Петък, 26 Април 2024, 09:21

147 години от гибелта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България бяха отбелязани в Скравена

3 Юни 2023, 10:37
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1115 0


"Всяка година на 2-ри юни отбелязваме паметта на Христо Ботев и неговите верни съратници. На онези буйни глави оставили всичко и приели една свещена мисия за борба насочена към постигане свободата на Отечеството. Неминуемо в съзнанието ни изплуват и словата "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!"......

Но не в земята нашият народ положи своя велик син, а в душата си. Именно Ботев е в душата на всеки един от нас. Поколения българи носят спомена, пазят го и го препредават на следващите поколения. Така за всяко едно от тях Ботев е пример, Ботев е идеал! С почит и уважение си спомняме за героите от Априлската епопея, за четниците на Христо Ботев и много други войводи като него, за борците работили в емиграция, за загиналите по бранните полета във войните за Национално освобождение и обединение! Спомняме си за всички поборници за свободата на България и на българите, които са останали извън пределите на Отечеството.

Днес е ден за преклонение пред тях! Споменаваме имената им, отбелязваме постигнатото. Те бяха достойни, наистина достойни! А ние - техните потомци, достойни ли сме днес за паметта им, продължители ли сме на техните завети? И ако отговорът ни е да, то нужно ли е и трябва ли да проявим себеизпитание на собствената си устойчивост, да прегледаме делата си днес? За да можем с гордост да заявим, че наистина ние сме достойни техни наследници.

На днешния ден сирените ни призовават да си спомним, че себеотдаването, жертвоготовността в името на нацията е завет, който е нужно не само да помним, но и да прилагаме!"

Тези слова на историка Венцислав Велев прозвучаха на площада в Скравена, носещ името на Христо Ботев, пред Паметника-костница на Ботевите четници. Пред събралото се множество жители и гости на Скравена, и официални лица, в 21,00 ч. на 2-ри юни бе кулминацията на честванията. По традиция, в тях взе участие 10-ти механизиран батальон към Сухопътните войски на Република България.

Непосредствено преди церемонията на площада, в църквата  „Св. Св. Козма и Дамян“ бе отслужена панихида в памет на загиналите за свободата и независимостта на България.

Официалните лица, присъстващи на панихидата и в последвалото я факелно шествие до площада, бяха: кметът на с. Скравена - Методи Драганов, кметът на община Ботевград, зам.-кметът - Борис Борисов, предс. на ОбС Ботевград - д-р Илин Черняшки, зам.-предс. Дамян Маринов, общински съветници, народните представители от София-област - Младен Маринов, Марин Маринов, Иван Ченчев.

В програмата взеха участие духовите оркестри и мажоретните състави към НЧ „Христо Ботев 1884“ – Ботевград.

На площада, слово произнесе и домакинът - кметът на с. Скравена - Методи Драганов.

С едноминутно мълчание и падане на колене всички присъстващи почетоха паметта на геройски загиналите за свободата на България.

Венци и цветя пред Паметника-костница, където се съхраняват черепите на 10 обезглавени Ботеви четници от групата на Георги Апостолов, бяха положени венци и цветя.

Церемонията завърши с тържествена заря-проверка. 

Очаквайте публикации и за останалите събития, проведени в Скравена по случай 2-ри юни -  „Исторически четения – Скравена“ 2023 и Музикално – поетичната композиция „И подвигът остава в песента“.





Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete