Сряда, 1 Май 2024, 21:45

11 ЯНУАРИ - ЗАЩО “БЛАГОДАРЯ“?

11 Януари 2016, 16:37
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1775 1


„Думите на благодарност имат магически свойства - с тяхна помощ хората доставят радост един на друг, изразяват тяхното внимание и разменят положителни емоции - нещо, без което живота ни би бил скучен и мрачен...“ -  с тези думи започна часът в 8б клас на СОУ “Христо Ясенов“, посветен на думата „благодаря“. Но, за да разберем истинската сила и смисъла на думата“благодаря“ трябва да си отговорим на въпроса: „Защо е важно да казваме „благодаря“? Ето и някои  готови отговори на този въпрос: някой може би наистина трябва да го чуе; създаваме ефекта на доминото- да кажем и покажем благодарността си на някого за това, което е направил за нас, увеличава вероятността тази добра енергия да бъде предадена нататък и да стопли нечие сърце. Изричането на тези две думи‚ “благо_даря“прави хората по-склонни да помагат на другите в бъдеще или още днес; ще накараме някого да се усмихне; подобряваме  нашето психическо и физическо здраве - актовете на признателност и благодарност имат доказана полза за здравето. Те водят до намаляване на стреса и кръвното налягане. Здравословният път включва признаване на другите, изчистване на негативните мисли, повече усмивки и по-малко намръщени дни. Голям интерес  у учениците предизвикаха научните доказателства за ползите от изричането на  думата „благодаря“ , която произнесена на различни езици има различна вибрация. Още по-интересното е, че   „благодаря“, изречена на български език има силата на благословия.

 На вниманието на учениците бе предствена идеята на Фабио Маркезе  за думата „благодаря“, разгледана по-подробно в книгата му -  „Благодаря! Техника за изпълняване на желанията“, където се предлага една изключително лесна техника, доказана чрез законите на квантовата физика и по-конкретно чрез колапса на вълновата функция на Шрьодингер   - техника, с която можем да създаваме щастлива реалност за нас и хората около нас, наречена Техника на полето на Предварителната безусловна благодарност(ПББ). 
ПББ от своя страна действа в три направления:
1/като благоприятен синхронизиращ балон – създаване на синхронни благоприятни съвпадения – ставаме късметлии;
2/ като противогадостен щит – защита срещу външни източници на кризи, болки завист, гняв и др. подобни;
3/като щит срещу лош късмет – защита срещу вътрешни източници на кризи или болка, страхове, конфликти, завист  и  др.
В българския език „благодаря“ означава - дарявам благо, дарявам добро, тоест  - благодарейки за дареното ни, ние също даряваме. Тя е ценен дар за този, който я изрича и за този, към когото е отправена - има чудното свойство да дарява двустранно и да ни прави щастливи. В края на часа учениците сътвориха слънчев еквивалент на думата „благодаря“ , защото благодарността стопля душата така, както слънцето стопля земята, а след това  всеки един от присъстващите изрази своята благодарност за нещо, което го прави доволен и щастлив. Да си благодарим взаимно за сътворените интересни мигове и  споделеното знание в този пореден  час от „Часовете, които ни дават сила“, проведен по предложение на педагогическия съветник Петя Цекова в съдействие с класния ръководител на 8“б“ клас - Венета Георгиева

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (203)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete