Неделя, 8 Септември 2024, 03:54

278 млн. лв. държавни компенсации за търговци на природен газ, сред тях е и Валентин Златев

5 Юли, 10:51
(1) (1)
Правец - Новини
Прочетена: 1438 7


Търговците на природен газ, които нагнетиха количества в газохранилището в Чирен между 1 май 2022 г. и 11 октомври 2022 г., ще получат общо 278 млн. лв. компенсации. Причината е високата цена на суровината през този период и невъзможността да се реализира на пазара днес, където цените са значително по-ниски. Това решение бе взето от служебното правителство на Димитър Главчев на заседание в сряда, когато беше одобрена програма за изплащане на компенсации от Фонда „Сигурност на електроенергийната система“.

Програмата ще влезе в сила след одобрение от Европейската комисия, тъй като става въпрос за държавна помощ. Преговорите с Брюксел за получаване на зелена светлина започнаха в края на януари 2024 г., когато беше регистрирано искането. Разговорите по същество започнаха преди пет месеца, а крайният срок за подаване на заявления за компенсации беше до края на юни 2024 г. Самите компенсации ще се изплащат до края на годината.

Според искането на България, сумата, предоставена на търговците, ще бъде до стойността на природния газ на нидерландската борса TTF в месеца, когато те са добивали газ от запасите си в Чирен. Плащанията ще се извършват само ако количествата, взети от хранилището, са продадени на крайни потребители в България и доставната цена отразява предоставената компенсация.

Предварителните оценки показват, че държавният обществен газов доставчик „Булгаргаз“ ще получи най-голямата част от сумата – 157 млн. лв. Останалите 122 млн. лв. ще бъдат разпределени между други търговци, нагнетили газ през този период. Сред тях е и фирмата „Състейнъбъл Енерджи Съплай“, собственост на дъщерната на руската компания „Лукойл“ фирма „Литаско“ и бившия шеф на „Лукойл България“ Валентин Златев. Тя внася руски природен газ за нуждите на бургаската рафинерия „Нефтохим“ и има резервиран капацитет в газохранилището. Гръцката компания „Митилинеос“, която редовно доставя газ за българския пазар чрез „Булгаргаз“, също има капацитети в Чирен.

Министерството на енергетиката не успя да предостави информация за останалите търговци, вкарали газ през периода май-октомври 2022 г., и какви количества имат. Според Министерския съвет, компенсациите са необходими, тъй като фирмите са поели търговски риск и са допринесли за постигане на целта за запълняемост на хранилището минимум 80% в съответствие с европейския план за действие при извънредни ситуации.

Не е ясно дали от търговците ще се изискват документи за цената, платена за нагнетените количества. Фирмата собственост на „Литаско“ и Валентин Златев вероятно не е плащала борсовите цени за руския газ, но изглежда ще получи значителни компенсации.

Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

  • Отговори (3) (8)
    1. добавен от: Гуньо 5 Юли, 11:03

    Правец пак номер 1! Обречени да бъдат първи! Евалата!

  • Отговори (6) (3)
    2. добавен от: Анонимен 5 Юли, 12:01

    Номер едно ти си тотално скъсал жилото

  • Отговори (10) (3)
    3. добавен от: Анонимен 5 Юли, 18:15

    Да се задави с тия пари гнусния цървул Златев. Същия чук като баща си. К всичките пари на света да има, пак ще си останат тъп простак

    • (2) (3)
      1. добавен от: Анонимен 7 Юли, 17:23

      Първо пишеш лъжи и глупости. Недоволни от Васил Златев,останаха само някои стари лелки, като изнемощя.
      Тези пари/ под 10 милиона/, не са за Златев, а за "Лукойл". Името "продава" новината и то най вече на глупците.
      Ти като четеш, разбираш ли написаното?

  • Отговори (0) (1)
    4. добавен от: Анонимен 6 Юли, 10:07

    Manikutiskata dava subsidii v natura I be otkazva na nikoi

  • Отговори (2) (2)
    5. добавен от: Анонимен 7 Юли, 07:40

    Правец,Правец град любим с боен дух непобедим.

  • Отговори (1) (0)
    6. добавен от: Анонимен 10 Юли, 18:09

    Клюнето явно мнного го влече газта!
    От край време.
    :D :) :P

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (65)
70% Complete
Не (228)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (20)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (65)
70% Complete
Всички са маскари. (105)
70% Complete