Събота, 20 Април 2024, 12:47

Жив е споменът за Ботев!

2 Юни 2016, 22:17
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3572 10


Площадът в с. Скравена събра тази вечер признателни поколения – малки и големи се поклониха пред паметта на великия български поет и революционер Христо Ботев подвига на неговата чета. Програмата започна в 20:00ч. в центъра на селото с изпълнения на Общински духов оркестър с диригент Иванка Савова, Младежки духов оркестър с диригент Константин Гайдарски и Мажоретен състав с ръководител Иванка Христова. Панахида в памет на загиналите за свободата на България отслужи отец Петър в местната църква „Св. Св. Козма и Дамян”.
Обединени от патриотизма, глава сведоха присъстващите и официалните гости на възпоменателното честване – зам.-министърът на отбраната доц. д-р Десислава Йосифова, доц. д-р Георги Вълчев, зам.-ректор на СУ „Св. Климент Охридски”, Димитър Делчев, секретар на ПГ на Реформаторския блок, кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, председателят на ОбС Ботевград Мартин Тинчев, кметове на села, представители на общинската администрация, общински съветници.
 
Кметът на Скравена Методи Драганов откри тържественото честване. Той предостави думата на кметът Иван Гавалюгов: „Отдаваме признателност и синовна обич към смелостта, саможертвата и подвига към онези, които след разгрома на Ботевата чета успяват да откупят главите на четниците. Именно този факт дава основание през 1934г. Орхание да бъде преименувано на Ботевград”, припомни градоначалникът.
 
„Преди 140 години част от жителите на това село са надмогнали своите чисто човешки страхове, проявили са човещина и са дали покой на душите на част от другарите на Ботев. Те мечтаеха за собствена държава, да могат да живеят достойно. Точно това поколение роди българската свобода, всеки един от нас трябва да потърси нейните съвременни измерения” каза в историческото си слово доц. д-р Георги Вълчев. Той каза още, че днешните поколения трябва да помислим в такъв ден, като днешния, каква България искаме да изградим и да живеем. Но един ден не е достатъчен.
„Днес е празник на геройството, достойнството и родолюбието”, каза в обръщението си към гражданите на Скравена и общината народният представител от „България на гражданите” Димитър Делчев. По думите му Скравена притежава нещо уникално – запазила е спомените за хората, които са запазили костите на едни велики българи.
 
„Вие сте наследници на жителите на Скравена от онези времена, които с обща воля са взели решението да съхранят за идните поколения спомена, като го увековечат с издигане на костницата на Ботевите четници”. С тези думи към скравенчани се обърна зам. министъра на отбраната Десислава Йосифова. Тя каза, че Ботев завеща стремежът към достойнство и вярата, че когато най-сетне е свободен българският народ, тогава ще тръгне към своето целеустремено развитие.
 
За цялостната тържественост на вечерта допринесоха военнослужещите от Военно формирование 54-990 от Врачанския гарнизон. Водещите на мероприятието – Цанка Йорданова и Павел Димитров, припомниха имената на славни български герои и местни родолюбци, жертвали себе си в името на свободата. Паметникът-костница, който грижливо съхранява черепите на Ботевите четници, монументът на Георги Апостолов и паметникът на патриотите от Скравена, загинали във войните, бяха отрупани с цветя в знак на почит. В края на възпоменателното честване тържествена заря озари небето над селото.

Източник: balkanec.bg

Коментари (10)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 2 Юни, 23:17

    Не мисля ,че спомена за Ботев е жив,защото ако беше жив,нямаше държавата да е на този хал.Поддържа се паметта на Ботев и Левски изкуствено, защото не виждам пламъчето на вярата в очите на младите когато се четат стиховете на Ботев.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 3 Юни, 05:59

    Тоя път снимките са ви класа. Дигате нивото за пореден път!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: ff 3 Юни, 06:10

    Избита е половината от четата и почти нито един не без дейното участие на българи. Месец и нещо след разбиването на четата всички живи четници са амнистирани от султана- такъв е случаят и с един четник от Скравена/ако не ме лъже паметта/ За избитите в Елешнишкия манастир, за предадените-никой не си спомня. Нито за предателите.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 3 Юни, 07:03

    №1 е много прав,като ги гледах в 12ч. на сирените как никой не спря да отдаде почит,а си караха колите и си говореха по телефоните са ми ясни,то не само младите,а и хора на възраст...никой братче не се замисля,че ако не са били тези велики БЪЛГАРИ сега щеше да постиламе килимчетата и да бием челото...

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 3 Юни, 07:33

    Една забележка към дописника на тази статия: Председателят на Общинския съвет стои по протокол и звание преди Кмета на общината и думата Председател се пише с главна буква, колкото и неприятно да е на някои.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 3 Юни, 08:26

    5- Това хич не се отнася за тази медия. Тя е на съветници от заверата за премахването на Председателя на ОбС Ботевград.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 3 Юни, 08:36

    Програмата започна в 21:00.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 3 Юни, 12:41

    Прав е №5 .Защо и името на Председателя на Общинския съвет не е потъмнено.И този сайт сигурно е на кмета.Браво на Председателя на
    Общинския съвет облечен с костюм и вратовръзка.А кмета вижте го на снимките как не го е срам.Млад човек като не знае да пита своите съветници

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 3 Юни, 16:02

    В най-скоро време ще се отървем от джуджи.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 3 Юни, 19:57

    ПАРОДИЯ БЕШЕ

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete