Четвъртък, 28 Март 2024, 15:47

13-ти -17-ти февруари - Национална антиспин кампания по повод 14-ти февруари (Свети Валентин)

8 Февруари 2023, 10:34
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 239 0


Сексуалната култура е част от общата култура на всеки човек и е важна предпоставка за неговата висока здравна защита.

НЕОБХОДИМО Е МЛАДИТЕ ХОРА ДА БЪДАТ МНОГО ВНИМАТЕЛНИ
ПРИ СВОИТЕ ПЪРВИ СЕКСУАЛНИ КОНТАКТИ!

Особено важен е изборът на първия сексуален партньор. Ако първите стъпки в сексуалното общуване са погрешни, те са трудно поправими, а понякога оставят последствия за цял живот.
В пубертета организмът и физически, и психически се променя и развива. Естествено и половата система също се развива, за да достигне своята зрялост на около 20-23 годишна възраст. Всяко момиче и момче забелязва, че нещо в него започва да се променя.
Във възрастта на половото /сексуално/ съзряване идва първото влюбване, първата голяма любов и понякога с нея и едно голямо разочарование. Ако първият сексуален партньор е заразен и е безотговорен към другия, има реална опасност още при първата интимност да се зарази със сексуално предавана инфекция.
Свободният секс и честата смяна на партньори станаха масова практика в съвременното общество и това допълнително засилва рисковете от инфекции, предавани по сексуален път.
Неопитните младежи или девойки могат да попаднат в лапите на трафиканти на хора, които извършват сексуална експлоатация. И това крие сериозен риск от заразяване.

РАЗЛИКА МЕЖДУ ХИВ И СПИН

ХИВ е вирусът, който причинява СПИН – човешки имунодефицитен вирус.
СПИН е синдром, който се развива в човешкия организъм след размножаването на вируса и силното отслабване на имунната система.

КАК ЧОВЕК МОЖЕ ДА СЕ ЗАРАЗИ С ХИВ?
• По полов път – при рисково сексуално поведение: секс без презерватив, честа и безразборна смяна на интимните партньори;
• По кръвен път – ако кръв от заразен човек попадне в тялото на друг човек. По тази причина наркозависимите, които инжекционно употребяват наркотици са рискова група по отношение на заразяване със СПИН. Инструментите, с които се правят татуировки, пиърсинги също могат да бъдат средство, чрез което ХИВ да се предаде по кръвен път;
• От майка на бебе – заразени жени могат да предадат вируса на бебето си по време на бременността, по време на раждането или чрез майчиното мляко по време на кърмене.



Източник: РЗИ-София област

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (35)
70% Complete