Събота, 4 Май 2024, 07:42

146 години от Освобождението на София от османско робство (ВИДЕО)

4 Януари, 15:51
(4) (0)
България - Новини
Прочетена: 451 0


„На днешния ден, преди 146 години, благодарение на братската руска армия и на юнашкото българско опълчение, българските земи са освободени от чуждата иноверна власт, държала в продължение на 5 столетия под робство нашия народ.

В този ден отново отправяме благодарствени молитви към Бога за неговата велика милост към нас и се молим за упокоение на всички онези знайни и незнайни герои, които са отдавали най-скъпото си – своя живот, като са оставяли костите си по бойните полета на войната, спечелвайки си по този начин заслужено място в българската памет завинаги. За всички тях се молим днес, и във всяко наше богослужение, защото мястото им е не само в националната ни памет, но също и в Царството Божие, което Господ е обещал на всички, които Го обичат и които са готови да жертват живота си за своите ближни….

Днес, 146 години след онези мразовити дни, когато се е водила епичната битка за София, ние благодарните потомци на славното българско опълчение, признателно свеждаме глави пред подвига на всички герои на българската свобода. Наш дълг е свято да пазим тази свобода….“


С тези думи се обърна Белоградчишкият епископ Поликарп към събралото се множество в столичния храм „Света Неделя“, където бе отслужена днес Тържествена Света литургия по случай 146-та годишнина от Освобождението на София от турския поробител. В службата взеха участие над 30 свещенослужители.

Организатори на тържественото честване са Национално Движение „Русофили“ и Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“.

След молебена, от църквата „Света Неделя“ тръгна литийно шествие към паметника на ген. Й. Гурко, където бяха поднесени венци и цветя, и в чието изграждане участва НД „Русофили“. Шествието продължи към паметника на Цар Освободител, където имаше почетен караул – членове на Национално дружество „Традиция“. Официалното честване завърши пред паметника на Българския опълченец, където също бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.

„Когато говорим за Освобождението на София от войските на ген. Гурко, трябва да кажем две думи: храброст и героизъм, защото само с храброст и героизъм, при онази сурова зима през 1877-1878 година руските войски са могли да преодолеят заснежения Балкан. Ненапразно в учебниците по Военна история, този преход на войските на ген. Гурко през Стара планина, се сравнява с прехода на Алпите от войските на великия руски пълководец – Суворов."

Това заяви о.з. полк. инж. Чавдар Борачев, експерт по национална и международна сигурност, предс. на УС на Военните разузнавачи, предс. на Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“.

Сред присъстващите бе и уважаваният журналист, политически анализатор и дипломат – Велизар Енчев, който даде интервю за „Балканец“:







Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete