Сряда, 12 Август 2020, 20:59

Звезда в картинга: Никола Цолов - 12-годишният световен шампион от България

1 Декември 2019, 22:30
(0) (0)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 1233 5


12-годишният състезател е от Ботевград, в момента живее в София. Наричат го "българският лъв" в този спорт.

Той е само на 12, а вече има световни титли в шампионати на най-високо ниво. Наричат го "българският лъв" в картинга.
И има защо. Наскоро Никола Цолов триумфира с историческа победа за страната ни, като спечели първия кръг от световните серии в клас „Mini 60” в Италия.

"Бях на 9, когато животът ми се промени. Защото тогава се роди голямата ми мечта. Тогава разбрах, че за да я постигна, трябва да не се предавам, да се изправям отново, независимо от всичко. Да слушам сърцето си и да искам още. Да вярвам, че си струва”, казва Никола Цолов.
„Когато прелитам на пистата, се чувствам доста приятно, допада ми” добавя той.

„Този спорт изисква пълно отдаване и поради тази причина Никола се обучава в самостоятелна форма на обучение, за да може да е в Италия и да тренира”, казва майката на младата звезда. „Аз не работя от 2 години за да мога да го напътствам, защото е малък. Ако семейството не подкрепи мечтата на детето, кой да очакваме да го направи?”, допълва тя.

„Нещата, които той може да направи на пистата съм ги виждал в много малко други хора, не само деца, но и възрастни. Чистата скорост в този спорт не значи нищо, ако не знаеш как да я контролираш”, разказва Николай Върбицалиев, картинг треньор.

"Всички във Формула 1 са започнали от картинг, и то предимно от Италия. Фен съм на Сена, Хамилтън, Ле Клер и Фетел", разказва Никола. Мечтата му е един ден да е пилот на Формула 1.

„Инвестирахме всички средства, които имахме, за да може той да тренира. Следващата година той отива в друг клас, където ще са нужни още повече финанси. Миналата година имахме един спонсор. Търсим подкрепата на държава, на приятели и фирми. Вярвам, че има начини да се намерят пари за талантливите деца”, казва майката на Никола.


Източник: nova.bg

Коментари (5)

 • Отговори (4) (0)
  1. добавен от: Анонимен 1 Декември, 22:44

  Браво и успех.

 • Отговори (0) (1)
  2. добавен от: Анонимен 2 Декември, 08:05

  Некой хейт нема ли

 • Отговори (3) (1)
  3. добавен от: Анонимен 2 Декември, 08:54

  #2, хейт няма, това е индивидуален спорт, а не хвърлитопковци. Моторните спортове са скъпо нещо, усилията и лишенията не са само финансови, както и не са само за самия състезател. Успех на момчето и сили на близките да се справят с трудностите съпътстващи моторните спортове.

 • Отговори (2) (1)
  4. добавен от: Анонимен 2 Декември, 14:14

  Какво ми го хвалите това момченце? Синче на някой богаташ и бил роден в Ботевград. И какво от това, той сигурно и незнае къде се намира този град. И аз съм роден в Пловдив, ама не съм стъпвал там

  • (3) (1)
   1. добавен от: Анонимен 2 Декември, 15:59

   По-добре да се хвалят млади таланти, отколкото някакви бастектолисти, супер неизвестни никому, обиколили ниските дивизии по първенствата и акустирали в Ботевград. Но нали все пак трябва да се хвали баскетбола, други спортове не са на почит в общината.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (0)

Какво е Вашето мнение да затварянето на ул."Свобода?

Анкета » коментари (0)

Какво е Вашето мнение да затварянето на ул."Свобода?

отговори
Напълно съм съгласен (164)
70% Complete
Не съм съгласен (64)
70% Complete
Съгласен съм за еднопосочно затваряне на улицата (58)
70% Complete