Неделя, 12 Май 2024, 18:12

2 752 са учениците в общината. 323 са първокласниците за новата учебна година

9 Септември 2015, 15:59
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1665 6


Учебната 2015/2016 година започна в пълна готовност във всички учебни и детски заведения на територията на община Ботевград, сред които 10 общински училища (9 основни и 1 профилирана гимназия), 2 държавни професионални гимназии и 12 общински детски градини и обединени детски заведения. Това показва справката в Докладна записка, която предстои да приеме утре Общински съвет Ботевград. От нея става ясно още, че записаните в 10-те общински училища ученици са 2752, разпределени в 133 паралелки, от тях 20 в самостоятелна форма и 5 в индивидуална форма на обучение.
 
Броят на записаните първокласници е 323. В общинска администрация се води списък на децата, които следва да постъпят в първи клас и със съвместните усилия на училищните ръководства и главните специалисти „Интеграция на етносите" са посетени родителите на децата родени 2008г., закъснели със записването им в 1 клас.
 
Най-голям брой ученици са записани в ОУ „Никола Йонков Вапцаров" - 860, разпределени в 36 паралелки. В ОУ „Св.Св.Кирил и Методий" - гр.Ботевград ще се обучават 306 ученици в 14 паралелки, в ОУ „Васил Левски" - гр.Ботевград - 303 в 15 паралелки, в ОУОтец Паисий" с.Врачеш - 222 в 11 паралелки, в ОУ „Любен Каравелов" с.Трудовец - 106 в 7 паралелки, в ОУ „Васил Левски" с.Литаково -168 в 8 паралелки, в ОУВасил Левски" с.Новачене - 99 в 8 паралелки, в ОУ „Св.Св.Кирил и Методий" с.Скравена - 108 в 8 паралелки. В ОУ „Св.Св.Кирил и Методий" с.Липница -82 в 5 паралелки, като към училището функционира общежитие със записани 40 ученици.
 
План-приемът в ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров" е осъществен на 100%, като през тази учебна година там ще се обучават 498 ученици в 21 паралелки с чуждоезиков /9/ и природо-математически /12/ профил.
 
 
470 са записаните ученици в ПГТМ „Христо Ботев". От тях 23 в самостоятелна форма на обучение, разпределени в 19 паралелки, от които 3 вечерна форма на обучение. Държавният план-прием е осъществен в три паралелки, както следва:
8  клас - една паралелка „Бизнес администрация"
9  а клас - една паралелка „Автотранспортна техника, Промишлена електроника"
9 б клас - една паралелка „Компютърна техника и технологии"
Въпреки усилията на директори и педагози да бъдат обхванати всички подлежащи на задължително училищно обучение до 16 години, през изминалата учебна 2014/2015 година от училище са отпаднали 35 ученици, от които 14 с удостоверение за преместване, но без информация за записване в друго училище; 13 поради родителска занемареност, липса на образованието като ценност, деца в риск/родители в чужбина/; 6 по семейни и социални причини, 1 сключил фактически брак и 1 поради непосещаване на учебни занятия.
В съответствие с изразеното желание от страна на родителите в училищата е осигурена целодневна организация на учебния процес за учениците от 1-6 клас, а на учениците от ОУСв.св.Кирил и Методий" с.Липница и ОУВасил Левски" с.Литаково е осигурена целодневна организация от 1-8 клас.

Учениците със специални образователни потребности са 55. Грижи за тях полагат ресурсни учители, като в ОУ „Васил Левски" очакват да бъде назначен ресурсен учител от „Ресурсен център София област", поради излизане в пенсионна възраст на досегашния.
 
Във всички училища са осигурени в срок безплатните учебници и учебни помагала на децата в подготвителните групи /5 и 6 годишни/ и учениците от 1-ви до 7-ми клас.
 
В училищата са оборудвани здравни кабинети и е осигурено медицинско обслужване с изключение на ОУСв.Св.Кирил и Методий" с.Липница, където при необходимост медицинското обслужване се осъществява на доброволни начала от медицинския фелдшер, обслужващ селата Боженица и Липница.
 
 
Преди старта на учебната година ще приключат започналите със средства от делегираните бюджети ремонтни дейности в училищата:
Ремонт на физкултурен салон и ученически стол в ОУ „Св.Св.Кирил и Методий" с.Скравена;
Ремонт на училищна ограда в ОУ „Отец Паисий" с.Врачеш; ремонт на компютърен кабинет и класна стая в ОУ „Н.Й.Вапцаров",
Частичен ремонт на покривите на ОУ „Васил Левски" с.Литаково и ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров".
В ОУ „Св.Св.Кирил и Методий" с.Скравена и ОУ „Васил Левски" с.Новачене има необходимост от ремонт на покрива, дограмата и част от отоплителната инсталация, като директорите на училищата предлагат те да бъдат включени в проект за енергийна ефективност.
Необходимост от ремонт имат покривните конструкции в ПМГ"Акад.проф.д-р Асен Златаров", ОУСв.Св.Кирил и Методий" с.Липница и ОУ „Васил Левски" Ботевград, където поради течове необходимост от ремонт има и в две класни стаи и коридора на 3-ти етаж.
Необходимост от ремонтни дейности има откритата спортна база в ПМГ"Акад.проф.д-р Асен Златаров" и ПГТМ „Христо Ботев".
 
Във връзка с нарасналия брой ученици от ръководството на природо-математическата гимназия отправят предложение до ОбС при финансова възможност да бъде изградена Актова зала. Необходимост от обновяване на материално-техническата база и закупуване на нови чинове за учениците от начален етап заявяват от ОУ „Любен Каравелов" с.Трудовец.
 
 
 
1288 е броят на записаните деца в петте целодневни детски градини и седемте обединени детски заведения, като децата със специални образователни потребности, подпомагани от ресурсен учител, са 12.
Няма групи под нормативния минимум.
618 са децата, записани в задължителните подготвителни групи за пет - шест годишни като за всички тях са осигурени безплатни учебни помагала.
 
 
 
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 9 Септември, 16:34

    В ТПГ "Стамен Панчев" /бившето СПТУМ / колко ученици ще се "обучават" тази година?
    Има ли въобще прием или по ДОКУМЕНТИ са ОСИКОВСКИ и ДЖУРОВЕНСКИ ЦИГАНИ,които не знаят,че са записани да учат?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 9 Септември, 18:48

    Явно някой стой зад това ТПГ" Ст. Панчев" да не бъде споменат в статията! Сами си направете извода кой е...

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 9 Септември, 20:16

    Честит 9 септември!
    Само на тези които са от моето поколение!
    Честитя им времето, когато имаше място за всяко дете в детските ясли и градини (даже и в селата), когато образованието ни беше на 10 място в света, здравеопазването ни бе едно от най-добрите в Европа, и не изхвърляше бедните да умират на улицата, когато имаше работа даже за мангалите и помаци, и работатат беше задължителна за всички, когато нямаше бедни и гладни, когато нямаше убийци и изнасилвачи на всеки ъгъл, когато нямаше на всяка крачка наркодилъри и наркомани, когато нямаше чалга, а имаше "Златен Орфей", когато имаше парад за "24 май" за българската азбука и писменост, а не парад на демократично разпраните анали и на социално сбърканите лезбийки, когато нямаше "бежанци" и всякакви гнусни арабсконегърски имигранти, когато имаше БНА, от която на Турция не и се спеше с гол гъз от страх, когато имаше мъже, а не гейове, когато имаше истински жени, а не силиконови курви, когато имаше качествени храни и дрехи, а не китайски ментета, когато имаше държавници, а не политпроститутки, когато имаше милиция и ред, а не полюция и Бойко Борисов, когато имаше достойни пенсии, а не мизерни жълти стотинки.
    Честитя Ви времето, когато България беше държава с развита икономика и население от 9 милиона.
    Честитя Ви времето, когато нямаше никаква възможност за власт на днешните продажни политически проститутки, които ни управляват!
    Честит 9 септември!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 9 Септември, 20:17

    г-жо ЛАЛЧЕВААААААААААААА - ТПГ ............ :?:

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 9 Септември, 20:33

    Пишете във всяко училище по колко мъртви души има всяка година . Как може точно тези от който очакваме да възпитават децата ни . Затова не се съдете на младите, вижте кой ги възпитава. Боклуци, мивки, пияници и тези с амурално поведение даскали.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 9 Септември, 21:49

    Bravo na Vas N3, nesam ot va6eto pokolenie no pazbrax kolko e bil jivota xybav, a sega nemojem da badem sigorni za na6ite deca.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (234)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (132)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (49)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (67)
70% Complete