Неделя, 5 Май 2024, 13:06

100-годишнината от основаването на Литаковска духова музика ще бъде отбелязана с концерт на 10 декември

30 Ноември 2016, 14:05
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4956 22


Въпрос на чест било някога всяко населено място да има свой оркестър. Парадният строй и емоционалният заряд на музиката оказвали силно въздействие върху хората. Духовите оркестри са важна културна потребност и гордост.  И така вече 100г. - гордост, с която с. Литаково оставя принос за развитието на духовата музика. Тази година музикантите отбелязват 100-годишнината от създаването на Литаковска духова музика.
 
Историята на духовата музика в България започва още през Първата световна война. Почвата в страната ни е поставена от чешки капелмайстори, които започват да обучават военни музиканти, а те след това създават градски, селски и военни оркестри.
Всъщност, днес никой не може да каже със сигурност през коя година е създадена Литаковската духова музика, тъй като няма никакви съхранени документи и снимков матвриал от онова време, които да свидетелстват за точната година. Основател на състава е местният жител Тодор Михайлов - Рашковеца, роден през далечната 1897г. 
Той е бил военен музикант, работил е заедно с великия Дико Илиев. Счита се, че започнал да свири още докато бил в казармата, а културното му дело в Литаково започва след уволнението си. Като капелмайстора в състава, Тодор притежавал умението да свири на всички музикални инструменти. Обучил е много музиканти. Първоначално оркестърът наброява около 7-8 души, включително и неговият брат Павел Михайлов. Постепенно числеността се увеличава, а съставът бързо набира скорост. Получават покани за участие във всички местни културни празници, дефилири, сватби и семейни тържества, погребения, събори, взимат участие в събития от национално ниво. Заслужено се превръщат в символ и гордост на литаковци.
 
Годините на прехода обаче се оказват пагубни за духовата музика в селото. Голяма част от музикантите вече не са сред живите, а други са в много лошо здравословно състояние и невъзможност да продължат да свирят. А последователи – няма. Така през 1992г. е залезът на старата Литаковска музика. 
 
20 години по-късно
Тази творческа пауза продължава цели 20 години. През 2012г. самоинициативата за възстановяване на оркестъра поема Дейвид Христов от Литаково, който тогава е на крехката 15-годишна възраст. Дейвид  е роден през 1997г. Завършва ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”, в момента учи Музикална педагогика в СУ „Св. Климент Охридски”. В ранна детска възраст започва да свири на акордеон, а неговият първи учител е диригентът на Общински духов оркестър Иванка Савова. Именно тя събужда страстта му към медните духови инструменти. На 13 години Дейвид оставя клавишния инструмент и започва да свири на тромпет и флигорна. Заслугата за музикалните качества, които притежава днес, младият музикант дължи и на Иван Боженски.
От своя баща Дейвид научава, че неговият пра-дядо е бил музикант. И както гласи популярната българска фраза – „Крушата не пада по-далече от дървото”, през 2012г. младото момче съсредоточава усилията си върху възстановяването на Литаковската духова музика. И успява, въпреки трудностите, които среща. В началото съставът наброява само няколко души. Не закъснява и първата покана за участие – на 9 септември новосформираният оркестър свири на Братската могила в селото по покана на местната структура на БСП. Започват изяви не само в Литаково, но и в общината. 
Хъсът и упоритата съвместна работа на младите музиканти не остава незабелязана и неоценена, а напористият Дейвид заслужено става ръководител на оркестъра.
 
Настоящият състав на Литаковска духова музика наброява 12 души.
Ръководител: Дейвид Христов - флигорна
Христо Петров – кларинет
Веселин Любомиров – кларинет
Костадин Пенчев – флигорна
Георги Петков – флигорна
Кирил Митрев – басфлигорна
Илиян Панов – басфлигорна
Ангел Недялков – баритон
Мариян Николов – алтхорна
Нончо  Тодоров – барабанче
Петко Мишовски – барабанче
Симеон Стефанов – голям барабан
 
Литаковска духова музика се превръща в неизменна част от културния календар на общината. Ежегодно участва в традиционния събор в местността Боженишки урвич, във фестивали в цялата страна. За времето от 2012г. насам музикантите имат и няколко награди зад гърба си:
- 2014г. – участие в Международен фестивал в Турция, съвместно с танцов състав към НЧ „Светлина 1990” с. Литаково с ръководител Нина Петкова;
- 2015г. – „Национален преглед на ученическите духови оркестри” с. Вършец – II място;
- 2016г. - „Национален преглед на ученическите духови оркестри” с. Вършец – грамота;
- 2016г. - Фестивала на духовите оркестри и мажоретни състави “Ритъмът на морето” гр. Поморие, съвместно с танцов състав към НЧ „Светлина 1990”  – плакет и грамота.
 
Духовият оркестър ще отбележи 100г. от основаването си с тържествен концерт, който ще се проведе на 10 декември (събота) от 17:30ч. в НЧ „Светлина 1990” в Литаково. Специално за концерта настоящият състав ще бъде допълнен с трима гост-музиканти. Поканени са двете внучки на основателя Тодор Михайлов. Входът за събитието ще бъде свободен, а в читалището ще бъде поставена кутия с цел подпомагане на читалищната дейност и колективите към него.
 
…защото музиката, изпълнявана от духов оркестър, е емоционална потребност.
 


Източник: в-к "Балканец"

Коментари (22)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 30 Ноември, 15:59

    The best!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 30 Ноември, 19:15

    nomer 1 :wink:

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 30 Ноември, 19:15

    Страхотни сте.

  • Отговори (0) (1)
    4. добавен от: Анонимен 30 Ноември, 19:45

    А вече е въпрос на чест някой "управляващ" малоумник да се сети, че улиците в града са ледени пързалки и да ги почисти! :x :evil:

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 30 Ноември, 20:05

    Nomer 1 !!!!!!!!!!!!

  • Отговори (0) (2)
    6. добавен от: Ботевград 30 Ноември, 20:18

    100 години е много! Поздрави и успехи!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 30 Ноември, 20:55

    Много хубаво, аз много обичам духова музика, трябва да ги чуя на живо

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 30 Ноември, 21:15

    Едни от най-добрите в Софийска област!!!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 30 Ноември, 21:21

    Умря циганката дето ги хвали

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 30 Ноември, 21:21

    https://www.vbox7.com/user:lidyh?p=allvideos

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (214)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete