Понеделник, 29 Април 2024, 01:56

13-февруари: Празник на работещите в киното и на ГДБОП

13 Февруари 2013, 11:04
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 970 0


На 13-ти януари е професионалният празник на всички, които работят в областта на родното кино. Датата не е случайна. На този ден преди 97 години е била премиерата на първия български игрален филм "Българан е галант".
Близо век е изминало родното ни кино от първата прожекция досега и през цялото време публиката му е останала вярна. Направила го е с леко намигване като си е присвоила десетки култови реплики, станали част от ежедневието на няколко поколения верни зрители. Едни от тях са от най - хитовите български филми „Вчера”, „Опасен чар” или „Оркестър без име”.

 Днес  се отбелязва и професионален празник на служителите от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на Министерство на вътрешните работи. Обявен е с Решение на Министерски съвет от 9 февруари 2011 г. На 13 февруари 1991 г. с ПМС 20 се създава Централна служба за борба с организираната престъпност, наркотрафика и търговията с оръжие с ранг на управление по Закона за Народната милиция. Съществува като Национална служба "Борба с организираната престъпност" /НСБОП/ (създадена с поправки в Закона за МВР, приети от 38-ото Народно събрание на 5 ноември 1997 г.). Със Закона за МВР, приет от 40-ото Народно събрание на 9 февруари 2006 г., НСБОП преминава в Национална служба "Полиция". Със Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, приет от 41-ото Народно събрание на 11 ноември 2009 г., се преобразува в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" към МВР - национална специализирана оперативно-издирвателна структура на МВР за предотвратяване, пресичане и разкриване на организирана престъпна дейност на местни и транснационални престъпни структури.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete