Понеделник, 6 Май 2024, 12:03

137 години от Освобождението на Орхание честват гражданите на Ботевград днес

29 Ноември 2014, 13:59
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2089 0


Днес жителите на Ботевград и общината отбелязват 137 години от Освобождението на град Орхание от турско робство. Празникът започна в 10.30 ч. с церемония по издигане знамената на Република България, Европейския съюз и знамето на Ботевград на пл. „Освобождение”. Кметът на общината Георги Георгиев положи венец пред паметника на Васил Левски.
 
След това празничното шествие се пренесе пред паметника на Свободата на пл. Саранск, пред който тържественото събитие продължи с рецитал от ученици от ПМГ”Акад.проф.д-р Асен Златаров”. Пред многобройните граждани те отново напомниха за събитията преди 137 години -
„Историята разказва за умело ръководени военни действия начело се генеарл Йосиф Гурко, довела до безапелационна победа над поробителите. Сякаш и планината потреперва от думите му „Радвайте се деца на братска България, днес и вие сте свободни”. На този ден свеждаме глави в знак на признателност към орханииските опълченци, самоотвержено взели участие в Освободителната война”.
 
В знак на признателност и уважение венци и цветя на паметника положиха кметът Георги Георгиев, председателят на ОбС-Ботевград Йорданка Лалчева, , кметове на кметства, общински съветници, директори на училища, представители на  политически партии и фирми, държавни институции и учреждения, граждани.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (217)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete