Събота, 31 Октомври 2020, 13:17

Живописното изкушение „Варовитец“ край Етрополе

16 Август, 12:20
(2) (1)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1981 3


До водопад “Варовитец” води малката река, която се точи покрай оградата на манастира и потъва в гората
Всеки любител на водопадите трябва да види това. Варовитец е живописно изкушение, скрито под Старопланинския Черни връх, съвсем близо до Етрополе.

GPS-ът лесно ще намери Етрополското село Рибарица, от където вековна букова гора примамливо отваря своите врати към прелестна пътека в планината. Маршрутът се нарича “Екот от камбанен звън” и малко след като потъваме в гората, някъде в далечината проехтяват камбаните на Етрополския манастир.
По пътя има много местенца, където човек може да си стъкми приятен семеен пикник. Тишината и спокойствието са пленили този планински рай. В същото време “Света Троица” е истинско историческо съкровище. Манастирът е бил килийно училище през 17 век. Бил е и голям книжовен център по това време. Там се е укривал и дяконът Васил Левски.

До водопад “Варовитец” води малката река, която се точи покрай оградата на манастира и потъва в гората. Няколко минути след като кубетата на храма се губят зад високите дървета, пред нас се изправя един от най-красивите водопади у нас.

Самият водопад не е особено висок, но пък е доста внушителен. Там реално можеш да минеш зад водите, които се стичат по склона. “Варовитец” е висок 15 метра. Пада по ръба на изсечена в карстовия склон дупка, наподобяваща пещера. Природният феномен е особено красив напролет, когато е пълноводен. Зимата пък водата замръзва в извънземни ледени форми.

Заедно с пътеката от село Рибарица и манастир “Света Троица”, природният феномен събира красотата на Балкана в една лека и приятна разходка.Източник: nova.bg

Коментари (3)

 • 1.

  Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

 • Отговори (3) (2)
  2. добавен от: Анонимен 16 Август, 23:03

  Нека не забравяме, че през 2013 година искащата властта другарката Нинова заедно с местните лидери спря някой неща и изобщо не е дрън -дрън сега манастира е един от най красивите в страната

 • Отговори (6) (2)
  3. добавен от: Анонимен 17 Август, 11:15

  Добре,че Другарите скоро след това паднаха от власт да ремонта на манастира да стане

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

Анкета » коментари (5)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

отговори
Напълно съм съгласен (550)
70% Complete
Не съм съгласен (307)
70% Complete
Съгласен съм за еднопосочно затваряне на улицата (244)
70% Complete