Петък, 29 Март 2024, 17:10

Живот без дрога

18 Юни 2012, 08:08
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2927 0


Ученици от СОУ”Христо Ясенов”- гр. Етрополе се включиха в кампанията „Живот без дрога” със свой спектакъл, посветен на 26 юни – Световния  ден за борба с наркотиците и нелегалния трафик
Наркотиците са едно от най-големите предизвикателства на нашето време. Те са част от цивилизацията, културата и митовете и присъстватв живота ни, независимо дали приемаме съществуването им или не.
Наркотиците "проникват" навсякъде и никой, независимо от социалния си статус, образование, материална задоволеност или нищета, не е предпазен от сблъсък с тях. Многомилионната армия на консуматорите на дрога непрекъснато расте и,  което е по-страшно, непрекъснато се подмладява.
Тази обезпокояваща тенденция провокира ученици от деветите класове на училището да проведат специален час, посветен на борбата с наркоманиите, представен в мини – спектакъла: „Да избереш живота” по сценарий на Бистра Александрова. За основа на сценария са използвани стихове на майка, чието дете е изгубило живота си вследствие на дрогата, а театралните миниатюри с два възможни изхода са предоствени от Стоилка Панова – бивша ученичка в гимназията, а понастоящем студентка в специалност Право в Университета в  Абърдийн.
Специален участник в спектакъла беше Кристиян Григоров – Крис, който този път изненада публиката с рап парчето „Бъди НЕзависим” по текст на Бистра Александрова. Ученици, преподаватели, гости, както и директорът на училището – Светла Вълова и пом.- директорът – Росица Василева останаха впечатлени от актьорския талант, както и от сериозното отношение към проблема „ДРОГА” на участващите в спектакъла. В кратка презентация на края на часа на учениците бяха представени училищните алтернативи, а на всеки присъстващ в залата бе предоставена възможността да препоръча своя алтернатива на цвтно листче, което се пускаше в „Кутията на добрите алтернативи”. На учителите и гостите бяха раздадени „Брошури за родители’’ под надслов: „Аз избрах живота”.
 За финал ще използваме  думите на водещите в спектакъла – Мими и Сиси:
„Може да се влюбиш в неподходящ човек.
Може да се провалиш на изпит.
Може да станеш за смях пред всички.
Нормално е.
За да можеш да направиш всички тези грешки, обаче, бъди жив! Наркотиците убиват!”
 Часът бе подготвен и проведен от педагогическия съветник Петя Цекова със съдействието на фелдшера на училището Галя Пешева и учениците от 9б и 9в клас – Мими, Сиси, Румен Горанов, Румен Борисов, Михаела, Рони, Ралица, Деница и Васил.
 Teкст: Петя Цекова


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (37)
70% Complete