Понеделник, 29 Април 2024, 14:09

2 828 лв. е средната брутна месечна заплата на наетите от Етрополе в Елаците-Мед за 2022 г.

13 Септември 2023, 11:29
(5) (3)
Етрополе - Новини
Прочетена: 7253


Един от големите национални проблеми на България е обезлюдяването на малките населени места. Безспорно, основната причина, поради която младите хора, в трудоспособна възраст, напускат родния си край е липсата на работа, или ниските трудови възнаграждения. Тъжна гледка е да видите големи, хубави къщи с дворове – необитаеми и запустели.

Този проблем обаче не съществува в общини като Етрополе, Пирдоп, Златица, Мирково, Антон, Челопеч и Чавдар, където със своите над 2 хил. работници, Елаците-Мед АД е най-големият работодател в района на Средногорието и Етрополе, като изпреварва другите добивни и преработващи компании в района; Елаците-Мед АД е втората най-голяма индустриална компания на територията на София (област) по приходи от своята дейност, както и сред трите най-големи работодатели в София (област).

Компанията е традиционно един от големите инвеститори в добивната индустрия. През 2022 г. стойността на дълготрайните и материални активи наближава 440 млн. лв.

Над 83% от всички работници в компанията, са от района на Средногорието и Етрополе; Общо 820 души от персонала са от Етрополе, но значим брой идват и от Пирдоп, Златица и Мирково – по над 200 души от всяка, както и от Чавдар и Челопеч – по около 70-80 души и от Антон – над 30 души. Трудовият принос на Елаците-Мед АД е силно концентриран в района на Средногорието и Етрополе. Важно е да се отчете големият брой работници в Елаците-Мед АД от Етрополе – над 40% от персонала през 2022 г.

Възнагражденията в Елаците-Мед АД са чувствително по-високи от средните нива за района на Средногорието и Етрополе и въобще за София област.

Средната работна заплата в Елаците-Мед АД е с 55% по-висока от средната заплата за наетите в София област, както и с 16% по-висока от средната за района на Средногорието и Етрополе.

За двете основни професии на наетите в компанията работната заплата изпреварва средната за страната за професията - със 104% за машинните оператори и монтажистите и с 60% - за квалифицираните работници. Машинните оператори и монтажниците получават 2465 лв. при 1210 лв. средна заплата у нас. Сред тях са багеристите и шофьорите на 130-тонните камиони. Най-високи са заплатите на специалистите - 2971 лв., но пък и те са най-близко до средните за страната - 2765 лв.

Средната заплата в Елаците-Мед АД изпреварва с цели 115% средната заплата на наетите на територията на община Етрополе.

Изплатените брутни заплати в Елаците-Мед АД представляват 25,9% от общия размер на изплатените възнаграждения в района на Средногорието и Етрополе.

На практика, 1 от всеки 4 лева, изплатени като заплати в района на Средногорието и Етрополе, се изплаща от Елаците-Мед АД.

Възнагражденията на тези над 800 души от Етрополе, които са наети в Елаците-Мед АД, са изключително високи, като надвишават средната заплата за компанията;

Средната брутна месечна заплата на наетите от Етрополе в Елаците-Мед АД достига 2 828 лв. през 2022 г., което е с 6,8% над средната заплата за компанията.

Последното е провокирано от типа на полаганата работа и от квалификацията на персонала от Етрополе.

Получаваното средно възнаграждение от работниците от Етрополе в компанията е с цели 130% по-високо спрямо средната заплата за частния и обществения сектор в Етрополе.

Данните представиха в свой доклад експертите от Института за пазарна икономика - Петър Ганев и Лъчезар Богданов.

Какъв е приносът на Елаците-Мед АД към бюджетите на общините и местните общности в района на Средногорието и Етрополе, очаквайте в следващия материал на „Балканец“, базиран на данните изготвени от ИПИ /Институт за пазарна икономика/.

снимки: Ромео Чолаков и Иво Петков









Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (56)
70% Complete