Петък, 18 Октомври 2024, 10:23

20% от хората в България имат психични разстройства

9 Октомври 2012, 11:22
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 997 1


България е на последно място по разходи за здравеопазване на глава от населението, а по отношение психичното здраве на българската нация нещата са драстично влошени в геометрична прогресия, тъй като разходите за психиатрична помощ са около 2 на сто от общите разходи за здравеопазване. Това съобщи за БТА д-р Христо Хинков - началник сектор "Психично здраве" към Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/, позовавайки се на данни на Евростат и СЗО.
Според данни на експерта за 2011 г. разходите за едно легло в държавните психиатрични болници са били от 2 до 5 пъти по-ниски в сравнение с другите многопрофилни и специализирани болници и национални центрове в страната. Подобно е било съотношението и по отношение на центровете за психично здраве (бившите психодиспансери) спрямо другите национални центрове.
Според д-р Хинков обидно ниско е финансиране на цялата система на психиатрично обслужване у нас, което снижава драстично както  мотивацията на работещите професионалисти в системата, така и качеството на тяхната работа, а всичко това е отново за сметка на самите психично болни. Преди броени дни министърът на здравеопазването Десислава Атанасова съобщи за предстоящо увеличение с 18 на сто на възнагражденията в психиатриите и центровете за трансфузионна хематология от 1 октомври.
Според статистиката на НЦОЗА през 2011 у нас са били регистрирани над 151 хиляди болни под наблюдение на психиатричните заведения, отделения, кабинети и амбулатории. На 100 хиляди българи се падат близо по 2060 сънародници с психически и поведенчески разстройства. Най-много хора у нас страдат от шизофрения, шизотипни и налудни разстройства - над 36 хиляди души.
Българите, страдащи от разстройства на настроението /афективни разстройства/ са над 27 хиляди, с болести на психиката вследствие злоупотреба с алкохол са над 13 хиляди българи, с болна психика вследствие стреса са над 14 хиляди сънародници и т.н.
Трябва да се знае, че около 20 на сто от нашето население също така страда от повече или по-малко изразени психични разстройства, които не достигат до специалист или въобще до лечение, но влошават качеството на живот, намаляват трудоспособността и имат цялостно отражение върху икономическия 
статус на страната и самочувствието на нейните граждани, смята експертът.
Отношението на цялото общество към психично болните, включително медии, професионалисти и обикновени граждани продължава да бъде стигматизиращо и дискриминационно, допълва експертът. В това отношение силно изоставаме от всички европейски страни и световните стандарти.
СЗО стимулира откритата дискусия за проблемите на психичното здраве, като тази година темата на Световния ден на психичното здраве 10 октомври ще бъде "Депресия: глобална криза". Според статистиката на СЗО депресията засяга в световен мащаб повече от 350 милиона души от всички възрасти, във всички общности и има значителен принос за глобалната тежест от болести в света. Въпреки че са известни ефективни методи за лечение на депресията - достъпът до лечение е проблем в повечето страни, като в някои държави едва 10 на сто от нуждаещите се, получават подобно лечение.
Средно глобалните разходи за психично здраве са по-малко от 3 долара на глава от населението годишно, отбелязва СЗО. В някои страни с ниски доходи разходите за психично здраве спадат драстично и до 25 цента годишно. Според експерти на организацията един на всеки четирима жители на планетата в някакъв момент от живота си е принуден да изисква грижи за психичното си здраве.
Близо половината от  световното население обаче живее в страни, където един психиатър се пада на 200 000 души, отбелязват данни на организацията. Според международни изследвания, поръчани от организацията, загубите за икономиката в САЩ, свързани с  проблеми на психичното здраве, са за около 3,6 млрд. долара годишно, докато финансовите загуби за Европа по причини от психични разстройства надхвърлят 178 млрд. евро на година, посочва БТА.


Източник: dnes.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: човек 25 Октомври, 09:50

    Относно употребата на думата "лудост" по разни теми пиша- трябва да се знае, според разумни хора - нормален човек, не трябва да се присмива, да си прави шеги и т.н с хора, които са били лекувани в психиатрии, ходили на психиатър и т.н (а и много от хората (предимно мъже- може би предимно от гей мъжете- за които не знам дали могат да се променят или да осъзнаят грешния си път- дори и ако са ходили на лекар и т.н), които винаги са били на свобода или само и в затвор - са много по- агресивни, нередовни, опасни и т.н- от хората, които са били лекувани в психиатрии (а важното за хората, които са били лекувани в психиатрии и т.н- е да оздравеят и да се оправят, а не да стоят вечно в тях и прочие) и т.н). А с толкова страшни и садистични неща не трябва да се правят шеги и т.н. А определено (така аз мисля) психично болните и т.н хора в България и въобще по света - определено (така аз мисля) не трябва да бъдат наричани луди - а с някоя по-мека и прилична дума (примерна временно нестабилни, нередовни и т.н). Аз (а мисля, че и нормалните и интелигентни хора -независимо какви са етнически и т.н) мисля, че в цял свят трябва да отпадне съществуването на армии, танкове, оръжия, войски и т.н (а хората, които работят или са работили в подобни неща -трябва да си намерят други нормални професии). Не трябва в държавата ни (и въобще) да има дискриминация към инвалидите, лекуваните в психиатрии и прочие (а и техния брой може би е нарастнал в последните години)- а да не говорим какво е за тях и семействата им- не трябва хората чак до там да си губим човещината- важното е хората ако е възможно -да се оправят (ако е възможно по-бързо) и да се променят към добро....В книга притчи Соломонови в глава 19 в стих 29 пише "Присъди се приготвят за присмивателите, И бой за гърба на безумните."; и в глава 17 в стих 5 пише "Който се присмива на сиромаха, нанася позор на Създателя му, И който се радва на бедствия, няма да остане ненаказан."- така, че е видимо, че човек не трябва да се присмива и прочие със земетресенията, бедствията, психично болните, гейовете, импотентните мъже, хората с увреждания и всякакви други хора с проблеми и т.н.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (84)
70% Complete
Не (295)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (99)
70% Complete
Всички са маскари. (148)
70% Complete