Вторник, 7 Май 2024, 20:04

23 септември: 90 г. от началото на Септемврийското въстание

23 Септември 2013, 06:51
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2033 1


На 23 септември 1923 г. в България избухва Септемврийското въстание. Съвременните историци, като отчитат организацията, мащабите и резултатите на септемврийските събития от 1923 г., ги окачествяват като Септемврийски бунтове. Първи въстават в казанлъшките села Мъглиж и Голямо Дряново още на 13 септември.
На 23 септември сутринта е завзет град Фердинанд (дн. Монтана). Правителството изпраща войскова част от Враца, която след бой отблъсква въстаниците от града. На свой ред прeвъзхождаща я по численост въстаническа дружина начело с Георги Дамянов наново завзема града.
 
Междувременно въстанието избухва в почти всички села от околностите на Фердинанд, Оряхово, Берковица, Бяла Слатина и Лом. На 24 септември въстаниците изтласкват от Берковица войсковите части и завземат града. Ден по-рано въстанически сили нападат Лом и завземат голяма част от него. Въстанически позиции са разположени в прохода Петрохан. Във Врачанско, Видинско и Белоградчишко въстават само отделни села.
 
Срещу въстаниците се сражават и цивилни доброволци, наречени по-късно шпицкомандаджии. Комунистическото ръководство на въстанието също обявява военна мобилизация за създаването на отряди на работническо-селската власт.
 
В помощ на обкръжения от въстаниците в Лом конен полк и въоръжени от властта цивилни е изпратено подкрепление от Видинския гарнизон. Силите на въстаниците са подпомогнати от едно оръдие под командването на поп Андрей, но то не успява да наклони везните в тяхна полза. След тридневни улични боеве правителствените сили отблъскват въстаниците от Лом.


Източник: http://www.blitz.bg/

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Александър Цанков 23 Септември, 22:18

    Какво "въстание", какви 5 лева, бе малоумници. Това е опит на московския Трети интернационал да ДЕСТАБИЛИЗИРА БЪЛГАРИЯ И ДА Я ОБЯВИ ЗА "СЪВЕТСКА РЕПУБЛИКА"! Мръсните и крадливи комунисти (най-простите и долните, казваше баба ми) мародерстват в северозападна България два-три дена, след което вождовете им - Георги Димитров Пияницата и Васил Коларов духват към Кралството на сърби и хървати. Опитът е несполучлив - трагедията настъпва 21 г. по-късно , на 9 септември 1944 г.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (219)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete