Понеделник, 29 Април 2024, 00:19

136 години от рождението на Александър Стамболийски

1 Март 2015, 15:29
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1717 3


Паметници, паметни плочи, венци, цветя, чествания.....речи.
Той ги заслужава, както с политическата ,така и с държавническата си дейност
 
Почти столетие след като систематизира Принципите на БЗНС (1919г.) и като Министър-председател започва да ги прилага в битието на българина, Европа потвърди величието на неговата мисъл и проницателност.
Дребни земеделци, сдружение на земеделци, кооперативно дело - те стояха в основата на борбата му за възхода на българското село. Чрез тях той плащаше репарациите наложени на България, след поредната национална катастрофа. Ама му отрязаха главата.
И ето сега Европейският Съюз  с развитото земеделие ги връща за нов живот. По-големи субсидии за дребните стопани и техните сдружения, орязване на субсидиите за едрите, а от тази година и субсидии за „дребен фермер“.
Ирония на съдбата?

От 1-ви март- рожденната дата на Ал. Стамболийски всяка година започва „очертаването“ на парцелите по СЕПП и завършва на 9-ти юни- дата на преврата на БЗНС.

Съвпадение или куриоз са датите?
Няма значение, значение има обаче отсъствието на БЗНС в обсъждането на условията за кандидатстване.
Тази година ще е единствена за участие в мярка „дребен фермер“, а конкретните условия ги няма. Необходима е защита на „дребните“  от вмешателството на „едрите“, за да не се опорочи  доброто намерение.

Тогава какво от това, че БЗНС е във власта?
Стамболийски е казал: „Без принципи човек е като влак без релси, това е птица без крила, това е дърво без корен....“
Тогава къде са Принципите?
Вторият: „Земеделският съюз е организация чисто замеделска“ – бере душа  в подгъва на военното платнище покрило гузните лица на „Бъдеще за БЗНС“.
Защо са гузни ли? Защото зашиха в самия шев на платнището Първия принцип: „Който предпочита авторитета на личността пред тоя на съюза.....Той отрича и собственото си право да бъде член на тази организация.“  Така изпратиха водача си в грешното министерство.

И още е казал Стамболийски: „Разклатят ли се втория и първия принцип застрашено е самото съществуване на Съюза в неговите най- дълбоки и жизнени основи.“
Знаел е човекът , че мераците на някои, може да унищожат организацията.

Васко Чавдаров

Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Стефан 2 Март, 17:24

    Стамболийски е мразел военнете, а "новите" земеделци напротив най-си ги обичат. Вижте военния министър. Днешните земеделци са в съюз с наследниците на убийците на Стамболийски

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 2 Март, 21:53

    Един днешен съвременник, наш съгражданин ми направи впечатление как като истински достоен българин се бори с унищожението на гората и нейните унищожители-дървената мафия. Бавно, но сигурно,ден по ден, под звуците на чалга и резачки,днешните уважавани господа-джентълмени унищожават живото около нас- природата.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Д-р Стефан Иванов 6 Март, 20:00

    Така наречените " днешни земеделци " не са никакви земеделци. Те се опитаха да превземат съюза с взлом в деня на неговия конгрес. И след като не успяха, взеха името БЗНС с фалшификаци и с помощта на " нашата съдебна система".Всичкото е било за да се докопат до властта, па макар и в съюз с наследниците на убийците на Стамболийски.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete