Четвъртък, 25 Април 2024, 14:22

Жители на с. Белопопци блокира път, заради канцерогенни тръби

13 Май 2014, 09:50
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 5559 1


Жители на софийското с.Белопопци блокираха третокласния път за Байлово, след като общинският съвет в Горна Малина отложи гласуването на решение за изграждане на нов водопровод. Старият е от 60-те и е с етернитови тръби, които местните свързват с множеството случаи на онкологични заболявания в Белопопци.

Около 9:00 часа над 70 души заедно с техника блокираха платното. Минаващите автомобили бяха връщани.
„В последните 2-3 години има 15 случая на заболели от рак и починали. Тръбите са етернит от 60-те години. Имаме достатъчно вода, но общинският съвет гласува против да се направи водопровод Байлово-Белопопци, за който има проект”, заяви кметицата Анка Ненова.

Жителите на селото поискаха да се намеси областният управител. По думите им водопроводът и канализацията в селото често имат течове, а през лятото има проблем с налягането за някои къщи. За авариите призна и представител на ВиК.

По отношение на канцерогенността на тръбите, д-р Тонка Маринова от РЗИ София-област коментира, че според микробиологични и химични изследвания, проблем с водата в Байлово и Белопопци няма.

Тя подчерта, че трябва научно да се докаже връзката между водата и починалите от рак хора. В същото време Маринова призна, че не са правени изследвания за нивото на канцерогенния азбест.

Общински съветници обвиниха кмета на Горна Малина инж. Емил Найденов, че се опитва да прикрие злоупотреби. По думите им цената на новия водопровод от 1 250 000 лева е завишена, а освен това и с изграждането му Байлово може да бъде застрашено от безводие. Те обявиха, че там ще се проведе събрание, а ден по-късно общинският съвет ще реши дали да пусне проекта.

Инж. Найденов коментира, че даже и това да стане, 4 месеца са загубени и парите по ПУДООС са изчерпани. В същото време общинските съветници заявиха, че на протеста са дошли основно кметове и служители от техните администрации.

Източник: http://btvnews.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (184)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (52)
70% Complete