Петък, 3 Май 2024, 09:46

100-те хил. евро дадени на кмета от адв. Цеков-конфликт на интереси

15 Юли 2015, 17:24
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2853 12


Тъй като местната Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси не предприе никакви действия относно това, че кметът на Ботевград Георги Георгиев е взел назаем 100 000 евро от адв. Цено Цеков, общински съветници ще сезират Националната комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. 

Заемът стана публично достояние от оповестената декларацията по чл.12, т.3 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, публикувана на 29 юни 2015 год. на страницата на общината, съобщи Иван Гавалюгов  вчера на пресконференция, която той и други негови колеги от Общински съвет Ботевград дадоха за медиите в Ботевград. В посочената декларация кметът Георги Георгиев е заявил, че е взел назаем посочената сума на 8 май 2012г от адв. Цеков, който представлява общината, общинския съвет и лично кмета Георгиев по различни дела в съда – срещу „Медиа Травъл Груп”, срещу кмета на община Правец Румен Гунински, срещу медията botevgrad.com и по дело, в което Община Ботевград си връща терен от 6 декара, който впоследствие е продаден. За всички тези дела кметът е предложил на ОбС да гласува хонорар на адв. Цено Цеков от 10 хил.лв. Според съветниците от опозицията това е конфликт на интереси.  

 Декларацията съдържа данни за промени във финансовото състояние на кмета за периода от 2012 до 2014г. по отношение на дадени заеми и промяна в заемане на публични длъжности. „По закон тези декларации трябва да бъдат обявени в седемдневен срок от възникване на съответното събитие, което подлежи на деклариране, пред постоянната общинска комисия за предотвратяване и установяване конфликт на интереси”, посочи Иван Гавалюгов. Председател на тази комисия е общинският съветник Маргарита Кирова. Не е ясно обаче, защо тя не е внесла сигнал в местната комисия. Съветникт наблегна на обстоятелството, че тази комисия е твърде малобройна- тя е в състав от 3-ма човека, а в същото време има комисии в Общински съвет Ботевград от 7 члена. По думите му общински съветници от опозицията не бяха допуснати в състава й, тъй като те щяха да упражнят контрол върху декларациите на председателя на Общински съвет , на зам.кметовете, на секретаря на общината и най-вече на кмета Георгиев. Гавалюгов изрази мнение, че според него реално такива декларации не са подавани навреме. Декларацията, публикувана от кмета на сайта на Общината съдържа още 51 хил.лв заем от Първа инвестиционна банка, изтеглен през февруари 2012 г.  

Иван Гавалюгов посочи, че Община Ботевград е страна по 16 дела, които адв. Ценов я представлява. „Незнайно за колко още дела, за които нямаме информация, адвокатът взима хонорари”, посочи той. „Заемът от 100 хил.евро е един много спорен момент, както и начинът по който са предоставени тези средства, тъй като има един закон, който ограничава плащанията в брой. Според него всички суми над 15 хил.лв трябва да бъдат преведени по банков път. Този факт трябва да бъде установен от съответната комисия. Друг е въпросът дали адв. Цеков е декларирал от своя страна тези доходи”, заяви Гавалюгов. Той изрази мнение, че не е убеден в реалността на сделката по предоставянето на такъв заем от адв. Цеков. По думите на съветника много странна е появата на декларацията по чл.12, т.3 за получени заеми от над 450 хил.лв и то в момент, в който тече прокурорска проверка  за имотното състояние на кмета и неговото семейство. „Преди това такава декларация не е имало на сайта на Общината и само можем да гадаем има ли я в хартиен вид”, каза съветникът. В нея фигурира и заем от 80 хил.лв, предоставен на кмета от сина му Даниел Георгиев.  Тези заеми, заедно с обявените в Сметната палата от 2006 г насам възлизат на над 700 хил.лв, обобщи Иван Гавалюгов. Те са за няколко банкови кредита (ипотечни) и от няколко физически лица.

На фона на доходите на кмета Георгиев от трудови правоотношения, които според Гавалюгов са между 16 и 30 хил.лв на годишно, е доста съмнителен начинът , по който те се изплащат. Реално кметът е подавал декларации само за периода от 2006 до 2012 г. От януари 2014 брутният размер на заплатата на кмета е 2 400 лева. „Аз лично нямам обяснение как тези заеми се изплащат, дали те са реални или са фиктивни”, допълни Иван Гавалюгов.  

Източник: balkanec.bg

Коментари (12)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 15 Юли, 18:09

    №1Типично кметска дебилче защото до кмета други няма.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 15 Юли, 18:35

    Цено, сега е моментът да си поискаш парите от кмета, щом ти трябват за бъбречна трансплантация.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 15 Юли, 19:11

    Всичките тези 12 години и всичките му деяния са конфликт на интереси-ненадминат е по далавери-Браво господа -действайте с вас макар и от разстояние!!!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 15 Юли, 20:24

    Та тои е на 65 години кога и как ще връща заемите ......идиотцка държава

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 15 Юли, 20:37

    abe tova si e tqhna rabota kakav e problemat vajnoto e ce kmeta si varsi rabotata

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 15 Юли, 20:47

    6 данииии идиот си

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: гост - не анонимен 15 Юли, 21:17

    Кмета естествено, че опитва да излъже системата, но този път......ядец.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 15 Юли, 22:48

    beliazan bokluk marsh vednaga ot tuk

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: анонимен 16 Юли, 10:14

    На 65 с пачка, пука ми какво плямпат, държавата ще има да взема, аз ще имам да й давам, те такива мисли се въртят в човешките глави, нали?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete