Събота, 20 Април 2024, 00:08

15-годишен от Правец е в безсъзнание след употреба на райски газ

28 Юли 2022, 14:17
(1) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 4778 104


За всички вече е известна вредата от райския газ, който се продава свободно и всеки може да се сдобие лесно с опасното вещество. Балони с райски газ се предлагат дори в някои нощни заведения, като нямо проблем и непълнолетни да си закупят.
В следващите редове ще публикуваме разказа на една майка, която стои до болничното легло на 15-годишния си син и чака той да дойде в съзнание след употреба на алкохол и райски газ в дискотека в Правец.

Елица Йорданова е майката на пострадалото момче. Ето какво разказва тя в пост във Фейсбук:

"Добро утро от 122-ри кабинет в Пирогов.
За тези от вас, които не знаят, това е кабинета по токсикология.
Там съм с моя син, Макс, на 15 години, който е все още в безсъзнание след употреба на алкохол и райски газ в дискотеката в град Правец, въпреки положените за него грижи в спешното отделение на поликлиниката в града (по-късно ще добавя имената на хората, които бяха на смяна), и след 3-те банки глюкоза…
В безсъзнание и с 1.43 промила алкохол според теста с дрегер.
Нормално, добро момче, спортист, който не пуши, никога не е употребявал алкохол, райски газ и т.н. се опитва да пребори отровата в кръвта си.
Това не е разказ за вредите от алкохола, нито за възпитанието, нито за това кой за какво е отговорен или виновен в конкретната ситуация.
Това е разказ за всеобщото малодушие, за страха в малкия град и за мълчанието на агнетата.
Ще се опитам да бъда максимално кратка, тъй като пиша с едната ръка, докато с другата държа главата на детето си, което се опитва да повръща.
Всъщност няма какво толкова да ви разказвам, просто ще ви задам няколко въпроса, а вие не се чувствайте длъжни да ми отговаряте. Отговорете на себе си.

Защо в Правец всички знаят какво се случва в дискотеката, собственост на кмета на града Румен Гунински, но всички си мълчат?

Защо в дискотеката се допускат малолетни лица с хвърчащи, попълнени от когото и да е декларации, въпреки, че в тях изрично се посочва, че трябва да са попълнени от родител? (Ще очаквам Ивайло Иванов Иванов, роден през 85-та година, живущ в 204-ти блок и с телефон 0878796710, представящ се за родител на моя син, да се свърже с мен, за да уточним въпроса за родителските права).

Защо в дискотеката се продава алкохол на малолетни лица? Стандартната реплика на лицето, представящо се за управител на дискотеката (да се чете синът на Румен Гунински) е, че “те така си идват - пияни”.
Ако това е така, защо охраната на дискотеката допуска вътре малолетни лица употребили алкохол?

Защо в дискотеката се продават балони с райски газ на малолетни лица?

Дали на някого е хрумвало да провери какво се случва в единственото заведение в града, от което се чува силна музика в 2:30 сутринта?

Дали на някого е хрумвало да провери защо пред заведението е пълно с пияни, неадекватни и повръщащи младежи?

Дали на някого е хрумвало да пусне жалба, да предизвика проверка, да потърси публичност, да реагира?

Какво мисли полицията по въпроса?

Какво мисли Община Правец по въпроса?

Какво мислят гражданите на Правец?

Защо всички, с които разговарях тази нощ гледат в земята и хапят устни, когато им задавах същите въпроси?

Разбирате ли накъде бия…?
Ние българите сме много добри в това да си заравяме главата в пясъка, да чукаме на дърво и да се надяваме такова нещо да не се случи в нашата къща. “Да не дава Господ” си го повтаряме във всеки случай, при който нещо лошо сполети роднини, колеги, приятели. Като че ли, той Господ няма друга работа, освен да ни предпазва от лоши неща. Като че ли нямаме мозъци, сърца, ръце и усти, с които да направим нещо. Преди да е станало късно, преди нещастието да е почукало и на нашата врата.

Замислете се, погледнете децата си, пак помислете и после отговорете на себе си. Защото ако тази нощ, “не дай си Боже” имахте нужда от линейка за вас, вашето дете, ваш близък, приятел или роднина, тя нямаше да е на разположение. Тази нощ единствената линейка в Правец кара моя син към токсикологията на Пирогов.

П.п.
Огромна, майчина благодарност на момчетата, които на ръце са занесли сина ми до спешното."




Източник: balkanec.bg

Ключови думи: райски газ

Подобни новини

Коментари (104)

  • Отговори (32) (4)
    1. добавен от: . 28 Юли, 14:31

    Добре, разбирам, че ще се обвинява майката, че пускала детето в 12 часа навънка и т.н., но тук проблема според мен е продаването на некачествен алкохол и разспространението на тезИ балони, които се смучат под път и над път

    • (3) (2)
      1. добавен от: Анонимен 28 Юли, 18:22

      Прафчанин е диагноза :)

    • 2.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • 3.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • (0) (0)
      4. добавен от: Анонимен 29 Юли, 09:20

      Ам че то кат се напиеш тъй става. Или на синчето му е за пръв път да смукне алкохол? Да не му е наливал някой в устата?

  • Отговори (15) (2)
    2. добавен от: Анонимен 28 Юли, 14:32

    Самозабравил се дерибеи, повярвал си, а всъщност е мразен и ненавиждан. Само далавери, кражби, лъжи

  • Отговори (27) (2)
    3. добавен от: Анонимен 28 Юли, 14:35

    Това е резултата от фалшивата статистика , че Правец е град с ред и спокойствие и добрата работа на РПУ .

  • 4.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (30) (9)
    5. добавен от: Ева 28 Юли, 14:56

    Имам един въпрос към Вас. Като сина Ви е на 15 години, следователно трябва да има вечер час до 22:00 часа и да е под ваш надзор. Вие като родител сте длъжна да знаете къде е сина Ви и като не се пробере до 22:00 часа да поеме отговорност. Къде сте Вие като родите да пускате детето си в късните часове след 22:00 ч. ? Лесно е да се обвиняват останалите, но не виждате пропуска във възпотанието си. Не мисля, че някой е наливал алкохол в устата на сина Ви и го е карал на сила да взима балони. Но е лесно да съдим...

    • (10) (7)
      1. добавен от: Стела 28 Юли, 15:45

      Не допускате, че може майката да е била нощна смяна на работа, нито че един тинейджър не може да попадне в кофти ситуация, благодарение на пубертета и хормоните си, колкото и добре да е възпитан и отгледан вкъщи?

    • (19) (5)
      2. добавен от: Анонимен 28 Юли, 15:58

      Като майка на тийнеджър искам да ви попитам ; Вие виждате проблем в майката и възпитанието,а не в продаващите НЕЗАКОННО алкохол и наркотици,така ли??? Дали пък ,ако всички спазват ПРАВИЛАТА и ЗАКОНИТЕ ,ТОВА Е ЩЯЛО ДА СЕ СЛУЧИ??? Въпреки "ЛОШОТО ВЪЗПИТАНИЕ" !!!! За това сме на това дередже,защото не виждаме проблем в НЕ СПАЗВАНЕТО и НАРУШАВАНЕТО на законите и правилата , а в майката която си мисли,че детето й е в безопасност в законова и правова държава! Съжалявам ви ,Ева.... но нямате капка акъл в празната главица!

    • (6) (0)
      3. добавен от: Анонимен 28 Юли, 15:59

      Има закони, там всичко пиши, неспазването на закона е престъпление

    • (6) (5)
      4. добавен от: Анонимен 28 Юли, 16:58

      5.2, майко тийнейджърска с пълна с тор главица, а задължително ли е отрочетата ви да се правят на интересни и ползват тези смрадове. Или искаш да ми кажеш, че някой може да спре изцяло продажбите на тези помии. За какви закони говориш? Всички са взаимно изключващи се, за да ги има тези неща. Ами то и отрови се продават....

    • (4) (2)
      5. добавен от: Анонимен 28 Юли, 17:20

      #5.2, може ли да си представите в една държава със спазващи се закони как ще постъпят с майката съответните служби след такъв случай? Дали ще вземат насериозно твърдението и, че вината е в продаващите боклуци и неспазващи работното време заведения. Я се поинтересувайте! Ако се спазва всичко, както на вас ви се иска, вероятността да не си види детето, особено в скандинавските държави, е твърде голяма.

    • (2) (2)
      6. добавен от: Анонимен 28 Юли, 17:21

      Отрочето ми вече е студентка и не мисля , че употребява ,но само мисля.....а що се отнася за това с какво ми е пълна главата,явно с нещо друго,за разлика от вашата

    • (2) (3)
      7. добавен от: Анонимен 28 Юли, 18:08

      Именно де, нали това казах, с тор е пълна. Не съм ли ясен?

    • (9) (1)
      8. добавен от: Анонимен 28 Юли, 18:29

      До колкото знам,точно в друга държава е родено и отгледано детето...би трябвало майката да е наясно и не знам защо изобщо се обсъжда майката и възпитанието й.... Проблема е съвсем друг.... Дайте да озаконим кокаина,хероина и амфетите и да разчитаме,че родителите ще научат децата да не пипат! Глупци!!!

    • (11) (0)
      9. добавен от: Анонимен 28 Юли, 18:46

      И през ковид пандемиите работеше само кръчмата на кмета пък другите каафенца направо фалираха.... Така е да го духат бедните нали

  • Отговори (15) (1)
    6. добавен от: Анонимен 28 Юли, 15:02

    Трудно някой ще се престраши,защото в града освен мълчание на агнетата,е и заравяне на главата на щрауса в пясъка.Да,родителите са отговорни за своите деца, но всиезвестна тайна е, че въпросното заведение се посещава главно от малолетни, 12-13-14 -годишни.Най-вече през деня.И се дава райски газ,както и алкохол.Това си го казват децата.Както и че алкохол и цигари се продават на деца,особено на някои места.Знаят го родители, предполагам и полицията.Не мисля,че вината е единствено в родителите.Но е мълчание.

  • Отговори (14) (1)
    7. добавен от: Анонимен 28 Юли, 15:13

    Освен деца в тази дискотека други не ходят ...
    Защо ги пускат малолетните ?!?
    Защо им се сервира алкохол и т.н .... Къде е РПУ Правец... Естествено затваря си очите ,защото тате е кмет .... Ако беше друго заведение да са го затворили вече ! Дори сина на кмета дърпа балони ,срамота
    Майката ще им разкаже играта и тя и а вина не в. оправдавам

    • (6) (6)
      1. добавен от: Анонимен 28 Юли, 18:19

      КЪДЕ в българия не сервират алкохол на непълнолетни? Тази майка вместо да потъне от срам,търси виновник, че детето и се е напило, като теле. И аз съм го правил и почти всички са "драли пръча". Добре,че се заговори за тази газ, та намерихте отдушник.

  • Отговори (5) (0)
    8. добавен от: .... 28 Юли, 15:19

    Голямо съдене, моля ви

  • 9.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (14) (3)
    10. добавен от: Анонимен 28 Юли, 15:26

    Към №1 и тези които я подкрепят и не намират за ненормално 15-16 год. отрочета да стоят до 3-4 часа в дискотеката, а намират причината в некачествения алкохол. УЖАС!. Прочетете какво е написал №5 и си направете изводи. А на всички родители ще припомня че по тяхно време имаше едно простичко ограничение, което се наричаше "вечерен час" Не е необхоимо да го обяснявам, нали, но с него се решаваха много неща.

    • (6) (2)
      1. добавен от: Анонимен 28 Юли, 15:56

      Ужас ли?!? Вие не сте ли били на 15 години ли и не сте лъгали родителите си ли например. Да се пие алкохол и да се дърпат балони и през деня може да се случи, като сте се хванали за тоя час специално

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete