Събота, 18 Май 2024, 17:51

10 940 лв. бяха събрани от благотворителен търг на икони в Драгоман; Събраната сума е за изработката на иконостас в храма „Св. Възнесение Господне“

3 Септември 2023, 01:49
(2) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 1689 0


10 940 лв. бе събраната сума от провелия се благотворителен търг на икони в община Драгоман, чиято цел бе събирането на средства за изработката и поставянето на иконостас в храма „Св. Възнесение Господне“, както и закупуването на църковна утвар.

Търгът се проведе на 1-ви септември – началото на църковната нова година и денят, в който Българската православна църква почита паметта на „Св. Симеон Стълпник“ /Симеоновден/.

33 икони /колкото е Христовата възраст, на която Спасителят е разпнат на кръста за изкуплението на човешките грехове/ бяха осветени от йеромонах Макарий и отец Асен преди да започне търга.

Началната тръжна цена на по-малките икони бе 100 лв., а на по-големите – 200 лв.

За най-висока цена – 3 хил. лв. бе продадена иконата на Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат, която бе закупена от онлайн участник в търга. Иконата представлява изображение на стенописа от манастирската църква „Св. Атанасий Велики“ /Неделишкия манастир/, Драгоман.

За сумата от 2 хил. лв. бе откупена иконата пресъздаваща образа на Св. Пророк Моисей Боговидец – старозаветен мотив от Иконостаса на църквата „Св. Св. Ап. Петър и Павел“, Петровски кръст – Чепън планина.

Районът на община Драгоман е познат като Малката Света гора или Малкия Атон, заради струпването на множество православни храмове, често сгушени в труднодостъпни райони. Такава е напр. църквата „Св. Св. Петър и Павел“ край с. Беренде, чието изграждане се отнася към времето на цар Иван Асен II, началото на 13-ти век.

Инициативата за благотворителния търг е на кмета на община Драгоман – Андрей Иванов, а след края на търга зам.-кметът Лидия Банкова възторжено обяви, че от търга са събрани 10 940 лв. – толкова колкото е офертата за иконостаса - 10 900 лв. за храма „Св. Възнесение Господне“. Удовлетворението след благотворителния търг бе огромно, защото целта бе изпълнена.

Изображенията са дело на QR Media Ltd. - дигитален печат и рекламни услуги, като собствениците на Агенцията направиха заснемането безвъзмездно. Община Драгоман заплати само материалите.

От всичките 33 икони, бяха продадени 20. За продажба са изложени в сградата на община Драгоман и останалите 13, като със средствата от тях ще бъде закупена църковната утвар.

Община Драгоман изказва своята огромна благодарност към участниците в търга – онлайн и присъствено, закупили икони, което ги прави съпричастни към богоугодното дело!



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (248)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete