Петък, 29 Март 2024, 04:01

112 коледари посрещнаха в гр. Елин Пелин на площада

25 Декември 2022, 19:57
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 667 1


На 25 декември - Коледа на централния площад "Независимост" посрещнахме рекордните 112 коледари в община Елин Пелин, които показаха на жителите и гостите на града как поддържат живи българските традиции.

В последните над 20 години, елинпелинските коледари традиционно се събират и обикалят къщите в деня на Рождество Христово, за да донесат благата вест, че се е родил Иисус Христос. В коледарската дружина има приемственост и в обичая тази година участват, както млади момци и ергени, така и женени мъже, заедно с техните синове и по този начин коледарската дружина постоянно расте и се развива.

В деня на Рождество Христово отец Цветан Велинов благослови коледарите пред храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" и ги призова да занесат новината за раждането на младенеца Иисус във всяка християнска къща.

Кметът на Община Елин Пелин - Ивайло Симеонов посрещна коледарската дружина пред сградата на общината като домакин и ги дарува с вино и колаци, а коледарите от своя страна тропнаха хора на Централния площад под звуците на тъпани и гайди.

По традиция, домакините от Шопския край посрещат коледарите, за да ги нагостят, да им даруват храна и плодове, събрани през годината, както и да чуят отправените от коледарската дружина всеобщи пожелания следващата година да е по-берекетна и да се случват повече хубави неща в община Елин Пелин.

Гостите, събрали се на площад "Независимост", се насладиха и на танцовото изпълнение на малките коледари от Шопски ансамбъл "Ради Радев" с ръководител Борислав Ковачев, които показаха коледарския обичай под съпровода на гайда, тъпан и във вихъра на българския фолклор.

На центъра в гр. Елин Пелин, на гости на големите коледари от града, бяха дошли и децата в по-малките коледарски дружини от селата Нови хан, Мусачево и Столник. Традицията за коледуването се съхранява и развива от местните читалищни дейци от НЧ "Иван Вазов - 1928", с. Нови хан, НЧ "Отец Паисий 1928", с. Мусачево и НЧ „Иван Вазов - 1919”, с. Столник.
Освен дългогодишната традиция в гр. Елин Пелин, днес в село Равно поле, село Петково, село Мусачево, с. /гара/ Елин Пелин, село Нови хан, село Столник и в други населени места също обикалят коледари по къщите на хората, носещи благата вест за Рождество Христово.



Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete