Четвъртък, 25 Април 2024, 15:01

Жители на община Горна Малина с подписка срещу незаконната сеч

6 Март 2015, 12:39
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2029 4


Почеве от 2000 жители на община Горна Малина се включиха в подписка до сдружение „За Ботевград”, в което сигнализират за поредните нарушения в горските територии в тяхната община. Мартин Тинчев, председател на сдружението и проф, Михаил Константинов изпратиха сигнално писмо до Десислава Танева, министър на Земеделието и храните. В подадения сигнал се посочва, че е необходима незабавна проверка и констатиране броя на съставените актове. Писмото гласи:
 
До г-жа Десислава Танева, Министър на Земеделието и храните
СИГНАЛНО ПИСМО
 
Госпожо Танева,
За пореден път подаваме сигнал за нарушения в горски територии – държавна собственост. Този път към нас се обърнаха хора, потресени от случващото се в горите на селата Осоица, Горно Негушево, Долно Негушево, Саранци, Горно Камарци, Долно Камарци, Стъргел, Макоцево и Чеканчево община Горна Малина, възмутени от престъпленията на дърводобивните фирми и нехайното отношение на горските служители, довело до унищожението на голяма част от естествените горски масиви, покривали територията на общината.
Местните жители са силно обезпокоени заради нарушеното екологично равновесие в района. Вековната гора е естествен зелен пояс, който пази вододайната зона и населените места от замърсяване. Секачите са безмилостни – подбират най-качествените дървета, без да се съобразяват с последствията. Всеки ден камиони и тирове с ремаркета се товарят с изсечени дървета. Резултатът от нашествието на транспортните машини в планината е плачевен – разбити пътища, пресъхнали извори, начало на опасни свлачища.
Молим за Вашето съдействие, относно предизвикването на проверка за доказване на огромни нарушения в горски територии държавна собственост на територията на община Горна Малина. Настояваме проверката да бъде извършена в землището на с. Осоица.
Смятаме, че нарушенията са свързани със следното.
1. Добив на повече дървесина отколкото е отчетена в ДГС Елин Пелин
2. Неправилното извеждане на определените сечи по лесоустройствения проект.
3. Разстройване на насажденията при извършване на сечите.
 
Важно е да се провери и колко са съставените актове на лицензираните лесовъди на фирмите при установяване на нарушения.
Моля да проверите следните обстоятелства.
1. Дали за представените сечи има издадено разрешително за сеч по Закона за горите.  
2. Ако има издадено разрешително за сеч, дали самите сечи отговарят на разрешителното.
3. Дали разрешителното за сеч е основано на план – извлечение, което отговаря на предвижданията на лесоустройствения проект.
4. Дали изведените сечи не противоречат на изискванията за санитарно-охранителните зони във вододайни райони.  
5. Дали изведените сечи няма да повлияят върху източниците за питейно–битово водоснабдяване и дали са съгласувани с ВиК София област.
Надявам се, че по време на теренната проверка ще ни бъде дадена възможност да се запознаем и със съответните документи, които трябва да притежава една регламентирана сеч.
Настояваме проверяващата комисия да бъде съставена от представители на ИАГ и на Инспектората на МЗХ. Наши експерти ще се включат в проверката, след като се запознаем със заповедта за назначаване на комисията. Като наблюдатели ще участват и редица журналисти от влиятелните национални медии, които вече следят отблизо случващото се в горите в община Горна Малина
.
Уважаема госпожо Министър,
Наясно сме с огромния товар, който носите в качеството си на принципал на Министерството на земеделието и горите. Именно затова добре знаете колко важно е доверието и какви щети нанася липсата на доверие.
Проблемът с горите на община Горна Малина е идентичен за цялата страна. Отказът да се признае проблемът и да се намери вярното решение за преодоляването му е един от най-преките пътища за разрушаването на доверието към държавата – към желанието и способността й да защити обществения интерес.
 
С уважение: М. Константинов, М. Тинчев
София, 20.02.2015 г.

След подадения сигнал, на 9 март (понеделник) стартира проверка по описаните нарушения.

Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 6 Март, 13:24

    Браво на жителите от Горна малина.Това е пример за гражданска позиция и отношение към проблема.Подобна подписка трябва да се направи и в Ботевград, за да видим дали и ще се възпротивим на варварството в природата.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: горски 7 Март, 15:51

    Тия боклуци дето секат каквото им попадне без разрешение само подпалване на камионите ще ги спре,иначе няма какво-те се отчитат по веригата и никой не ги закача !

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: гражданин 7 Март, 15:54

    Трябва жандармерията да се прати в гората,горските няма какво да направят,нали ако се опитат да спрат дерибейте ще си намерят колите готови за вторични суровини,а може и случайно да се спънат някоя тъмна вечер и да се ударят в бордюра ...около 20 пъти !

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Николай 6 Юни, 18:23

    През април минах през горната част на гората над Горно Негушево. Гората, когато я имаше беше от сравнително млади дървета, които растяха нагъсто. "Санитарната сеч" на тия от Елин Пелин е абсолютно незаконна, тъй като е била с разрешена дата за 2014 г. Тази пролет в гората са направили поляни. Просеки с размерите на път, по който спокойно се разминават по два камиона. Ненужните им клони са рязани на място и има планини от тях, на камари. Идете ги вижте, там гора вече няма. Интересното е, че това е рязано през седмицата или по тъмно, защото през съботите и неделите там е пълно с хора. На тия да им отрежат ръчичките. Следващият път там ще се стреляме.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (184)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete