Понеделник, 29 Април 2024, 19:37

35 години от саможертвата на военния пилот полк. Димитров

1 Юли 2022, 20:49
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 574 1


Преди 35 години, в кв. „Захари Стоянов“ /зад линията/, гр. Костинброд, в саможертва пада самолетът на военния пилот полковник Радослав Димитров.
На 01.07.1987 г. при изпълнение на тренировъчен полет спира двигателят на МиГ-23МФ с пилот полковник Радослав Славов Димитров. Летецът успява да отклони изтребителя от падане в град Костинброд с цената на живота си…
Величавият му подвиг бе почетен днес с поднасяне на венци и цветя на лобното място.

На годишнината присъстваха: Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд, Димитър Георгиев - управител на Общински инспекторат, Камелия Велкова - общински съветник, Полковник Юрий Луканов - зам.-началник на Щаба по операциите на ВВС и полковник Пейчо Пейчев - Началник на Инспекция “Безопасност на полетите” в Командването на Военновъздушните сили.
На тъжната церемония присъстваха също дъщерята на загиналия летец, с нейния съпруг и други близки, както и очевидци на авиокатастрофата.
РАДОСЛАВ СЛАВОВ ДИМИТРОВ е български пилот изтребител-прехващач, загинал геройски при изпълнение на гражданския си и войнски дълг, за да не се взриви заедно със самолета си в гр. Костинброд. Изтъкнат инструктор-методист.
Роден на 13 април 1933 г. в с. Свобода, Чирпанско. Произхожда от семейство от БДЖ.
Завършва средно образование и постъпва в Аероклуба Баните –Казанлъшко (1951 г.), а след това завършва НВВУ “Г. Бенковски” (1954 г.) с отличие; получава полувисше военно и гражданско образование. В бойните части на военната авиация е бил командир на звено, командир на ескадрила, зам.-командир на изтребителен авиационен полк, старши инспектор по техника на пилотиране и бойно използване в ПВО и ВВС. С големи заслуги за обучението и възпитанието на десетки млади изтребители-прехващачи.
Пилотирал е 11 типа самолети. Пролетял е близо 4000 часа.
Радослав Димитров загина при учебно-тренировъчен полет в зона сложен пилотаж със самолет МиГ-23МФ след спиране на двигателя във въздуха и опит на летеца на всяка цена да спаси самолета и кацне принудително на летището. Малко преди гр. Костинброд на височина 1800-2000 метра разбира, че трябва да напусне аварийно самолета, за да не падне заедно с него в града, но самолетът става неуправляем, времето за катапултиране недостатъчно, и се разбива в източните покрайнини на Костинброд.
Радослав е един от летците, преживели доста сложни по характер и количество особени случаи в полет, с които той се е справял винаги хладнокръвно (спукване на гуми след кацане, спиране на двигателя на МиГ-19 нощем, но последващо успешно кацане с един двигател, отказ на хидравличното управление на същия самолет и пр.). Изключително хладнокръвни са били и действията му при спиране на двигателя на самолета МиГ-23 на 1 юли 1987 г. като до последния момент е бил уверен, че ще успее да кацне на полосата в Доброславци, но уви!
Поклон пред полковник Димитров!



Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 2 Юли, 06:49

    Дълбок поклон няма такива хора вече

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete