Неделя, 5 Май 2024, 14:24

11 контейнера на ЕКОПАК изгоряха само за 1 месец

21 Юли 2015, 14:03
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2414 6


Всяка седмица ботевградчани стават свидетели на необяснима вандалщина, от която потърпевши са всички граждани и предимно фирма „Екопак България“ АД. Палежите на контейнери тип „Иглу“ 1,5 м3 за разделно събиране ескалират през месец юни. За периода от месец януари до месец май има констатирани изгаряния на 4  контейнера (регистрирани през месеците март и април). Само за месец юни към дата 15.06.2015 г. са унищожени 11  контейнера тип „Иглу“ 1,5 м3.
 
„Екопак България“ АД е уведомила писмено Община Ботевград
 
за установените палежи, както и Началника на РУП Ботевград Стоян Георгиев, от които към момента няма отговор и официално становище по случващото се. Проведени са разговори с ресорния заместник кмет г-н Цанко Цанов и еколога г-жа Весела Василева. 
 
Общо 180 контейнера са разположени в Ботевград
 
„Екопак България“ АД е обхванала в система за разделно събиране на отпадъци от опаковки на територията на гр. Ботевград с разполагането на 180 бр. контейнери /син, жълт и зелен/ тип „Иглу“ 1 500 л. „Екопак България“ АД и Община Ботевград са сключили Договор за изграждане и обслужване на система за разделно събиране на отпадъци от опаковки за срок от 5 /пет/ години. За събиране и третиране на разделно събраните отпадъци от контейнерите, „Екопак България“ АД има сключен договор като подизпълнител с фирма „Пеци Трейд“ ЕООД, със седалище в гр. Правец. Дали става въпрос за умишлени действия срещу ЕКОПАК от конкурентни фирми, становище предоставиха за в-к „Балканец” от фирмата.
 
 
Официално становище на „ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ”АД
Фактите сочат, че палежите са умишлени. Нямаме информация към настоящия момент обаче за умишлени действия от конкретни лица срещу системата за разделно събиране на отпадъци. Необходимо е предприемането на адекватни административни и оперативни мерки от страна на контролиращият орган, насочени към ограничаване на случващите се събития със съдовете за разделно събиране собственост на „Екопак България“ АД. Възникналите обстоятелства водят до загуби на финансов ресурс за „Екопак България“ АД и компрометиране на системата, чрез отнемане на възможността на гражданите които събират разделно да продължат да го правят. „Екопак България” няма намерения да прекратява работата си в община Ботевград, като ще продължим да търсим съдействието на общината и контролните органи в борбата с вандалщината. Част от нашите задължения е да подменяме унищожените контейнери в интерес на гражданите, които имат желание да използват системата за разделно събиране по предназначение.
 
Финансовите загуби за фирмата възлизат на повече от 10 хил.лева
 
По данни на фирмата един контейнер за разделно събиране струва около 700 лв. Простата сметка показва, че за оборудване на Ботевград са разходвани 126хил.лв. Освен удобство за нас гражданите, инвестицията е направена съобразно изискванията на Европейския съюз.
Друг важен въпрос е посегателството върху отпадъците в цветните контейнери, които системно са преравяни и изпразвани. При тези действия контейнерите биват обръщани, съдържанието им се изважда и разпилява навън, рециклируемите отпадъци се събират, докато негодните се оставят, което води до замърсяване на околната среда. Това води до допълнителни разходи и финансови загуби, от една страна откраднатата суровина, и от друга страна извънредно почистване и обслужване извън графика на фирмата изпълнител. При обръщане контейнерите търпят и повреди.
 
 
Конкретните адреси на палежите са:
•бул. "Цар Освободител" №16 /Сариевския блок/, като унищожените съдове чрез палеж са 3 бр. (син, жълт и зелен цвят) на дата 24.03.2015г.
•ж.к. "Васил Левски" /заведение "Рай"/, като e унищожен чрез палеж 1 бр. контейнер (жълт) на дата 15.04.2015г.
•ул. „Божко Божилов“ – градинка на новата църква, като унищожените съдове, чрез палеж са 3 бр. (син, жълт и зелен цвят) на дата 08.06.2015г.
•Зеленчуковата борса, като унищожените съдове чрез палеж са 3 бр. (син, жълт и зелен цвят) на дата 08.06.2015г.
•ул. ”Ал. Стамболийски” №12 – зад жилищни блокове, като унищожените съдове чрез палеж са 3 бр. (син, жълт и зелен цвят) на дата 08.06.2015г.
•ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Христо Ботев“ /до ЦДГ/, като унищожените съдове чрез палеж са 2 бр. (син и жълт цвят) на дата 14.06.2015г.
 
 
 
 


Източник: В-к "Балканец"

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 21 Юли, 14:53

    На ул.Свобода, зад самата община също запалиха синия контейнер в ноща на неделя -19 с/у понеделник-20 юли, но след бърза намеса на пожарна и полиция беше загасен и не успя да изгори, а само обгоря отгоре! Проблема е че "братята" роми масово ги изпразват в каруци и ги карат на вторични!!! От ЕКОПАК и общината да обмислят по-задълбочено нещата - пр. - дали може някяк си да не се отварят от всеки, а само от обслужващата фирма и как може да се направят негорими, или да се сложат в метални бараки, които през деня да се отключват и заключват през ноща - но нещо трябва да се направи! Другото е да се открият пироманите и да се заключат в полицията или поръчителите! Иначе фирмата да си събира контейнерите и да ги праща в по-цивилизован край на БГ :roll: :wink: :lol: :!:

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Манго 21 Юли, 15:33

    Не палете кофите бееееее. Ще трябва сам да ровя и да сортирам пластмасата. По добре ми беше да ми ги делите Бъгарете.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 21 Юли, 16:42

    Ами 1-ви,точно тогава бяха заловени двама извършители,в момента на палежа и има самопризнания от тях,но по стар български обичай тате се обади и всичко приключи.Има и свидетели гледали самото запалване,лъжа ли е?Питайте МВР за имената,иначе ще ги кача аз

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 21 Юли, 16:43

    По ул."Божко Божилов " се крадат пластмасови кофи за смет.Едва ли е само тук.Защо "Вторични"приемат такива, след като си личи,че са собственост на общината?А,може би братята роми ги продават някому.....кой ли етози "умник",който ги купува?Пак някой е впрегнал "братята"за масова акция.....

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Има си обяснение! 21 Юли, 16:49

    Нарича се кумунистическа простотия.
    НА страницата на Министерския съвет, също и на още няколко официални сайта, сред които и този на Европейската комисия, се е сгушил един прелюбопитен и доста позабравен документ: "Национален план за действие - Десетилетие на ромското включване 2005-2015" Премиерът Борисов трябва да е силно притеснен, защото няма никакво време. Изрично се подчертава, че мащабното начинание по интегрирането на циганите към съвременното демократично общество е валидно до края на тази година, т.е. след дванадесет месеца или ще се включат, или не.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 22 Юли, 13:57

    В Кв. "Васил Левски" има няколко изгорели кофи, едните точно пред магазин "РАЙ",
    кофите не се махат, там, живеещите, трупат боклуци. Никой не се интересува от чистота на квартала?!!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (214)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete