Неделя, 5 Май 2024, 12:29

168 часа: Кметът на Ботевград задлъжнял на сина си

26 Юни 2015, 10:14
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4529 17


Инициатива: Кметът предлага общината да плати морето на 500 деца и 120 млади семейства, но отрича така да си купува тяхната подкрепа
Широки пръсти: Даниел Георгиев си купил апартамент за 160 000лв и дал на баща си още 80 000лв
Кметът ходел по анцуг и люпел семки на площада, преди да го изберат.
 
Партията на кмета на Ботевград Георги Георгиев „Движение инициатива за Ботевградска община” бе учредена с хитра схватка, разказват местни жители. Един ден те видели плакат на читалището, който ги привиквал да влязат на безплатен концерт на Райко Кирилов.
Феновете на тази музика се отзовали в уречения ден и час. И по време на шоуто получили листовки с въпрос: „Подкрепяте ли развитието на ботевградската община?”. Естествено, почти всички подписали. „Читалището е със 700 места, а с правостоящите може и да е имало към 1000 души”, разказа присъствал на концерта.
Но се оказало, че било учредено събрание на партия ДИБО.
„Това са някакви глупендери, които не знаят какво да говорят. През 2003г. бях създал ядро от 10-тина души. те се бяха разпределили из общината и раздаваха листовки. Събраха над 700 подписи да се направи учредително събрание, за да се регистрира ДИБО като движение. Но се оказа, че трябва да е партия”, коментира Георгиев през „168 часа”. Според него, ако е имало нередности, е щяло да стане ясно досега, защото са минали 12г.
 
Първи представител на ДИБО става именно сегашният кмет Георги Георгиев. На 22 юни той бе отведен под полицейска охрана в окръжната прокуратура, за да дава показания за нарушени процедури за обществени поръчки в общината и за сключени договори за наем.
Сега шеф на ДИБО е директорът на читалището Маргарита Кирова.
В общинския съвет Георгиев работи с мнозинството от съветници. Освен ДИБО, в коалицията е привлякъл и тези от ГЕРБ, един от БСП и един атакист. Срещу него в опозиция заедно са червените, ДСБ, РЗС и „Атака”.
 
Освен за партийното събрание-концерт, за кмета на Ботевград мълвата носи и други легенди. Например как дошъл по галоши от родното си село Новачене в града. Баща му бил овчар. А той дошъл да учи в техникум. След това бил разпределен да работи в завод за резервни части на автобусите „Чавдар” и там бил избран за комсомолски секретар.
„Откак стана активист, взе една шапка, сложи я под мишница и все казваше, че има много комсомолска работа, стана много зает”, разказа негов колега от онова време. По комсомолска линия завършил и икономика.
„Бил съм комсомолски секретар, но много хора са били. Бил съм и на щат в общинския комитет на комсомола. Отговарях за бригадирското движение”, обясни кметът.
 
Преди 10 ноември се издигнал до заместник-директор в „Държавни автомобилни превози”. В началото на 90-те оглавил тухларната в Ботевград. Но когато идва Иван Костов на власт през 1997г. е отстранен като червен кадър. Дълго стоял безработен.
Ходеше с един анцуг и мокасини, чоплеше семки на площада и нямаше 5лв да се прекръсти”, разказа ботевградчанин.
По царско време – през 2001г., станал шеф на общинското ВиК „Бебреш”. И след това е избран за кмет през 2003г.
 
Именно за това дружество, одитният доклад на Сметната палата от декември 2014г., а в последствие и ревизия на НАП забелязват странни поръчки на ресторантска фирма. Тя получила 700 000лв като подизпълнител на строително-монтажни работи. Експертите виждат, че фирмата има 16 души на щат – все готвачи, сервитьори и бармани. А ВиК си има 105 души квалифицирани работници, както и необходимата техника за строежа. Кръчмарската фирма „Ели – Методи Тодоров” обаче е на общински съветник от мнозинството, подкрепящо кмета.
Не съм чел доклада, не знам за какво става на въпрос, никой не е дошъл да ме пита. Но това е самостоятелно дружество със свой управител, който носи отговорност”, заяви кметът.
 
Докато Георгиев в шеф на ВиК дружеството, като снабдител там е назначен синът му Даниел Георгиев. След това той отива в друга фирма с 98,9% общинско участие и 1,1% на БЕХ – „Балкангаз 2000”. Следват двата мандата на кметския син като депутат от ГЕРБ.
 
През 2004г. кметът е взел назаем 80 000лв от сина си. В декларацията на Сметната палата в действителност тази сума фигурира, но пише, че е от физическо лице. В Ботевград обяснил, че е от сина му. Освен заема към баща си, Даниел Георгиев си е купил голям апартамент в София за 160 000лв в пари от заплата, както е посочил самия той. Ще рече, че е вложил депутатски възнаграждения за 4г. и през това време се е хранел с въздух и даже е успял да спести от него за заема на баща си.
Кметът има и 75 000лв ипотечен кредит.
„Един баща винаги може да даде заем на сина си и той може да ми даде заем. Дали той на мен или аз на него, парите остават в семейството”, каза Георгиев. Взел парите за строежа на къщата за гости на дъщеря си.
На въпроса защо сестрата не е искала пари направо от брат си, кметът отговорил: „Не е толкова сигурно тя да получи от брат си, колкото бащата да вземе тези пари. Аз имам 6 заема от банки, не сами стигнали, затова исках от сина си”.
 
Според Георгиев, хората го избрали, защото е направил спортна зала, ледена пързалка, дом за възрастни хора, училище, ритуални домове, музеи, общината била газифицирана и канализирана и се срещал със всички избиратели. Общината платила на над 500 деца да ходят безплатно на море, както и на 120 млади семейства.

Източник: balkanec.bg

Коментари (17)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: орханиец 26 Юни, 10:54

    Тези двамата новачански шматароци оскверниха и поругаха името на Ботевград пред цяла България, с техните идиотии и далавери, така,че затворът,ще бъде само едно малко утешение за всички милеещи за Ботевград!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 26 Юни, 11:05

    защо не пишат как една от линийте на тухларната е работила незаконно само за него ,и моето дете работи ,но не може да си позволи даже и 100 лева да ми даде назаем камо ли тези суми цитирани по горе.Да направил е но всичко вече се руши да мине по площада и да върне паветата и мрамора и да си занесе на новачанската вила изронения цимент по площада за това никой не му търси сметка,улиците по селата които са асвалтирани да каже за качеството а не за километрите, че тези цифри които ги цитира ги няма налични.2800.00 лева заплата -6 заема към държавата-СМЯХХХХХХХХ.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Мишо от Ботевград 26 Юни, 11:40

    Вижте рушащите се:-стадион,басеин,площад,язовир Мали лаг,8-етажната сграда на болницата,сградата на очно отделение,сградата на бившето 3-тоВО,бившият руски пазар,прогнилият водопровод,тротоари и тогава се замислете,защо хората казват:"МНОГО КРАДЕ,АМА И МНОГО НАПРАВИ"! :wink:

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 26 Юни, 12:02

    Kradec

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 26 Юни, 12:17

    Заемът /уж/ от диТко е класическа форма за изпиране на пари. Тулата по този елементарен начин е решиш да изкара на светло парите от стотиците кражби, присвоявания, измами и изнудване. Нищо, сега ще му се върне тъпкано. Безработният от една година и получаващ социални помощи от държавата бивше депутатче олигофренче ще бъде раздран от данъчните. Този мил нещастник ще трябва да посочи източниците на доходи заради дадения /уж/ заем на крадливия си тейко. Супер се получи! По-добър финал около сагата с престъпника от Новачене не сме и си помислили. Баща и син в две съседни килии в Софийския централен затвор! Баба Деси ще пести от пътни. С един транспорт - две свиждания :D

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 26 Юни, 13:40

    Защо виждате само негативните страни на кмета,а той толкоз много направи за този град, защото има градове в България който са доста зле. Имате заводи който работят,в центъра няма дупката която събираше вода, а е станал един прекрасен парк, улиците са асфалтирани и много други подобрения. Не знам защо само го плюете а не отидете в някои друг град да видите каква мизерия има.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 26 Юни, 13:44

    Аз съм от Ловешка област. Не съм помак, ако някой реши да се изгаври с бащиния ми край. До сега, с гордост съм казвал, че съм от там, но съм предпочел да стана жител на Моя град- Ботевград! ЗА ЖАЛОСТ, сега се срамувам заради един човек, който стана нарицателно име за крадец и мошеник.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 26 Юни, 15:31

    До всички злобари пищещи глупости в този сайт.Чичооооо пускай гаста още мърдат дебилите.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Aнонимен 26 Юни, 19:47

    Имам въпрос-Какво е направил-този кмет-не пишете глупости-краде с пълни шепи-а градът ни прилича на развалина-вие или сте без мозъчни същества или не сте излизали никъде освен във Ботевград-ако мога да го нареча град-направо е един изпаднал от войната град-войната на империята Георгиев-Стига вече-цял свят ни се смее-че не можем да го изтрием от историята този мръсник и не му потърсим отговорност самите жители на общината-просто не ми се вярва-че жителите на тази община са толкова-жалки овце-да се оставят един мушенник да продължава да краде и лъже!!!Събудете се и да го изринем от общината!!!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 26 Юни, 20:28

    #9 Mного си тЪп Саши.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (214)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete