Петък, 29 Март 2024, 09:14

Жители на село Богьовци излязоха на протест

25 Февруари 2017, 11:26
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 3146 1


Жители на костинбродското село Богьовци излязоха на протест срещу одобрената концесия за добив на пясък, намираща се близо до домовете им.

Те се оплакаха, че природата ще бъде унищожена и въздухът им – замърсен. Протестът беше подкрепен и от близките две села - Опицвет и Безден. Там също се предвижда още една кариера.

Цветан Ленков посочи, че жителите не са били уведомени, че ще се дава подобна концесия – нито от кмета в Костинброд, нито от местната управа. Хората се притесняват също за чистотата на изворите си.

30 години е срокът на концесията, одобрена от Министерски съвет.

Игнат Гюров от общинския съвет в Костинброд, заяви, че са излезли с декларация, с която са абсолютно против. „През 2011 година тези 2 кариери отново са били спирани от общината. Категорично заявяваме, че сме против това да се правят тези разработки”, каза той.

От РИОСВ и Министерството на енергетиката съобщиха за bTV, че процедурата за концесия все още не е влязла в сила. Тепърва се очаква и решение дали да се прави процедура по екологична оценка на проекта. Допитване до жителите на селата ще има, ако процедура бъде одобрена. Жителите на Богьовци са готови за нови протести, ако кариерата не бъде спряна.

Източник: btv.bg

Подобни новини

Коментари (1)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: боби 23 Февруари, 20:07

    Скандалната Кариера на ГБС близка до ГЕРБ и Община Костинброд, замърсява няколко села наблизо + Онкологичния Център за Деца от редки заболявания.Селата Безден,Опицвет,Богьовци и наоколо са подставени под системен тормоз от Кариерата със свойте взривове и замърсяване на района .Сиреч по този начин района имотите се сринаха жестоко много;)))))Не на последно място е странната позиция на Директора от Онкологичния Център, които мълчи за тези проблеми в района.Питаме така ли ще лекуваме децата и така ли ще развиваме селски туризъм? https://www.youtube.com/watch?v=i-w2_239aNM

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete