Петък, 3 Май 2024, 06:42

15 години „Празник на зелето“ в с. Петърч /общ. Костинброд/

31 Октомври 2022, 09:39
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 713 0


За 15 поредна година в с. Петърч се проведе единственият по рода си празник на зелето в България, който се организира от Кметство село Петърч, НЧ “Нов живот – 1919”, с. Петърч и община Костинброд.

Кметът на с. Петърч, Борислав Борисов посрещна официалните гости на празника - народният представител от 48-то НС от Софийска област - Марин Маринов, инж. Теодора Гогова и Александър Ненов – зам.-кметове на община Костинброд, общинските съветници Даниела Станкова, Марияна Кръстанова и Мариян Младенов, кметовете на населени места в община Костинброд - Симеон Спасов – кмет на с. Голяновци, Емилия Колева- кметски наместник с. Богьовци и Гергана Величкова-кметски наместник в с. Опицвет, както и специални гости от Република Сърбия.
На празника на зелето от сръбска страна присъства Милорад Йевдович, който е основател и директор на „Купусиада“ /Фестивал на Зелето в село Мърчаевци/ и дългогодишен общински съветник в община Чачак. Фестивалът на Зелето в село Мърчаевци се провежда от 2003г. всяка трета седмица на месец септември. “Купусиада” продължава три дни. Малко след техния празник на зелето е и българския в село Петърч.

Водещ на празничната музикална програма бе Рангел Вангелов, а специален гост-изпълнител бе народният певец Илия Луков. Сред участниците в програмата бяха и певицата Анна-Мария и танцьорите от ТС „Релакс“.

След фолклорната програма започна и същинската част, а именно - оценяването на ястията със зеле, които бяха изложени на площада в с. Петърч и претеглянето за най-тежка зелка.
С кулинарна изложба на ястия от зеле се представиха ученици от паралелка „Кетъринг“ към ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“, гр. Костинброд.
Акцент в кулинарната част на празника бе “Зелникът на годината – най-големият зелник в България“, от които имаха възможността да опитат и жителите, и гостите на празника.

Със свой щанд и вкусни ястия от зеле – бърложки зелник, зелка пълнена с кюфтета, шарена туршия със зеле, чорбаджийски зелеви сарми /с ориз, праз и пръжки/, салата „Бърложка фантазия“ и др., се включи и НЧ „Китка“ с. Бърложница, общ. Сливница.

Представителят на домакините – учениците от ОУ „Отец Паисий“, с. Петърч показаха завидно въображение и изобретателност в своята зелева изложба.

15-то издание на Празника на зелето в с. Петърч завърши с общо хоро на площада.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete