Понеделник, 29 Април 2024, 18:06

11,5 млн. лв. е приносът на Елаците-Мед към бюджета на Етрополе и общините от Средногорието за изминалата година

16 Септември 2023, 01:56
(2) (1)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1669


Елаците-Мед АД изплаща близо 16,9 млн. лв. като концесионни възнаграждения през 2022 г. Това са 15,4% от всички концесионни възнаграждения за добив на подземни богатства в страната и 27,7% от концесионните възнаграждения за добив конкретно на метални полезни изкопаеми. Половината от тази сума отива в държавния бюджет, докато другата половина е за общините, които приютяват предприятието – това са Етрополе, Мирково, Чавдар, Челопеч и Златица.

Концесионните плащания към общините от района на Средногорието и Етрополе отличават Елаците-Мед АД от други големи данъкоплатци в страната, тъй като дават много голям финансов ефект на местно ниво и са директно обвързани с качеството на живот.

Концесионните плащания на Елаците-Мед АД към общините от района на Средногорието и Етрополе се увеличават от близо 5,5 млн. лв. през 2019 г. до над 8,4 млн. лв. през 2022 г. Само в последните две години концесионните плащания към общините нарастват с 48%.

През 2022 г. най-голямото концесионно плащане на Елаците-Мед АД е към община Етрополе – 3,6 млн. лв., след това са община Мирково – близо 2,7 млн. лв. и община Чавдар – 1,3 млн. лв. По-малки по размер са концесионните плащания към общините Челопеч и Златица – съответно 557 хил. лв. и 285 хил. лв. за 2022 г.

Елаците-Мед АД внася местни данъци и такси в размер на над 1,1 млн. лв. в общините от района на Средногорието и Етрополе (2022 г.).

Общо направените дарения от Елаците-Мед АД към общините от района на Средногорието и Етрополе са на стойност 2 млн. лв., от които половината за община Етрополе (2022 г.).

Отчитайки концесионните възнаграждения, платените местни данъци и такси и направените дарения, общият принос на Елаците-Мед АД към местните бюджети в района на Средногорието и Етрополе достига над 11,5 млн. лв. през 2022 г.
Общият принос на компанията към местните бюджети достига 4,9 млн. лв. за община Етрополе, 3,3 млн. лв. за община Мирково и 1,5 млн. лв. за община Чавдар.


Благодарение на направените концесионни плащания към местните власти, внесените местни данъци и такси и отчетените дарения директно към общините, Елаците-Мед АД има огромна роля за формиране на собствените приходи на общините в района на компанията.

Въпросните 11,5 млн. лв. представляват 36% от собствените приходи на общините от района на Средногорието и Етрополе. Този принос на компанията остава устойчив през последните години и има огромна роля за финансиране на местните политики в района.

Общо плащанията от Елаците-Мед АД към общините формират: 73% от собствените приходите на община Мирково; 67% от собствените приходи на община Етрополе; 45% от собствените приходи на община Чавдар. Приносът на компанията към бюджетите на общините Златица, Антон и Пирдоп е от порядъка на 14-16% от собствените приходи, а от бюджета на община Челопеч е 8% от собствените им приходи.

Финансовият принос на Елаците-Мед АД към местните общности включва и направените дарения към различни общински заведения в района на Средногорието и Етрополе, в т.ч. по благотворителната програма „Българските добродетели“, на обща стойност от над 2,4 млн. лв. през 2022 г.

Включвайки и направените дарения към общинските заведения, общият принос на компанията към общините и местните общности в района Средногорието и Етрополе достига 14 млн. лв. през 2022 г.

През 2022 г. Елаците-Мед АД отчита плащания от 4,9 млн. лв. директно към бюджета на община Етрополе, което е 67% от собствените приходи на общината.

Общият принос на Елаците-Мед АД към различни общински заведения и бюджета на община Етрополе достига 6,3 млн. лв. през 2022 г.

Високият трудов принос и огромната роля за местните финанси и общинските заведения показват, че Елаците-Мед АД има устойчив принос за икономическата и социалната среда в района и въобще за качеството на живот в Етрополе.



Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete