Събота, 20 Април 2024, 11:34

320 хил. лв. са просрочените задължения към „Балкангаз“; Най-големите длъжници са АМ "Хемус" и Община Ботевград

27 Май 2023, 15:24
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2072 35


Към средата на месец май просрочените задължения към „Балкангаз“ са 320 хил. лв., като това са задължения за последните месеци. Най-голям длъжник на предприятието е бившето АМ "Хемус", понастоящем "Витас Проспект". Техните задължения са в размер на 130 хил. лв. само за последните 3 месеца.

От останалите длъжници най-голям длъжник е Общинският бюджет, който дължи 105 хил. лв. Става въпрос за 26 обекта, като някои от тях си плащат от собствена сметка, а други ги плаща общината. От училищата се откроява ПГТМ с 40 хил. лв. задължение.

От фирмите - "Молтен" е с 10 хил. лв. задължения и други фирми от обществено-административния сектор. Общо 11 фирми дължат към 25 хил. лв.

Това стана ясно от представения на сесията на Общинския съвет отчет и Информация за дейността на "Балкангаз" 2000 АД през 2022 година от Михаил Димитров - Изпълнителен директор на "Балкангаз 2000".

Докладната е разгледана от всички постоянни комисии, но не е подкрепена от Постоянната комисия по бюджет и финанси.

"Въпреки тежките условия, в които се работеше 2022 година, специално за гасзоразпределителните дружества във връзка с рекордно високите цени на газа, много потребители намалиха, или някои дори преустановиха ползването на газ. На това основно се дължи и негативният финансов резултат. Считам, че с оглед на тази ситуация, акционерното дружество с приоритетно общинско участие, близо 99%, Балкангаз 2000 се справи сравнително добре".

Това бе коментарът на кмета Иван Гавалюгов относно представения отчет.

"Каква е причината юридическите лица да могат да забавят плащанията? Да не плащат месец-за-месец, а така да се натрупват тези задължения, докато някакви физически лица ако не платим за един месец, веднага ни спира газоподаването?"

Този въпрос отправи общинският съветник Кирил Руневски към изп. Директор на „Балкангаз“.

"Ако може г-н Руневски да цитирате някой, който за един месец неплатена сметка е спрян. Уверявам ви, че няма такива. Нито един. За мен това е съвсем нормална стопанска практика. Всеки плаща, когато може... Тези, които неприемливо закъсняват, пристъпваме към спиране. Режимът е еднакъв за всички, уверявам ви"
, бе отговорът на Михаил Димитров.

Общинският съветник Георги Канзов попита дали проблема за недостатъчно налични парични средства от 2022 е решен през 2023.

"Това е въпрос, който се решава в динамика. Не можем да кажем, че сме го решили веднъж завинаги. В момента нещата са облекчени. От една страна заради това, че цената намалява и това определено стимулира потреблението. От друга страна, обаче, в момента, от началото на тази година имаме ново приключение. До миналата година, 31 декември, неустойките, които плащахме на Булгаргаз за неизпълнени прогнози за потребление. Цената на неустойките беше 10% от цената на природния газ за съответния период. От 1 януари тази година, договорите, които „Булгаргаз“ наложи на газоразпределителните дружества - тази цена вече не е 10%, а е реферирана към цената на балансиращия пазар за съответния ден. Тази цена в съответните дни варира от 50 до 250% спрямо цената на природния газ, в резултат на което за първите 4 месеца на тази година, средната цена, която Балкангаз плаща за тези устойки е от порядъка на 30%", поясни Михаил Димитров

Съветникът Миньовски поздрави Димитров за това, че прави компромиси за бизнеса и гражданите, защото „в смутните времена, където нямаме правителство и държава трябва да се помага.“

В крайна сметка, общинските съветници гласуваха отчетът на Дружеството.



Източник: balkanec.bg

Коментари (35)

  • Отговори (3) (3)
    1. добавен от: Анонимен 27 Май, 15:55

    Прочетете в сайта https://narod.bg: ... Коалицията ГЕРБ-ПП се разпада...
    В поста има доста интересни цитати от изказвания на кандидат-управници политикани... Не че не ги знаем, ама така лъсва долната им същност като _ право куме в очи...

  • Отговори (3) (2)
    2. добавен от: Анонимен 27 Май, 17:30

    Интересно е да се запознаем с цитати, изпъстрени с псувни, вулгаризми от изказвания на бившия премиер Кирил Петков в цитати от записа на заседанието на ПП-ДБ. Прочетете в сайта hrttps://zashtoto.com _ "Откъси от "Рудигеит": ..."

  • Отговори (1) (2)
    3. добавен от: Анонимен 27 Май, 18:28

    Нещо актуално може да обърнем внимание в сайта https://www.informiran.net _ Константин Вълков: "Политическата коректност е бич, с който трябва да се борим..." Става

  • Отговори (3) (0)
    4. добавен от: Анонимен 27 Май, 18:32

    Под "политическа коректност" се визира медийния страх да се наричат нещата с истинските им имена и такива, каквито са наистина, поради страх от публичен линч, някой да те "плесне..." . Това е, с което трябва да се борим _ страхлива цензура и автоцензура.

  • Отговори (2) (0)
    5. добавен от: Анонимен 27 Май, 18:57

    Кой шеф позволява това ....Да бъде незабавно уволнен,аман от крадци и управници боклуци....А на тия незабавно да км затворят крановете!!!!!!!Окрадоха и съсипаха държавата и народеца!!!!!!!!

  • Отговори (4) (7)
    6. добавен от: Анонимен 27 Май, 19:13

    Новина в сайта https://www.informiran.net _ ГЕРБ замразяват преговорите с ПП-ДБ... Габриел и ГЕРБ били възмутени от разговори за "продажби", чуждестранно политическо кадруване в административните служби, службите за сигурност. За България М. Габриел говори във второ лице, че е "независима държава...". Тук се вижда разминаване между думи и факти, още повече неотдавна Бойко Борисов беше също така признал в национална телевизия, че ходи три пъти седмично в американското посолство, където го натискат за промени в съдебната система, противоречащи на българската конституция, каквито той трябвало да приеме. А сега вече са гласувани, приети в НС точно такива промени, противоречащи на българската конституция. Като капак Бойко Борисов искал да се купят американски машини за гласуване, " за по-точни и бързи резултати". Самата Мария Габриел е била послушна евродепутатка, гласувала спорни, критикувани в ЕС и България решения, като това за допусната канадската търговия с хранителни продукти в ЕС, включително налични там ГМО вредни такива хранителни продукти...ХА-ХА-ХА!

  • Отговори (4) (4)
    7. добавен от: Анонимен 27 Май, 19:59

    Правдив анализ на професор Иво Христов: "България ще изпълни служебната си роля да бъде обслужваща територия във войната на Запада с Русия..." _ вижте в сайта https://www.big5.bg/2023/05/27. Koнстатира се жалкото колониално положение на страната ни, станала странична колониална територия под засилен контрол, неспособна витално да отстоява суверенитета си, морално-етични деградирала, включително политиката на западните господари за негативен подбор на управленски кадри за контролирани техни интереси. Вина има и българският народ, който избира и поддържа такива практики на българската политическа класа, система. Според него президентът Радев е единственият стожер, който има критично отношение, възпиращо пълното затъване на страната ни в блатото... Голям проблем е липсата на лична отговорност на българските административни и политически фигури, органи , системи! А всички безобразия, злоупотреби, немарливости се плащат за сметка на българския народ! Другаде прочетох, че ПП се готвели да искат сваляне на президента Радев?

  • 8.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (4) (2)
    9. добавен от: Анонимен 27 Май, 20:34

    В сайта https://pik.bg _ "... Kирил Петков: Асен много иска да изяде курбана Делян Добрев..." . Това е цитат от записа на заседанието на ПП, където се обсъжда наказателно преследване и отстраняване на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който е най-големият разобличител на безобразия, далавери при управлението на ПП и е против общо правителство ГЕРБ-ПП. А на другия ден поискали главния прокурор да поднови наказателно преследване на неудобния Делян Добрев...

  • Отговори (4) (2)
    10. добавен от: Анонимен 27 Май, 20:40

    Вулгарният простак с псувните, заплахите, клеветите, обидите, редовно присъстващ, толериран във форума на другия сайт https://botevgrad.com, се навира и тук под коментар 8-ми по-горе. Надявам се, че тук има по-етична, коректна редакторска работа, за недопускане на този тип, заради когото напуснах другия форум. Също е добре патриотичната журналистка на този сайт Силвия Трендафилова, главен редактор тук, да позволи копиране на линкове към интересни постове с актуални новини.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete