Събота, 27 Юли 2024, 06:03

151 години от обесването на Васил Левски

18 Февруари, 11:00
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1395 6


На 18 февруари отбелязваме 151 години от обесването на Васил Левски.
Васил Левски е национален герой, идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО). Известен е като Апостола на свободата, заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождението на България от Османската империя.

На 27 декември 1872 г. в ранни зори е заловен от заптиета в Къкринското ханче. Разпитван е след залавянето пред Софийската извънредна следствена комисия на 9 януари 1873 г.

Съдът не издава една обща присъда, а в нарушение на установените процедури издава присъдите в течение на отделните заседания. Издадени са общо 15 присъди, от които две смъртни – на Димитър Общи (неговата е и първата издадена присъда) и на Васил Левски. Шестдесет от подсъдимите са осъдени на затвор и заточение. За да не се навреди на турската дипломация, не са извършвани по-мащабни разследвания и гонения.

Присъдата на Левски – смърт чрез обесване, е последната присъда – под №15, издадена на 14 януари 1873 г. и потвърдена по целесъобразност от султан Абдул Азис на 21 януари 1873 г.

На 18 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, близо до мястото, където е издигнат негов паметник.
В последните си мигове се изповядва пред архиерейския наместник на София – отец Тодор Митов. В изповедта си казва:
„ Каквото съм правил, в полза народу е “

Поклон!

Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (4)
    1. добавен от: Анонимен 18 Февруари, 12:24

    Не е на 19 Февруари обесването ?

  • Отговори (11) (0)
    2. добавен от: Анонимен 18 Февруари, 17:42

    Поклон пред паметта на Васил Кунчев Левски, апостол за свободата на родината си, работил, дал живота си за освобождението.

  • Отговори (11) (2)
    3. добавен от: Анонимен 18 Февруари, 20:47

    Много бегло се споменава в днешния ден великото дело на Левски.Очаквах много повече,а чух как и защо е умрял Навални!Той има значение за Русия и руснаците.Вече е време да се възпротивим на това отношение към великите личности от нашата история,и да наричаме нещата с истинските им имена.

  • Отговори (12) (2)
    4. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 11:06

    Бях в чужбина и с влизането пуснах ТВ,за да чуя последните новини от България. ТРИТЕ Национални ТВ "плачеха'"за Навални и" Каква ще бъде Русия без него". Ако питате мен 99% от Руснаците не подозират и,че го има мир, на праха му. Като свършиха, се заеха с Украйна, заклеймявайки САЩ,че е забавил 60 милиарда и се наложило да напуснат Авдеевка. Последва Денков, който обясни,че в Мюнхен е получил пълното одобрение на "партньорските служби" от САЩ. За Левски нито дума, нито за случващото се в България. Вбесен и разтреперан, изключих ТВ и усетих само срам. А вие срамувате ли се?

  • Отговори (10) (2)
    5. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 11:43

    Да си Русофил, само защото си чел Достоевски, или си се напил с Руснак на морето, означава,че си предател, защо не и шпионин. Когато Министър Председател/Денков-десетки пъти/, казва че съгласува управлението на държавата, с "партн ьорските служби", значи си син на Майка България. Боже ..Боже!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 20 Февруари, 21:25

    :?:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (48)
70% Complete
Не (169)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (15)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (43)
70% Complete
Всички са маскари. (71)
70% Complete