Вторник, 4 Октомври 2022, 16:04

17 дарители с над 100 дарения за Исторически музей - Ботевград тази година

22 Септември, 17:51
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 949 3


За поредна година, 22 септември - Денят на Независимостта, беше избран за засвидетелстване на уважение към дарителите на Исторически музей - Ботевград. По традиция, тази церемония се провежда като част от културния форум "Европейски дни на наследството". Тазгодишното мото е "Европа - общото наследство, а темата - "Устойчиво културно наследство".
Церемонията започна в 11,30 часа с изпълнение на Общинския духов оркестър, а след оркестъра прозвуча песента "Питат ли ме дей зората", изпята от Детски хор "Бонка Големанова". "Добре дошли в дома на изкуството, културата и традициите" - с тези думи Рени Лазарова - директор на музея приветства гостите. На всички присъстващи бе предоставен свитък с манифеста на Фердинанд и българското знаме. Тази година е успешна по отношения на попълване фондовете на музея с над 100 дарения от 17 дарители. Даренията включват семейни ценности, документи, фотографии, находки от всякакви хронологически периоди. Едно от даренията - бебешка количка от 1950 година е уникален експонат, тъй като много малко музеи в България могат да се похвалят с подобна вещ. Рени Лазарова за поредна година прочете Чудомировият "Апел":

"Поне през седмицата на музеите и паметниците на културата не си палете печките със старопечатни книги и ценни архиви и не ги продавайте на килограм по 20 ст. на „Отпадъци“!
Не давайте редки златни монети на зъболекарите за коронки и на златарите-частници за пръстени, защото ще ви ги направят съвсем от друго нещо, а монетите ще продадат скъпо на някой музей!
Не се подписвайте с ножчета върху историческите паметници — не виждате ли, че не е останало вече свободно място!
Не правете кирпичи от пръстта на гробните могили! Не вадете камъните от старите крепости! Не трошете мраморните клони и капители на големите ни исторически селища, за да си правите от тях вар!
Не връзвайте магаретата си по оградите на паметниците, издигнати за народните борци!
Деца, не замеряйте с камъни статуите и бюстовете и не се мъчете да улучите носовете им! Малко ли видове друг спорт има в днешни времена!
Селяни, ако случайно изкопаете или изорете някое старо „гърне“ и се окаже празно, от яд не го пухкайте в земята, а го отнесете в близкия музей, където ще получите добро възнаграждение!
Директори и главни учители, потърсете забравените из архивите ви летописни книги на поверените ви училища и старателно ги попълнете, защото ще има скоро специална ревизия за това.
Дараци и чепкала, не унищожавайте хубавите наши народни шевици, докато се наканим да ги приберем в музеите!
Иманяри, вие, които прекопахте Стара планина от Емине до Ком, за да търсите легендарните девет катъра злато на Вълчан войвода, ако със същото усърдие бяхте копали в кооперативните блокове, по-лесно щяхте да забогатеете.
Бояджии, не цапайте с блажни бои прекрасните ни стари дърворезби, по иконостаси, тавани, врати и пр. с цел да ги разхубавявате.
Граждани, посетете музея във вашия град! Той не е отворен само за екскурзианти и гости.
Като отивате в художествените галерии, не си допирайте носовете до картините, а ги гледайте от разстояние и не пипайте с ръце статуите, че те не могат като вас да ходят всяка година на баня!"
За съжаление, този апел е актуален и днес, защото и днес сме свидетели на поругаване на паметници, на примери за вандалски прояви по отношение на културно-историческото ни наследство и на ширеща се бездуховност. Все пак, има и обратните примери, макар и малко - примерите на тези, които даряват на музеите, за да остане за поколенията. Ето и конкретните имена на част от дарителите на Исторически музей - Ботевград: Николина Вековска, Искра Йошовска, Пеьо Пеев, Ангел Ангелов, Надежда Божкова, Таня Христова, Володя Казаков, Ангел Колев, Иван Цеков, Мария Петрова, Людмил Петров, Лъчезар Петров, Ирена Александрова, Мила Вълкова, Цветана Кръстева.

Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Исторически музей - Ботевград , Арт пространство зад ИМ , Ден на Независимостта

Коментари (3)

 • Отговори (1) (0)
  1. добавен от: Анонимен 22 Септември, 19:51

  Много точно думи Рени!

 • Отговори (0) (0)
  2. добавен от: Анонимен 23 Септември, 12:21

  рени нелигитима фигоа

 • Отговори (1) (0)
  3. добавен от: Анонимен 24 Септември, 10:23

  Номер2 научи се да пишеш и тогава коментирай...

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (38)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

Анкета » коментари (38)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

отговори
Абсолютен акт на агресия от Путин и нарушаване на международното право (598)
70% Complete
Русия не е виновна, Украйна и Западът предизвикаха реакцията на Москва (1459)
70% Complete
Напрежението ескалира, но скоро ще спадне, светът не може да си позволи такава война (84)
70% Complete
Голяма грешка на Путин, това ще е краят му (74)
70% Complete
Нека не бързаме с изводите, дано всичко приключи скоро (294)
70% Complete