Петък, 10 Май 2024, 21:30

150 годишнина на пощата в Ботевград организира Исторически музей-Ботевград

9 Февруари 2017, 19:23
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2532 10


По повод 150 години поща в Ботевград Исторически музей организира беседа и изложба днес от 17.30ч.

Сред гостите на събитието бяха Началникът на пощенската станция в Ботевград Георги Стилиянов, бивши директори и служители . Сред тях бяха Анета Бенчева – първият директор след разделянето на „Далекосъобщения” и „Български пощи”, Маргарит Вучев – бивш директор на Областно управление „Далекосъобщения”, Константин Петков – директор на местния клон  на „Далекосъобщения”, Григор Григоров – зам.директор по техническите въпроси на териториално управление „Далекосъобщения”, Стефан Петров – най-дългогодишният служител на Пощата в Ботевград, представители на Община Ботевград и др.
 
Според историците Петър Петков и Атанас Ташов още през февруари 1867 г  в Орхание е построена пощенска станция, прекарана е телеграфна линия и са назначени телеграфопощенски чиновници. Тази информация те я взимат от в-к „Дунав” , бр. 66 от 20 март 1967 г, съобщи директорът на музея Тодорка Коцева. В Орхание е разположен 13 пощенско поделение на Гвардейския корпус. На 1 март 1879 в пощенската станция работят само българи и е една от първите в България, в която влизат в употреба пощенските марки. Втората пощенска станция е открита в Осиковица 1895 г, през 1908 г във Видраре, 1909 г в Новачене. През 1881 г влиза в сила закон който обединява в една дирекция двете управления на пощите и телеграфите. До 1916 г през града преминават транзитно телефонните линии София-Плевен-Търново и София-Враца-Видин. Същата година се въвежда и телефонната служба. Монтиран е 5-линееен телефонен номератор. През 1951 г в Ботевград е построена нова сграда на пощата. През 1978 г се прави първа копка по разширяване и осъвременяване сградата на града. С постановление на МС в края на 1992 г при разделяне на „Български пощи” и „Даелкосъобщения”ЕООД се учредяват две компании - „Български пощи”ЕООД и„Българска телекомуникационна компания”ЕАД.
 
След обстойното експозе на директорът на Исторически музей, бе дадена думата за спомени от бивши служители на пощенския клон в Ботевград.
 
„С голямо вътрешно удовлетворение съм днес,че на пощата се отделя необходимото внимание”. Това каза Анета Бенчева, директор на „Български пощи” след 1992г. Тя изрази благодарност към Тодорка Коцева.
Съкровен спомен сподели и екскурзоводът на музея Десислава Иванова, която припомни, че през 1933 г идва нареждане баба й Параскева Димитрова, да бъде арестувана. Благодарение на това, че дядо й е началник на пощата в Новачене, неговите служители задържат информацията. Тя не достига до полицейските власти. Баба й е наказана с изселване от Ботевград и е заселена в Марикостиново. „Благодарение на задружната работа  на пощенските служители е спасен човешки живот”, каза Иванова.
 
Според Стефан Петров, дългогодишен пощенски служител,  автоматичната телефонна централа е една от първите в Софийска област. През 1995 г пощата е чествала 50 г от основаването на високочестотните уредби. Тогава директор е Маргарит Вучев. Петров заварва две телефонни централа от типа А 29 в Трудовец и Правец с по 100 поста и централа във Врачеш. Впоследствие са монтирани нови съобщителни кабели. Петров изрази благодарност към директора Тодорка Коцева, затова че правилно е проучила и изчислила годишнината от основаването на пощата в Орхание, тъй като пошенските служители са смятали за начало на пощенските услуги 1979г.
 
Настояшитя директор на „Български пощи” Георги Стилиянов благодари, че това събитие е заложено в културната програма на община Ботевград. Той пожела на г-жа Коцева все повече такива прояви, които да поддържат жив орханийския и ботевградския дух. Стилиянов поздрави всички свои колеги – присъстващи и неприсъстващи, затова че са отдали силите си и уменията си за дейността на пощите и съобщенията.

Изложбата, посветена на пощенското дело в общината, ще бъде на разположение за разглеждане в Исторически  музей един месец.
Повече за юбилейната годишнина на пощата в Ботевград четете в утрешния брой 269 на в-к „Балканец”.


Източник: balkanec.bg

Коментари (10)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 9 Февруари, 20:13

    Ей стига ни цапали мозъка с това турско име!Като ви харесват турците марш вв Турция!Тук е градът на Ботев!!!Ясно!Тъпанари загубени!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 9 Февруари, 20:44

    Защо не е бил там чичото на недоразумението, който му подари държавните трасета, опъна му незаконните кабеляци и му осигури монопол за най-скапаната и скъпа "услуга"? Сигурно понеже е със същата фамилия...

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 10 Февруари, 00:08

    Коцева направи изложба за фалита наЧавдар и покани геройте в това дело.покани и техните близки

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 10 Февруари, 07:56

    Какви героЙ, №3, спал ли си като си ходил на училище? И ти се извъди борец за правда, неграмотен борец! Как може да изписваш думата "героИ", която е в мн.ч. с "Й"?

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 10 Февруари, 09:01

    С нищо не показвате, че сте достойни да живеете в град, който носи името на Ботев!Жалки папагали, боравещи с няколко, вече изтъркани от прекалена употреба думи, като "недоразумение" напр. Най-големият проблем на глупаците и простаците не е, че са такива, а че непременно искат всички да разберат това и използват всеки случай да демонстрират "превъзходните" си качества! Хайде, поне днес ни дайте почивка!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 10 Февруари, 12:13

    Ти наричаш този катун град? Загрех!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 10 Февруари, 12:59

    Какво си загрел, №6?

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 10 Февруари, 14:12

    До №6:Дали едно населено място е град или село, не се определя само от броя на жителите му.И най-известните градове могат да бъдат превърнати в катун, ако жителите му се държат като катунари! Ако определяте Ботевград на катун, то явно имате заслуга да е такъв! Ами постарайте се да се държите цивилизовано, дайте нещо от себе си, за да стане градът такъв, какъвто във Вашите представи е град, а не катун!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 10 Февруари, 15:28

    За грех си, №6!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 10 Февруари, 18:03

    #8, защо ние да даваме нещо? Назначили са ни "управник", плащаме му луди пари за заплата, осигуровки, данъци, такси и т.н. - да дава той! Иначе за какво ни е - да се маха!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (230)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (132)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (67)
70% Complete