Четвъртък, 2 Май 2024, 20:43

11 са кандидатите да строят пътния участък между Ябланица и Боаза по АМ Хемус

24 Август 2016, 10:09
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1592 5


Вчера бяха отворени офертите за строежа на продължението пътния участък по магистрала "Хемус" между Ябланица и Боаза. Търгът привлече много кандидати, но основно местни, а офертите за поръчката от 80 млн. лв. са общо 11.
Самостоятелно участват три фирми: "Трейс груп холд", "Иса 2000" и "ПСТ груп".
Преобладават консорциумите. Водещите фирми не са изненада - в "Хемус Верде" участва "Автомагистрали Черно море", която напоследък строеше във варненската част на "Хемус". Кандидатства и групата "Геотехмин" на Цоло Вутов и благоевградската "Агромах", която също спечели отсечка на западната магистрала, си е намерила италиански партньор. А новата звезда - хасковската АБ, е привлякла за опит испанската "Асигния". "Хидрострой" на Велико Желев играе с наскоро придобитата "Водстрой 98".
Любопитен дебют прави консорциум между сравнително малката "Интегрирани строителни системи" (2.2 млн. лв. приходи за 2015 г.) и "Интерпром", която е специализирана във водопроводи. Те са си намерили за партньор казахстанската "Тодини Централ Азия".
 
Друга новост е, че традиционни конкуренти като "Щрабаг" и ГБС този път участват заедно.
 
Поръчката за новите 9.3 км от "Хемус" идва след отменените през февруари два търга за 60 км. Тогава въпреки по-големите суми участваха по 8 кандидата за отсечка, но чуждите бяха или отстранени, или се отказаха, а останалите на финала дадоха високи цени.
 
Какво ще се строи?
Индикативната стойност на обществената поръчка е 80 млн. лв. без ДДС, или 8.6 млн. лв. на километър, като отсечката се плаща с пари от бюджета. В предишната поръчка сегашните 10 км бяха част от отсечка от 23 км. За строител беше избран консорциумът на "Джи Пи груп" с цена 277 - 298 млн. лв. без ДДС, т.е. 13 млн. лв., или с над 4 млн. лв. повече на километър от сегашната поръчка.
 
Критерият за оценка на офертите е икономически най-изгодна оферта. Срокът за изпълнение на проекта е 910 дни, като според участници в търга срокът е постижим. Така, ако започне догодина, през 2019 г. ще се пътува до Боаза.
 
Планираната скорост по участъка е 140 км/ч според обявлението за търга. Отсечката ще бъде с по две ленти за движение в посока, широки по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица - 2 м, водещи ивици и банкети.
 
Предвидено е изграждането на 5 селскостопански подлеза, 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница - Съева дупка. Ще бъде изградена и етапна връзка при километър 87 с пътя Коритна - Белокопитово.
 
Паралелно тече търг за препроектиране на други 50 км от Боаза до разклона за Ловеч и Плевен. Участъкът е разделен на три лота – два с дължина 18 км и един от 14 км. Бюджетът за операцията достига 5.1 млн. лева и е осигурен от АПИ. Срокът за изработка на новите проекти е 770 дни, тоест строежът на магистралата след Боаза няма да започне в близките две години. Причината е, че в района около разклона Плевен - Ловеч има тежки участъци, а идеята е да не се минава през планини и да не се правят тунели, обясни във Варна министър Павлова


Източник: capital.bg

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 24 Август, 11:29

    11, и все комуняги...

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 24 Август, 14:26

    крадливи.....сега за благозвучие-предприемчиви :x :x :x

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 24 Август, 15:55

    До кaцaтa с мед ще застане подходящия човек нашия човек .

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: П с 92 24 Август, 21:43

    Не познахте ! Изпълнител ще е БКС - Ботевград с ръководител Цветко Замеснико a подизпълнител Ачопедалето.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 24 Август, 21:45

    Реголировчик праслачева

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete