите през периода 1396г. - 1878г. настъпило в резултат на политиката на унищожаване на българската нация провеждана от Османската империя чрез насилствени методи, най-разпространени сред които са:

потурчването изразяващо се в насилствена ислямизация и турцизиране чрез убийства, заплахи, кръвен данък /еничарство/, отвличания на момичета и момчета, политически и икономически репресии и

дискриминацията чрез закони, гарантиращи обезправяването на християнския български етнос спрямо турците и мюсюлманите в империята.

Връх на насилието и издевателствата е потушаването на Априлското въстание през 1876 г., когато хиляди българи православни християни, които не са се подчинили и са се противопоставили на Османската империя са били убити само заради етническия им произход и изповядваната от тях религия. Най – ярък пример на това унищожение е Баташкото клане.

По време на Руско Турската освободителна война спрямо мирното българско население отново са извършени огромни по мащаб зверства и престъпления, както от отстъпващите башибозушки орди, така и от редовната войска, описани и документирани от редица изтъкнати западноевропейски и руски кореспонденти и художници.

В периода 1903г. - 1922г. по отношение на мирното българско население на Одринска и Беломорска Тракия също е провеждана политика на изтребление, като над 100 000 българи са били избити, а други близо милион са били принудени насилствено да оставят домовете си и цялото си имущество в Македония и Мала Азия, Източна и Западна Тракия, за да потърсят спасение като бежанци в пределите на освободената майка България.

С оглед изложеното Общинският съвет на Елин Пелин признава и осъжда изтреблението над българите в Османската империя през периода 1396г. - 1878г. и 1903г. – 1922г. и обявява 17 май /денят на клането в Батак/ за ден за възпоменание на жертвите му.

Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (3) (0)
    1. добавен от: Анонимен 17 Май, 19:18

    бог да прости закланите от турските зверове

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: от етрополе 17 Май, 19:20

    сега искарват турците герой , но също таКа И жертви защото брАтята руснаци са се помъчили ,да ни дарият с свобода .
    ТУРЦИТЕ след освобождението на българия започват да плащат на немски френски англински жорналисти да пишат ,че не имало поробяване . българинат като роб и граждавин на османската империя 1 българите не са имали право да носият шарени дрехи нито да притежават шарени и цветни дрехи а само, тъмни цветове да носят . 2 българите не са имали право да говорйят свободно български език ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК ОТТОМАНСКИ 3 българската православна църква като здание да не– по висока от турски НИЗАМ на кон с вдигната сабя ятаган на горе общата височина 4 метра на църковната зграда . 4 зъбен данък всеки един турски мюсюманин е можел да влезе в българска къща и да поиска храна без право на откас а след това му се плаща защото е мюсюманин ие осквернил мюсюманската си ост с християнска храна . 5 прекупване на данъците Бирникат плаща на Каяфат данъците на българите а после Бирникат отъива в сщка една къща да си взима данъците на кой колкото поиска не право мерно може и всичко да му по–иска . 6 данък християнско вероизповедание там където, живеят християни е образува санджак и се изисква на всеки християнин християнка да плати данък че е християнин в размер на 1 грош . 7 от 1459 до 1826 г кръвен данък извземват се всички деца от 7 до 13 годишна възраст и се предават на Башията който ги предавал на аскера–воиска за обучение за елитни войници , еничари еничарите са били без право да се женият и са изработвали оръжията в тюфекчиниците за войската след определено време еничарите се изпращали в регионите в който са били взети за да избиват, християнското население . 8 допълнителни данъци на посевите и на добитакът половината от имушеството на християните се извзимало и се предавало в конака допълнително се плащало за изетото десятак за глава от добитъкат и десятък от посева .9 какви права са имали българите по време на османската империя всеки турски мюсюманин има право да влезе в сяка една българска къща и да си поиска каквото му харесва вкючително и жените и децата без право на откас опълчилият се предава от Кадията–съдя на смърт . 10 защота българинат не можел да се защотава по никакв начин не са имал право да носят дълги ножове нито да имат- притежават огнестрелни оръжия не са имал право да се защитават дори когато турците са се гаврили с българите
    колко неродени деца са извадени от коремите на майките се преди са се родят и колко бащи са били заковавани с глоздей за ушите и ръцете и завръзвани зада гелдат позорното разчекване на жените си .

  • Отговори (2) (3)
    3. добавен от: Анонимен 18 Май, 16:13

    Какви въстания са тръгнали да вдигат, като не могат да се бият и защитят семействата си?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete