Сряда, 8 Май 2024, 03:37

20 ноември - световен ден на философията

20 Ноември 2014, 15:55
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2396 0


Световният ден на Философията се отбелязва от 2005 г. в третия четвъртък на месец ноември с решение на 33-ата сессия на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) . От тогава в България този ден се отбелязва всяка година по инициатива на специалност Философия към Философски факултет при СУ „Св. Кл. Охридски” и СУПФБ /Сдружението на университетските преподаватели по философия в България/.
Тази година световният ден на философията се отбелязва на 20 ноември. По този повод днес в страната се провеждат поредица от семинари, конкурси, лектории, посветени на това събитие. Във връзка с това СУ «Климент Охридски» и СУПФБ обявиха конкурс за учениници с есе на тема: «Българският път. Потенциал, проблеми, перспективи».
Участниците в клуб «Посоки на човешките търсения» към проект «Успех» от ГПЧЕ «Алеко Константинов» гр. Правец също се включиха в този конкурс. За участие в Националния етап на конкурса се класира есето на Елеонора Костадинова от 12 д клас, която бе поканена да участва в дебат на същата тема, провеждащ се днес от 16.00 ч. в аулата на СУ.
Освен участие в този национален конкурс в училището се проведе и училищен конкурс на тема: «Истина и философия». В своите стихове, разкази и есета учениците от  гимназията изразиха схващането си, че любовта към търсенето на истината в ежедневието е водеща в житейската философия на човека. Беше представена и презентация, чрез която се проследи пътя на философията в Европа. Ето няколко стихотворения, представени в конкурса:
    
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (220)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (65)
70% Complete