Петък, 29 Март 2024, 11:35

1-7 август 2022 г. - Световна седмица на кърменето

19 Юли 2022, 23:08
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 342 0


Тази година у нас се навършват 16 години от отбелязването на ежегодната Световна седмица на кърменето 1-7 август, с мото „Да се застъпим за кърменето – обучение и подкрепа“.

Инициативата е на Световния алианс за кърмене (The World Alliance for Breastfeeding Action – WABA), съставен от лица и организации, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето. В него фигурират членове и страни - симпатизанти на мрежата на Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и много други международни и национални сдружения, НПО. Те организират традиционна глобална кампания от първи до седми август, с цел - подпомагане на майките и бебетата да започнат кърменето по най-добрия начин и да преодолеят трудностите в кърмаческия период. Кърмата има над 20 различни механизма на действие и стотици антивирусни и биоактивни съставки, включително наличие на антитела срещу коронавируса в над 80% от пробите на изследвана кърма при жени, преболедували COVID-19, според медицинско проучване от 2021 г. Съветът на СЗО гласи: “През първите шест месеца от живота си кърмачето да се храни изцяло и единствено естествено. След този период, за да се задоволят растящите нужди, детето да се захранва, докато кърменето продължи до две години”.
УНИЦЕФ също препоръчва изцяло кърмене през първите шест месеца: “Кърмата е най-добрата храна и течност за кърмачето. Никоя друга храна или течност не са необходими през първите шест месеца от живота на детето.”
Електронната книжка „Препоръки за здравословно хранене на кърмачета“, издание на НЦОЗА, тематични здравно-образователни и информационни материали, разработени от РЗИ Софийска област и налични на сайта на Инспекцията - https://www.rzi-sfo.bg, отразяват съвременните подходи и добри практики в областта на кърменето.

Напомняме Националния телефон на консултантите по кърмене - 0896 418 488 и препоръчваме електронната брошура на УНИЦЕФ „Подкрепа за кърмене – близо до майката“ с 11 практически правила за акта на кърмене и 4 ползи от кърменето – за бебето, за майката, за семейството и за обществото.



Източник: РЗИ Софийска област

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete