Сряда, 24 Април 2024, 17:02

255 училища ще провеждат часове в музеи и галерии

16 Ноември 2022, 15:03
обновена на 16 Ное 2022
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 553 0


255 общински училища в цялата страна ще получат финансиране за провеждане на учебни часове в музеи и галерии. Предвиждат се и срещи на ученици с актьори и музикални дейци.

Целта е по-добро усвояване на учебния материал по предмети и теми, свързани с изкуствата. За реализирането й правителството одобри отпускането на 516 086 лева по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда”.

Средствата са предназначени за входни билети за ученици и придружаващите ги учители за посещение на музей, галерия, театрално представление или концерт, както и за такси за беседи, виртуални турове и видеоуроци в музей или галерия.

Покриват се и разходи за пътуване с влак или автобус от училището до културната институция, както и за провеждане на концерти и театрални постановки в самите училища. Максималният размер на одобрените училищни проекти е до 2 500 лв.

Със същото решение кабинетът одобри и отпускането на средства по още две национални програми - „Ученически олимпиади и състезания” и „Обучение за ИТ умения и кариера” на обща стойност 131 603 лева.

Припомняме, че през изминалите 3 години Исторически музей - Ботевград е партньор на 2 учебни заведения в града – ОУ "Н. Й. Вапцаров" и ПГТМ "Христо Ботев" по програмата "Музеите като съвременна образователна среда". Програмата е колаборация между МОН и Министерство на културата.

"С ученици от ПГТМ сме правили досега два модула, а на 29-ти ноември т.г. ни предстои трети модул в партньорство с колегите от Велико Търново", заяви за "Балканец" директорът на Историческия музей - Рени Лазарова.

На 29-ти ноември за учениците от ПГТМ е подготвена демонстрация на оръжие, бойно снарежение и военни униформи на българския войник участвал във войните за национално обединение.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete