Четвъртък, 28 Март 2024, 12:10

Златари от Ботевград в ужас, Владимир Пелов се върнал у дома

28 Януари 2013, 12:05
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 7317 5


Златари, търговци и много жители на Ботевград от десетина дни са изтръпнали от страх, след като пуснат предсрочно убиец, който ограби кило злато, отвлече шофьор с детето му и опита да застреля полицаи, е отново у дома.

Освен притеснението, че 40-годишният Владимир Пелов ще извърши ново престъпление, криминалисти смятат, че рецидивистът ще се опита да избяга. Причината е, че го грози доживотна присъда заради едно от обвиненията срещу него - опит за убийство на полицаи.

Повече от половин килограм злато, задигнато от Пелов и съучастника му, не бе намерено при ареста му през 2011 г. и разследващите смятат, че той го е закопал в планинската местност близо до с. Врачеш, Ботевградско. Там рецидивистът се кри няколко седмици. Ако извади ценните накити и ги продаде, Пелов ще вземе поне 35 000 лева, достатъчни, за да се измъкне от страната, коментират хората в Ботевград.

След като бе арестуван през септември 2011, Владимир Пелов бе в ареста до 17 януари т.г. Тогава Софийският апелативен съд го пусна под домашен арест, за да лекува влошеното си зрение. Ботевградчани и местни полицаи обаче разказват, че Пелов не вижда още от времето, когато е лежал в затвора за убийството на пловдивския сараф Ганчо Караиванов, като този проблем не го спрял отново да граби.

"Проблемите със зрението не му попречиха да ни нападне с оръжие, да ни вземе стоката и да успее да избяга през града от полицията. Никой в града сега не е спокоен", казва собственикът на магазина за бижута Божидар Бежков, който бе ограбен от Пелов и Димитър Иванчев-Шошора. Златарят все още не може да се съвземе, страхува се и не иска да бъде сниман, защото нападателят му се намира на 5 мин пеша от ателието му. Бежков вече има два сота и държи постоянно в джоба си паникбутон. Мъжът почти
не отделя тревожен поглед от камерата, която показва стълбите към ателието му на втория етаж на сграда на централната улица в града. Той все още си спомня, сякаш беше вчера, лятната сутрин на 27 август 2011 г., когато видял двама мъже, странно дебело облечени за сезона и с качулки на главите, да се оглеждат точно до магазина му.
"Забелязах ги на камерата да се качват, но няма как да предполжа, че ще ни нападат. Когато влязоха с маски на лицата и пистолети, насочени срещу мен, вече беше късно да реагирам, успях само да скрия част от корите, на които бяха изложени някои от накитите. Нападението беше ужасно, а сега този човек си е у дома, скоро сигурно ще може свободно да се разхожда", безпокои се златарят. Той не вярва, че грабителят ще бъде осъден. В страх и ужас от десетина дни живеят и още около 20 свидетели по делото, които видели Пелов и съучастника му да грабят, да отвличат шофьори с колите им и да стрелят по полицаи.

Всички тези хора знаят кой е Владимир Пелов още от времето, когато ограбва и убива пловдивски сараф през 1997 г., а после полицията го издирва повече от 2 г. След като 40-годишният ботевградчанин е осъден на 20 г. затвор, жителите на Ботевград си отдъхват. Но не за много дълго.

11 г. след като е влязъл зад решетките, Владимир е освободен предсрочно от затвора за добро поведение, като в мотивите за пускането му е посочено, че е приет да учи екология в СУ "Св. Климент Охриски". Ботевградчани с тревога срещат съгражданина си по улиците в края на 2010 г., но нещата уж се успокояват, а той започва работа като пазач на селскостопанска продукция в близко село. Но се оказва, че това е само привидно.

През това време Пелов вече се е свързал с "колегата" си от затвора Шошора, с когото са делили една килия, и споделя с него, че обмисля да ограбят златарско ателие. Около месец преди нападението осъденият за убийство решава да огледа набелязания магазин и за прикритие моли майка си да го придружи.

"Спомням си деня, когато двамата дойдоха в магазина ми. Още тогава обърнах внимание на съпругата ми, че това е човекът, осъден за грабеж и убийство. Не мисля, че майка му е знаела какво е намислил, тя е бивша учителка и е почтена жена", коментира златарят. Той обаче бързо забравя клиентите майка и син чак до ранната сутрин на 27 август 2011 г.

В този горещ ден, докато Бежков прави сутрешна инвентаризация на златните бижута, в магазина нахълтват двама мъже с латексови маски и отнасят повече от 1 кг златни бижута. В същия момент срещу ателието полицай в почивка пие сутрешното си кафе. Той вижда нападението, подава бързо сигнал в полицията и започва преследването като в холивудски екшън. Пелов и Шошора тичат към паркиран бял форд ван. При потеглянето се удрят с микробус, който идва отзад. Изоставят колата и хукват, за кратко отвличат още двама шофьори с колите им.

Минути по-късно Иванчев е заловен от полицаи, а Владимир се озовава пред полицейска патрулка, бягайки от други гонещи го пазители на реда. Той не се поколебава и за секунда и стреля два пъти по тях, но не уцелва (виж интервюто горе). После бившият затворник успява да отвлече трета кола, този път в нея са баща и син. След 90 минути напрегнато преследване Пелов изчезва в планинската местност над с. Врачеш.

 В града още тръпнат при спомена за полицейската гонка. Сега обаче всички притеснено се оглеждат да не би подобен екшън да се повтори скоро. Единствената патрулка, която дежури през деня в Ботевград, често минава покрай адреса на Пелов, за да провери дали той си е у дома, обяснява шефът на полицията Христо Христов. Но и той признава, че хората в града са притеснени.



Разследващият полицай по делото за грабежа на златарското ателие обясни, че предстои предявяване на материалите по делото и веднага след това то ще бъде внесено в съда срещу Пелов и съучастника му Иванчев. Местните хора обаче се питат дали, докато магистратите произнесат присъдите си на двамата рецидивисти, те няма да са изчезнали или намерили нови жертви.

Иво Назаров, разследващ полицай в РДВР - София: 2 см по-нагоре и щеше да ме уцели в гърдите
- Г-н Назаров, какво се случи в деня на грабежа в Ботевград?

- Бях дежурен за този район и точно пристигнах, когато звънна телефонът в залата. Мъжки глас подаде сигнал, че току-що е извършен грабеж на златарско ателие в Ботевград. Веднага тръгнахме към една от служебните коли, за да се включим в преследването на грабителите.
Движейки се, видяхме на една уличка спряла празна патрулка и насочена в противоположна на нашата посока на движение. Между блоковете видяхме двамата колеги от патрула да тичат с всичка сила. Обърнахме колата на долното кръстовище и се включихме в следващата успоредна улица. След около минута настигнахме униформените полицаи и тогава колегата спря.

В този момент между паркираните коли на десетина метра пред нас изскочи беглецът. В лявата ръка държеше пистолет, в дясната носеше черен плик или чанта, вероятно с откраднатото злато. Видимо не очакваше да ни види там, беше изненадан. Както тичаше, изведнъж спря на място, дори леко се подхлъзна с единия крак. Още със спирането вдигна пистолета и стреля два пъти срещу нас.

- Имаше ли колебание, преди да стреля?
- Не, нито за момент, още щом видя патрулката, спря, вдигна пистолета и стреля два пъти, после се обърна кръгом и продължи да бяга между колите.

- Беше ли с маска?
- Да, маската му беше на очите, с телесен цвят. На мен ми заприлича на маска като от филма "Човекът без сянка". Очите му бяха странно вдлъбнати и още тогава ми направи впечатление, че не седят естествено. И двамата с колегата ми инстинктивно се наведохме в момента на изстрелите. После видях, че предното стъкло е здраво и че ние с колегата не сме уцелени.

 През главата ми мина мисълта, че това може да е газов пистолет. После започнахме да тичаме след беглеца. Направи ми впечатление яката му физика и че тича малко странно, нещо като патешко тичане, все едно са му криви краката.

Той стигна до едно кръстовище, където бе спряла кола "Фиат Пунто". Предната дясна врата беше отворена и до нея седеше жена. Грабителят избута жената, седна в колата и автомобилът моментално тръгна. Дори в началото си помислих, че колата е с десен волан. Не видях, че има други хора, чак после разбрах, че вътре е бил баща с детето си, които са били отвлечени от беглеца. Продължих да тичам известно време след колата, но тя набра преднина. Жената започна да вика след колата: "Детето ми! Детето ми е в колата!"

- После в полицията разпознахте ли беглеца?
- Да, разпознах го по ръста и телосложението, което е набито и яко, с голям гръден кош. Има специфична форма на краката и стойка на тялото, с много развит трапецовиден мускул на врата, тези неща са доста специфични.

- Разбрали сте, че са го пуснали под домашен арест, вие чувствате ли се притеснен?
- Експертът, който е правил изследвания по делото, каза, че ако 2 см е бил вдигнат по-нагоре пистолетът, двата куршума са щели да влязат през предното стъкло на колата. Впоследствие, като изчисляваха траекторията на куршумите, единият със сигурност щеше да ме уцели в гърдите или корема. Това, че само неточносттта на този човек ме е спасила, а сега той е пуснат у дома, не ме кара да се чувствам спокоен. Точно когато стреляха по мен, със съпругата ми имахме бебе на 7 месеца.

Със сигурност промяната на мярката е притеснителна за мен и семейството ми. Още повече че моя домашен адрес го има по делото и този човек го знае. Няма как да се чувствам спокоен. Щом сега е под домашен арест, после ще го пуснат под гаранция и ще си ходи свободно.

- Смятате ли, че би опитал да въздейства на свидетели?
- Притеснява ме. Като имам предвид какво е миналото му, вече е бил осъден за друго извършено убийство. Не знам дали не би предприел нещо друго. Ако той лично не иска да си цапа ръцете, може някой от хората, които познава от затвора, както е направи при този грабеж.
Застрелва сараф в главата пред жена му

На 16 август 1997 г. Владимир Пелов и Лазар Марков причакват сарафа Ганчо Караиванов пред входа на жилището му в Пловдив. Собственикът на обменно бюро "Еми" е застрелян с пистолет в главата. Отнето му е куфарче с 1000 германски марки, 1500 щатски долара, 15 500 австрийски шилинга и 700 000 стари лева.

Веднага след убийството, което става пред очите на съпругата му Марияна, следите на килърите се губят. Докато полицаите са отцепили жилищния район "Тракия", те подслушват с радиостанции, настроени на полицейските честоти, действията на униформените и успяват да се изплъзнат от ръцете им.

Според запознати Пелов е престъпник с изключително богат опит и многобройни артистични умения. През цялото време на процеса срещу него и съучастника му Лазар Марков в Пловдив той категорично отказва да дава обяснения. Единственото, което се чува от него, е: "Невинен съм".

Съпругата на убития Ганчо малко след като погребва мъжа си, взема самолета и с двете им деца заминава за Америка. В Щатите Марияна следи процеса срещу убийците на съпруга си, които са заловени случайно след дълго време. Владимир Пелов е арестуван през лятото на 1998 г. в София, след като е обявен за национално издирване.

Лазар Марков също е задържан, а в дома му е открито оръжието, с което е застрелян Ганчо - пистолет "Макаров".

Месеци по-късно съкилийник на Пелов от Пловдивския затвор разказва как Владимир се е хвалил с убийството на сарафа и е разказвал пикантни подробности от подготовката на престъплението. Съдът в Пловдив осъжда Пелов на 15 г. затвор, но магистрати от Върховния касационен съд увеличават наказанието на 20 г

Източник: 24chasa.bg

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 28 Януари, 12:53

    Няма ли органите да се самосезират, каква е тази излагация.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 28 Януари, 14:38

    ОФ ПРЕУВЕЛИЧАВАТЕ БЕЕЕЕЕЕЕЕ?КОЛКО УБИЙЦИ ИМА !КОЛКО МАФИОТИ .ПФФФФФФФФФФ

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 28 Януари, 17:13

    :x

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: anonimen 28 Януари, 18:02

    mai ne trqbwa we4e da se u4udwame towa stana realnost

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 28 Януари, 20:35

    Mnogo podrobna statiq bravo Niki !!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (35)
70% Complete