Петък, 17 Май 2024, 06:37

29 април: Международен ден на балета

29 Април 2015, 19:25
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1808 6


През 1982 г. на състоялата се в София сесия на ЮНЕСКО по инициатива на Международния театрален институт е взето решение 29 април да се чества като Международен ден на балета. На този ден през 1727 г. е роден великият френски балетмайстор Жан-Жорж Новер (поч. 19.10.1810 г.)
Новер остава в историята като най-големият реформатор и теоретик на хореографското изкуство, смятан за „баща“ на балета в днешния му вид.
 
Негови учители са Жан-Дени Дюпор и Люи Дюпре. Получава първия си ангажимент като артист на Парижкият театър. Първата му изява е във Фонтенебло в двора на френския крал Людовик ХV – някъде около 1742 г. След сполучливия дебют Новер веднага получава покана за Берлин от принц Хенрих Пруски.
 
С връщането си в Париж той е приет в балетната трупа при театър Опера Комик, а скоро след това се жени се за актрисата и танцьорката Маргарита-Луиза Совьор.
 
Същата година Новер се отправя на гастроли из театрите в европейски градове – до 1852 г. се изявява на сцените Страсбург и в Лион. Първият известен балет на Новер е „Китайски празник“, поставен е в Марсилия, Страсбург и Лион, но жъне най-голям успех в Париж през 1754. С този балет започва първият период от творчеството на Новер. Към този период спадат и балетите „Източник на младост“, „Фламандски увеселения“ и „Тоалетът на Венера“. След това той отива в Лондон за две години в трупата на британския актьор Дейвид Гарик.
 
Новер долавя, че в балета има един чисто живописен елемент, който е в основата на въздействащата му сила: “Балетът представлява картина, или по-вярно ред картини, свързани с едно цялостно. Сцената можем да разгледаме като платно, на което балетмайсторът запечатва своите мисли, посредством музиката, декорите и костюмите, дава на картината колорита, защото балетмайсторът е живописец!”
 
Не случайно Новел е хореографът, който въвежда характерните позиции на ръцете и краката, които и досега са в основата на класическия танц. Знаменитият балетмайстор е работил в парижката „Гранд опера“ и в операта в Лондон. Поставил е над 80 балета.
 
Новер разработва принципите на героическия балета и на балета-трагедия. През 1759 г., докато поставя балетни спектакли отново в Лион, излиза неговият знаменит труд „Писма за танца и балетите“, с който полага основите на балетното „законодателство“. В книгата си той обосновава принципите на балета като сценично изкуство, което обединява танца, пантомимата, музиката и изобразителните изкуства.
 
Главно изразително средство в балетите на Новер е пантомимата – до тогава актьорите в балета-пантомима излизат с маски на лицата, но никога преди Новер пантомимата не е имала свой акцент и тежест в спектакъла. Едва при Новер мимиката е подчинена на танца и започнва да изразява драматургична мисъл.
 
През 1775 г. Мария-Антоанета, станала по това време съпруга на краля Людовик ХVІ, наредила Новер да се върне в Париж и го назначава за първи балетмайстор в театър Опера, носещ тогава името Кралска академия за музика.
 
След като напуска Париж през 1781 г. (след началото на Френската революция) в продължение на десет години Новер поставя спектакли като ръководител на балетната трупа в театър Друри-Лейн в Лондон.
 
Изминалите два века не са изтрили спомена за уникалния Новер. А нареченият в негова чест Ден на балета постепенно преминава в професионален празник на целия танцуващ свят – театри за опера и балет, съвременни танцови трупи, ансамбли за съвременен и народен танц, както на професионалните, така и на самодейните артисти.


Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 30 Април, 20:57

    pokajete statiyata za "TEATROTO" v Pravez.Zasto barzo ya skrihte? Stiga s tazi ZENZURA! Za kakav balet govorite. Vie ot Balkanes izobsto ne ste v chas. Svobodato na slovoto e vis6a forma na demokraziya i ne mi ya otnemaite "drebni, podli du6ichki"

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 1 Май, 10:18

    №1 не зная какво имаш против конкретната статия. Напротив, похвално е, че медия от провинциален град обръща внимание и на този международен празник. Похвално е, че все пак има хора и в Ботевград и Правец, които уважават това изкуство!!!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 1 Май, 14:30

    NYAMAM NISTO PROTIV STATIYATA I PROTIV BALETA. NE SAM SAGLASNA S ZENZURATA, KOYATO NALAGA "BALKANEZ" I PO TOVA SE POZNAVA, CHE E ZAVISIMA MEDIYA I OT PROVINZIALEN GRAD, IZPOLZBAIKI BA6ITE DUMI.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 1 Май, 16:09

    # 3, Оставете ги -не си струва.Много ниска топка са елементарни , долни.Служат си с прийоми от 1965-та-следене,подслушване, заплахи на непослушни.....Ще си намерят майстора.Сайт на БСП.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 2 Май, 10:18

    Ами като нямаш нищо против статията не пиши такива неща под нея. Намери друга трибуна. Доводите ти са добри, но не им е тук мястото.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 2 Май, 20:01

    V Pravec ima li Sex-shop iskam da podarq edna izkustvena pi6ka-strapon na Marin ot 205-blok. :lol:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (245)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete