Понеделник, 20 Май 2024, 10:48

1-ви декември - Световен ден за борба със СПИН

1 Декември 2014, 10:37
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1744 0


За 26-ти път тази година ще отбележим Световния ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН. Понастоящем той е признат от и се отбелязва в над 190 държави по света.
От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превецията, образованието и информираността.
В световен мащаб всеки ден около 7 100 души се инфектират с вируса на имунната недостатъчност. Най-бързо епидемията се разраства в Източна Европа и Централна Азия. България е страна със сравнително ниско разпространение на ХИВ в общата популация.  У нас през 2013 г. броят на новоинфектираните мъже е бил пет пъти по-голям от броя на новоинфектираните жени.
По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към края на юли 2014 г. от началото на годината новозаболелите от СПИН в страната са 113 и така общият брой на регистрираните носители на ХИВ в България става 1943.
ООН определи шест основни цели за постигане до 2015 г. по отношение на глобалния отговор срещу ХИВ:
1. Намаляване с 50% на предаването на ХИВ по сексуален път; предотвратяване на всички нови случаи на инфектиране с ХИВ в резултат на инжекционна употреба на наркотици;
2. Елиминиране на предаването на ХИВ от майка на дете;
3. Намаляване с 50% на смъртните случаи в резултат на туберкулоза при ХИВ-позитивните;
4. Осигуряване на достъп до антиретровирусно лечение на 15 милиона души;
5. Намаляване с 50% на броя на страните, налагащи ограничения за влизане, престой или живеене на ХИВ-позитивни;
6. Осигуряване на равен достъп до образование на децата, останали сираци в резултат на СПИН, или уязвими по друг начин към заболяването.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (255)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (139)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (71)
70% Complete