Петък, 3 Май 2024, 19:53

30 години от създаването на рок група "Силует"

1 Ноември 2016, 14:47
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4303 10


Бас Китаристът Лъчезар Кръстев: 3 десетилетия за групата са малко и много, въпреки че не успяхме да продължим развитието си като другите групи.

Тази година ботевградската рок група „Силует“ навърши 30 години. Официално създаването на групата започва през 1986г. Корените й са свързани с ПГТМ „Христо Ботев“ Ботевград и с община Ботевград. Рок-групата се състои от 5 човека, те са: Лъчезар Кръстев – бас китара, Веселин Костов – китарист, Цветомир Лазаров – клавишни, Владимир Тодоров – китара и вокал и Веселин Георгиев – барабани. „Към ПГТМ „Христо Ботев“ винаги имаше група от музиканти, които се опитваха да създават музика“, обясни  пред наш репортер Лъчезар Кръстев. Всеки един от групата е минал през училищния оркестър, като пръв е бил Владимир. Така петимата музиканти се запалват по музиката. Започват усилени репетиции и получават предложение от община Ботевград да създадат общинска музикална група. От общината закупуват първата апаратура и инструментите, на които момчетата да свирят. По-късно групата се отделя от общината и започва да свири към Младежкия дом. И така до 1993г., когато всеки тръгва по своя път и участията на „Силует“ намаляват. Въпреки това при всеки удобен момент петимата музиканти не пропускат да се съберат да посвирят или да излязат пред публика. През изминалия месец „Силует“ отпразнува 30-годишния си юбилей с концерт, който бе част от програмата на „Дефилир на духовата музика - Ботевград 2016“.

Наш репортер се срещна с Лъчезар Кръстев, който е част от рок-група „Силует“. Свързахме се него, за да научим какво са 30 години за „Силует“ и кои са най-скъпите му спомени заедно с рок- групата.

1)      Г-н Кръстев, какво бе началото за рок - група „Силует“? 
 Като всяко едно начало - беше трудно. Нямаше къде да репетираме, но ние бяхме много упорити и успявахме да намираме свободно помещение. Палехме печки и по няколко часа свирехме. Борбата за участия ни стимулираше. По това време започна организиране на петъчни вечери в малкия салон на НЧ „Христо Ботев“ Ботевград. Целия салон бе празен, без столове, за да има място за танци. Във фоайето на читалището пък се продаваха сандвичи и безалкохолни. Всяка петъчна вечер идваха известни певци и музиканти като „Ел Зет“, Георги Станчев и др. В останалото време след участието на звездите свирехме ние. Условието бе да изпълняваме само български песни. Тези вечери бяха много хубави и хората се забавляваха от сърце. Ние бяхме много сплотени, ние израснахме заедно на ниво музиканти.
 
2)      От къде идва името на групата ?
Аз измислих името „Силует“. Чудехме се много, разпитвахме приятели и изведнъж ми хрумна това, с което всички се съгласиха. По-късно разбрахме, че има още две групи, които носят това име.

3)      Колко авторски песни издадохте през годините?
Имаме около 15 наши песни. Тогава беше трудно да се издават албуми, затова не успяхме да издадем наш албум.

4)      Освен, че сте група, приятели ли сте в живота?
Да, ние сме големи приятели. За 30-годишния юбилей даже се събрахме, за да се видим и да празнуваме заедно. Тези събирания обаче са рядкост, защото всеки е зает. Тогава решихме да отбележим годишнината с концерт. Отдаде ни се прекрасната възможност да свирим по време на „Дефилир на духовата музика – Ботевград 2016“. Така ние чествахме нашия празник.

5)      Разкажете някой запомнящ се момент по време на участие или с ваши фенове?
Ами тези моменти са много. През лятото ходехме на морето. Пращаха ни в Равда да свирим на един софийски окръжен лагер, където ходеха ученици на смени. Това продължаваше през цялото лято и всяка вечер се организираха забави, на които ние свирехме. Сцената беше на открито и ставаше голям купон. Ние бяхме в центъра на събитието, а около нас хората се забавляваха, танцуваха – бяха наистина хубави моменти.

6)      Кое според Вас е най - емблематичното ви участие?
Най-големият ни успех беше, когато свирихме на първия рок-фест на стадион „Академик“ София през 1989г. и участията на Интер шоута. Уреждаха ни концерти в клубове в Русия. Веднъж имахме участие в закрития стадион в Москва – стадион „Лужники“. Беше уникално, защото имаше много хора. Иначе тук правехме много концерти. Ние си правехме импровизирана сцена, бяхме си направили светлини. Хубаво беше и много хора идваха, но сега вече не е така.

7)      Как хората приемат музиката, която свирите?
Всички хора се забавляваха от сърце. Особено когато излизаше нов западен хит и ние го свирехме някъде. Всички се радваха много и на българските хитове. Случвало се е да свирим и на сватби. Търсеха ни може би, защото бяхме универсални. Бяхме си направили и народни песни за сватбите. Бяха хубави времена.

8)      Как бихте продължили изречението: „30 години за рок-група „Силует“ са….?
Малко, но в същото време и много, въпреки че не успяхме да продължим развитието си като другите групи.

9)      Какво ще си пожелаете за 30-годишния юбилей на групата?
Пожелавам си да сме живи и здрави и да отпразнуваме и 40-годишнина пък после вече ще видим.


Източник: balkanec.bg

Подобни новини

Коментари (10)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Параскев 1 Ноември, 17:17

    Джони ис дъ бест!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 1 Ноември, 17:59

    И ВЕСО THE HORSE :D

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 1 Ноември, 18:01

    :D

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Ани 1 Ноември, 18:09

    Страхотни! :D

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 1 Ноември, 19:27

    ЧЕСТИТО !!!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 1 Ноември, 20:10

    З бест, браво момчета, горд съм че Ви познавам!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 1 Ноември, 20:23

    Уникални....

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 1 Ноември, 23:50

    Обичаме ви!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 10:17

    Прекрасни музиканти....прекрасни песни...

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Alpieca 11 Ноември, 21:38

    Нима бихме забравили дори ден от детството си при мисълта че с 2лв.ядем сандвич, сок и натискхме ученички с бели якички с престилки и слушахме музиката която ни предразполагаше да си отговаряме за действията макар и 15 годишни, според съседите Изпечен хулиган

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete