Събота, 27 Април 2024, 17:05

115 години Независима България! На 22 септември 1908 г. – България обявява своята НЕЗАВИСИМОСТ!

24 Септември 2023, 00:57
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 210 0


По традиция община Костинброд празнува всяка година в с. Опицвет Националния празник- 22 септември.
Преди да се даде начало на официалната програма, отец Желязко Симеонов освети новопоставената икона на Света Неделя на входа на храм „Св.Неделя“.

За поставянето на иконата седят няколко имена. На първо място Таня Бардова- човекът, изрисувал иконата, Георги и Цветан Иванови – изработили железният обков, Росен Сашов спомогнал за подготовка на фасадата, кметският наместник на село Опицвет г-жа Гергана Величкова и кметът на община Костинброд, г-н Трайко Младенов, заместник-кметовете му и група настоящи и бъдещи общински съветници, заплатили и дарили иконата.

Старата икона, свалена от входа на храма, е запазена и ще бъде съхранявана в храм "Св.Неделя", село Опицвет.
Честването на 115 години независима България беше отбелязано тържествено с военно формирование 34 420 – Костинброд.

На площад „Независимост“ в село Опицвет присъстваха г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, инж. Габриела Трайкова и г-н Александър Ненов- заместник- кметове на община Костинброд, г-н Борислав Борисов – кмет на село Петърч, г-н Симеон Спасов- кмет на село Гляновци, общински съветници, кметове на кметства, представители от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и много жители от село Опицвет. Като домакини: г-жа Гергана Величкова -кметски наместник и г-жа Венелина Манкова - секретар на НЧ "Разум-1922".

Кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов и кметският наместник г-жа Гергана Величкова поздравиха всички присъстващи с тържествено слово по случай Денят на Независимостта на България.

Г-н Младенов, заяви:
„Трябва да знаем историята си. Народ, който помни историята си има и бъдеще. Трябва да почитаме и нашите традиции. Традиции, които са утвърдени! Като днешната! На площад „Независимост“ се събираме повече от 10 години. И винаги сме заедно! Защото сме костинбродчани. Това го казвам към някой гастролиращи лица, които в днешния ден се делят и празнуват другаде, дошли от някъде в общината ни - без да знаят историята ни, без да знаят традициите ни. Година след година се събираме заедно - костинбродчани, опицветчани, жители и гости на общината ни на площад “ Независимост”, а някой - дошъл вчера от някъде дели, а не обединява и не уважава традициите - създадени от гражданите и местната власт - независимо каква е била тя като цвят през годините. Днес, ние празнуваме Деня на Независимостта на площад “Независимост” в село Опицвет. Така е било и така ще бъде! Ще завърша с думи, които ги има в Манифеста, подписан тогава от премиера Малинов, княз Фердинанд и седемте министри: „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“ Честит празник!“

Панихида за загиналите войни отслужи отец Желязко Симонов, а венци бяха положени пред паметника от Общинска администрация-Костинброд, Общински съвет-Костинброд, Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса-Костинброд. Знамена бяха раздадени на всички присъстващи, дошли да уважат празника.

22 септември от няколко години се превърна в един от най-важните дни за село Опицвет, именно за това е избрана дата за освещаването на иконата в храм „Св.Неделя“.

По случай празника беше организирана и фолклорна програма. Участие взеха ТС „Релакс“ към НЧ „Нов живот-1919“, с.Петърч и домакините ТС ”Омайниче” към НЧ „Разум-1922”, както фолклорната певица Пепи Христозова.

Празникът в село Опицвет завърши с тържествена заря!

Източник: Община Костинброд

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete