Събота, 4 Май 2024, 23:15

36 години от героичната саможертва на пилота Радослав Димитров, бяха отбелязани в Костинброд

1 Юли 2023, 21:11
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 470 0


На днешния ден, преди 36 години, в . Костинброд, в кв. „Захари Стоянов“ /зад жп линията/, в саможертва загива военният пилот полковник Радослав Димитров, докато пилотира самолета.

На 01.07.1987 г. при изпълнение на учебно-тренировъчен полет спира двигателят на МиГ-23МФ с пилот полковник Радослав Славов Димитров. Летецът успява да отклони изтребителя от падане в град Костинброд, с цената на живота си…

Двигателят на самолета спира във въздуха. Малко преди гр. Костинброд, на височина 1800-2000 метра, пилотът разбира, че трябва да напусне аварийно самолета, за да не падне заедно с него в града, но самолетът става неуправляем, времето за катапултиране недостатъчно, и се разбива в източните покрайнини на Костинброд.
Радослав е един от летците, преживели доста сложни по характер и количество особени случаи в полет, с които той се е справял винаги хладнокръвно (спукване на гуми след кацане, спиране на двигателя на МиГ-19 нощем, но последващо успешно кацане с един двигател, отказ на хидравличното управление на същия самолет и пр.). Изключително хладнокръвни са били и действията му при спиране на двигателя на самолета МиГ-23 на 1 юли 1987 г. като до последния момент е бил уверен, че ще успее да кацне на полосата в Доброславци, но уви!


Днес, в знак на почит и признателност към летеца, пред неговата паметна плоча в Костинброд, венци и цветя поднесоха инж. Теодора Гогова и Александър Ненов – зам.-кметове на община Костинброд. Цветя поднесоха и Даниела Станкова – общински съветник, заедно с полковници от ВВС.
На скромната церемония присъстваха дъщерята на загиналия летец, с нейния съпруг и други близки и свидетели на авиокатастрофата.

РАДОСЛАВ СЛАВОВ ДИМИТРОВ е български пилот изтребител-прехващач, загинал геройски при изпълнение на гражданския си и войнски дълг, за да не се взриви заедно със самолета си в гр. Костинброд. Изтъкнат инструктор-методист.
Роден на 13 април 1933 г. в с. Свобода, Чирпанско. Произхожда от семейство от БДЖ.
Завършва средно образование и постъпва в Аероклуба Баните –Казанлъшко (1951 г.), а след това постъпва и завършва НВВУ “Г. Бенковски” (1954 г.) с отличие, получава полувисше военно и гражданско образование. В бойните части на военната авиация е бил командир на звено, командир на ескадрила, зам.-командир на изтребителен авиационен полк, старши инспектор по техника на пилотиране и бойно използване в ПВО и ВВС. С големи заслуги за обучението и възпитанието на десетки млади изтребители-прехващачи.
Пилотирал е 11 типа самолети. Пролетял е близо 4000 часа.


Поклон пред полковник Димитров!
Светла му памет!



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete